Egyéb - Az évtized futama
Az évtized futama
Emil Szajfutgyinov (Fotó: Red Bull)

Az évtized futama

Pintér LászlóPintér László
2015/09/18 01:21

Tízévente talán egyszer van olyan előzés, mint amit Emil Szajfutgyinov az Elitserien döntőjében bemutatott.

Az Elit Vetlanda szerdán kilencedszer hódította el a svéd salakmotoros első osztály bajnoki címét. Az oda- és visszavágóból álló döntőn ellenfele a tavalyi évhez hasonlóan a Kumlai Indiánok csapata volt.

Az Indianerna legutóbb 1991-ben volt bajnok, és ezúttal sem bírtak el a bombaerős Vetlandával. Ugyan 10 pontos előnyt szereztek a hazai futamukon, ez sem volt elég a Vetlanda otthonában. A Szajfutgyinov és Woffinden vezette gárda gyakorlatilag feltörölte a vendég Indiánokkal a vetlandai ovált.

A döntő azonban egyetlen futam miatt marad emlékezetes. Az első találkozón Kumlában, a 14. futamban Emil Szajfutgyinov olyat motorozott, amilyet csak nagyon ritkán látni.

A fehér sisakos orosz negyedikként fordult a túlegyenesre, majd villámgyorsan próbált előre törni. A következő kanyarba szinte zuhanórepüléssel érkezett, és miközben megelőzte a kék sisakban motorozó Niels Kristian Iversent, mélyre sodródott, és kis híján kiütötte a motort saját csapattársa, Bartosz Zmarzlik alól. A fiatal lengyel tehetség nagyot mentett, mindketten tudták folytatni. Igaz, Zmarzlik visszaesett a negyedik helyre, Iversen pedig visszaelőzte Emilt.

Szajfutgyinov azonban nem vett vissza, sőt. Elkezdett tudatosan a palánk mellett helyezkedni, keresve az ott összehordott anyagot, melyből jól lehet gyorsítani. Előbb Iversent gyűrte le kívülről, majd az utolsó két kanyarban, centikre a palánktól valami hihetetlen manőverrel Antonio Lindbäck mellett is elszáguldott, és megnyerte a futamot.

A 2014-es Európa-bajnok, és az idei EB éllovasa másnap így írt közösségi oldalán:

„Mindenekelőtt sajnálom, hogy elrontottam Bartek futamát! Nekem viszont karrierem egyik legjobb futama volt… Jó szórakozást hozzá, mert én is nagyon élveztem!”
Hozzászólások