Egyéb - A NASCAR és egyetlen fekete bőrű versenyzője is markánsan kiállt a rasszizmus ellen
A NASCAR és egyetlen fekete bőrű versenyzője is markánsan kiállt a rasszizmus ellen
Fotó: Europress/AFP

A NASCAR és egyetlen fekete bőrű versenyzője is markánsan kiállt a rasszizmus ellen

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/11 13:05

A NASCAR magyar idő szerint szerda éjjel, csütörtök hajnalban bejelentette, hogy betiltja a konföderációs zászlót minden rendezvényén. Az Egyesült Államok legnépszerűbb autóverseny-sorozatában már többször nekifutottak annak, hogy a sokak által bírált és hatalmas tömegeket érzékenyen érintő, a rabszolgatartás, a feketék elleni elnyomás és a fehér felsőbbrendűséget szimbolizáló zászlót kitiltsák a versenyekről, ám most végre sikerült az áttörés. Ezzel egyidőben a sorozat egyetlen fekete bőrű versenyzője autója festésével markánsan állt ki a Black Lives Matter mozgalom mellett és a rasszizmus ellen. 

Történelmi lépésre szánta el magát a NASCAR, amikor bejelentette, hogy az idei évadtól kezdve az összes rendezvényéről kitiltja a konföderációs zászlót. A történelmi jelkép, amelyet az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déli államok használtak a mai napig a feketék elleni elnyomás, a fehér felsőbbrendűség jelképe, ráadásul a rasszista szervezetek, így például a Ku-Klux-Klan tagjai is előszeretettel használják. A zászlótéma hosszú ideje jelen van az amerikai mindennapokban, 2015 óta viszont minden korábbinál erőteljesebben. Abban az évben ugyanis a Dél-Karolinában található Charlestonban egy rasszista nézeteket valló, a zászlóval korábban előszeretettel pózoló, a fehérek faji felsőbbrendűségét hirdető fiatal egy templomban kilenc fekete hívőt mészárolt le. 

A NASCAR sorozat mindig is az USA legnépszerűbb autóverseny-sorozata volt, ám időről időre az úgymond redneck amerikai közönséggel hozzák párhuzamba. A redneck szót nehéz átültetni a magyar nyelve, egyszerűbb talán inkább körülírni. A kifejezés korábban nem hordozott magában negatívumot, mára azonban ez megváltozott. Általánosítás, de rednecknek a déli államok szegényebb sorban élő, kevésbé művelt, aluliskolázott polgárait hívják, akik fogékonyabbak a fajgyűlöletre, a rasszizmusra, a szexizmusra. És akiknek a körében igen népszerű a NASCAR éppen ezért a futamokon hosszú ideje mindennapossá vált a lakóautókon vagy akár a lelátókon helyet foglaló nézők kezében a konföderációs zászló. A sorozat döntéshozói korábban már próbáltak megszabadulni a sokakat érthetően zavaró lobogótól, ám inkább kérték annak eltávolítását, sem mint tiltották volna. 

George Floyd halála, illetve az azt követő tüntetések miatt azonban ismét felerősödtek a zászlóellenes hangok, a Black Lives Matters mozgalomnak köszönhetően pedig a NASCAR vezetősége példás szigorral járt el és egy tollvonással tiltotta ki az évtizedek alatt rasszista jelképpé váló zászlót. Mindeközben az aktuális futamra a sorozat egyetlen fekete versenyzője, Bubba Wallace egy különleges festéssel ellátott autóval állt rajthoz, amely a Black Lives Matter mozgalmat hirdeti, valamint egy "Nem kapok levegőt" feliratú pólót viselt a rajt előtti ceremónia során. Ezek voltak ugyanis George Floyd utolsó szavai mielőtt a nyakán több mint nyolc percen át térdeplő rendőr által nyílt utcán ki nem végezték

Bubba Wallace kiállása a Black Lives Matters mozgalom mellettBubba Wallace kiállása a Black Lives Matters mozgalom mellett Fotó: Twitter

Történelmi jelentőségű pillanatok ezek, de nem csak a NASCAR és nem csak az USA életében. 


A NASCAR előjáróinak a lépése egyértelmű kiállás a rasszizmus elleni harc mellett, de nem ők az egyetlenek, akik minden korábbinál határozottabban hallatják a hangjukat. Az Egyesült Államokban szinte nincs olyan nap, hogy egy igazán híres és komoly platformmal rendelkező sportoló - legyen az fekete vagy fehér - ne állna ki és szólalna fel a rasszizmus elleni harc fontossága mellett, ne sürgetné a párbeszédet, ne hívná fel a figyelmet arra, hogy a fekete lakosság körében mindennaposak a rendőri túlkapások. A sokak által minden idők legjobb kosárlabdázójaként elkönyvelt Michael Jordan például 100 millió dollárt ajánlott fel az elkövetkezendő 10 évben a rasszizmus elleni harcra, a NIKE cég szintén több tízmillió dollárt adományozott ezen célra. Az NBA és NFL-játékosok egy emberként álltak ki a Black Lives Matter mozgalom mellett, több játékos is megjelent az országszerte több városban szervezett békés felvonulásokon. És bizony még maga az NFL is megszólalt, igaz sokaknak azért joggal voltak azzal kapcsolatban hiányérzetük. Hiszen négy évvel ezelőtt pont azok az emberek üldözték el a ligából a San Francisco 49ers színeiben Super Bowl-t játszó irányítót, Colin Kaepernicket, akik mára teljes mellszélességgel hirdetik, hogy egyetértenek a mozgalommal és elítélik a rasszizmust. 

Colin Kaepernicknek elege lett és nekimegy az NFL-nek | Eurosport

Colin Kaepernick panaszt nyújtott be az NFL csapattulajdonosai ellen, akik szerinte összejátszottak ellene és azért nem igazolják le, mert a meccsek előtt tiltakozott a faji igazságtalanság ellen, ráadásul a példáját több játékos is követte.

Képmutató NFL

Ha a húzást kétszínűnek érezzük, akkor nem velünk van a gond. Hiszen Colin Kaepernick négy éve semmi mást nem csinált, csak kiállt az alkotmányban foglalt joga, a szólás szabadsága és a szabad véleménynyilvánítás mellett azzal, hogy letérdelt a himnusz alatt így hívva fel a figyelmet a fekete lakosság ellen a rendőrség által szisztematikusan végrehajtott túlkapásokra és az elhatalmasodó fajgyűlöletre. Most négy évvel később Roger Goodell NFL komisszár bocsánatot kért igaz név szerint nem Kaepernicktől, hanem azért, mert szerinte hibáztak, amikor büntették a letérdelést. 

„Mi, a Nemzeti Futballigában elítéljük a rasszizmust és a feketék szisztematikus elnyomását. Mi, a Nemzeti Futballiga elismerjük, hogy tévedtünk, amikor nem hallgattunk az NFL-játékosokra, egyúttal arra bátorítunk mindenkit, hogy hallassa a hangját és békés módon tiltakozzon”

Négy éve Kaepernicket meghurcolták, közellenségnek kiáltották ki, pedig a dolog már akkor sem a himnuszról szólt. De a nézettség esett, az NFL fehér milliárdosai pedig így komoly összegektől esetek el, Kaepernicknek mennie kellett. Az irányító állítólag komoly összeget kapott, hogy ne perelje be a ligát, amit ő arra használt, hogy érdekvédelmi képviseletet hozott létre, hogy azzal segítse a rendőri túlkapások áldozatait és azokat, akik eltévedtek a jog kacifántos útvesztőjében. Emellett pedig a hírek szerint edzésben maradt és a mai napig készen áll a visszatérésre.

Ami pedig a letérdelést illeti 

Az amerikai labdarúgó-szövetség, a US Soccer bejelentette, hogy nem bünteti azokat a játékosokat és csapataikat sem, akik úgy határoznak, hogy a szabad véleménynyilvánítás jegyében letérdelnek a himnusz alatt és így hívják fel a figyelmet a rasszizmus ellen. A kezdeményezés mögé vélhetően beáll az NBA is és az NFL is. Kénytelenek lesznek. Mondjuk ismerve az NBA-t és annak karizmatikus, nyitott vezetőjét, Adam Silvert nem fog meglepni túlzottan senkit, ha ez megtörténik, viszont az NFL tulajdonosai a kulisszák mögött nem biztos, hogy örülnek, akár bocsánatot kért Goodell akár nem. Viszont a játékosok akár tetszik akár nem, le fognak térdelni. Egészen egyszerűen azért, mert joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz és ezt a jogot senki sem veheti el tőlük, ezért nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés. És ez így van jó. Ahogy az is örömteli, hogy a mozgalom mellett világszerte állnak ki. Angliában is országszerte szerveződtek békés felvonulások, amelyek élére fekete sportolók, vagy színészek, közéleti személyiségek álltak. 

John Boyega színész egy londoni Black Lives Matter felvonulásonJohn Boyega színész egy londoni Black Lives Matter felvonuláson Fotó: Europress/AFP

Ott volt az angliai felvonuláson többek között az ökölvívó Anthony Joshua, vagy a Star Wars filmek főszereplője, John Boyega. A Bundesligában több csapat egy emberként állt ki a Black Lives Matters mozgalom mellett, ahogy például az angol Premier League klubjai között is többen. Az UEFA közleményt adott ki, hogy a jelenlegi helyzetben a játékvezetők ne büntessék azokat a játékosokat, akik a Black Lives Matter mozgalmat hirdetik góljuk után egy-egy mezlevétellel és hasonló felhívás érkezett a PL felől is. 

Történelmi pillanatok ezek, ezt mindenkinek látnia, éreznie kell.


Többek között erre hívta fel a figyelmet a fiatal amerikai teniszező, Coco Gauff is, aki 16 éves kora ellenére elképesztően érett gondolatokat fogalmazott meg a feketék elleni rendőri erőszak és úgy általában a rasszizmussal kapcsolatban. 

Sztárok dicsérik erőteljes beszéde miatt a rasszizmus ellen felszólaló 16 éves tehetséget | Eurosport

Coco Gauff eddig leginkább a teniszpályán bizonyította életkorát meghazudtoló érettségét, az elmúlt napokban azonban a közéletben is aktív szerepet vállalt, miután felszólalt a feketéket ért rendőri erőszak és úgy általánosságában a rasszizmus ellen. Gauff szerint fontos, hogy az emberek megértsék: ez nem csak a feketék problémája, és csak együttes erővel lehet felszámolni a jelenséget.

Érdekes volt látni a cikkünk alatti hozzászólásokat, különösen azokat, amelyek megkérdőjelezik a mozgalom lényegét, fontosságát, magát a rasszizmust, áldozathibáztatásba csapnak át és inkább azt emelik ki, hogy a békés felvonulók mellett a kisebbség fosztogat, gyújtogat. Ez utóbbi cselekedetek természetesen elitélendőek. De jó lenne a nagy képet látni, amelyet egy 16 esztendős fiatal lány olyan hihetetlenül világosan lát. 

Hogy a Black Lives Matter mozgalom nem pusztán George Floydról szól.


Annál sokkal többről. Például Tamir Rice-ról, arról a 12 éves kisfiúról, akit egy clevelandi játszótéren lőttek le a rendőrök, mert a játékpisztolyáról azt hitték igazi. Trayvon Martinról, aki csak cukorkát ment le vásárolni a sarki boltban, amikor egy önkéntes polgárőr a bőrszíne miatt gyanúsnak vélte és lelőtte. Renisha McBrideról, akit egy autóbaleset után amikor sebesülten zavart állapotban becsöngetett egy házba az ajtót nyitó tulajdonos mellbe lőtt. A fegyvertelen Mike Brownról, aki jóllehet el akart futni az őt igazoló rendőrök elől, ám azt már semmi sem magyarázza, hogy miért kellett beleereszteni egy tárat az intézkedő rendőröknek. Főleg, hogy az első lövés után állítólag megfordult. Breonna Taylorról, a 26 éves mentős-ápolóról, akit saját otthonában lőttek agyon a rendőrök egy rajtaütésszerű házkutatás során. Úgy, hogy a kereset bűnözőt már elfogták és rossz házban keresték. Öt név, öt eset az utóbbi évek tragédiái közül. Ezekben az ügyekben nem csak az a közös, hogy az áldozatok feketék, hanem az, hogy az elkövetők ellen nem emeltek vádat. Sokaknál George Floyd halála jelentette az utolsó cseppet. 

Ahogy a NASCAR, az amerikai labdarúgó-szövetség, az NBA és NFL játékosok, a világ több híres sportolója, csapata, sportági szövetségek, színészek, közéleti személyiség, és hétköznapi emberek esetében is. A világ végre úgy gondolja, hogy véget kell vetni a rasszizmusnak. 
Hozzászólások