Technikai - Apja dominanciáját idézi a kis Schumi menetelése
Apja dominanciáját idézi a kis Schumi menetelése
Fotó: Europress/AFP

Apja dominanciáját idézi a kis Schumi menetelése

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2018/09/24 12:29

Spa, Silverstone, Misano, Nürburgring, Spielberg. Immár öt versenyhétvége óta vezet ihletett formában Mick Schumacher, a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher fia a Forma-3-as Európa-bajnokságban. Az említett helyszíneken nyolc győzelmet szerzett, sorozatban megszerzett öt első helyének köszönhetően pedig az összetettben is átvette a vezetést, méghozzá meggyőző előnnyel egy fordulóval a vége előtt.

Az idei Forma-3-as Európa-bajnokság sokáig a brit Dan Ticktum nevétől volt hangos, akit esélyesként is emlegettek az F1-es szereplésre a Toro Rosso egyik autójában. Az elmúlt hetek azonban komoly fordulatot hoztak, Mick Schumacher ugyanis belgiumi első F3-as sikere óta képtelen levenni a lábát a gázról. A júliusi spái hétvége óta minden helyszínen szerzett legalább egy győzelmet, ráadásul szeptember elején mind a három versenyt behúzta a Nürburgringen. Legutóbb Ausztriában folytatta remeklését, ahol az első két futamot megnyerte, és a harmadikon is a második helyen szakította át a célvonalat. Ez a szárnyalás pedig közel vitte a 19 éve Micket a bajnoki címhez, hiszen Spielbergben nemcsak átvette a vezetést az összetettben, hanem 49 pontos előnye kifejezetten kényelmesnek mondható Ticktummal szemben három versennyel a vége előtt, mikor már csak 75 pont szerezhető.

Mick_Schumacher_AFP.jpg Fotó: Europress/AFP

Ki gondolta volna ezt még nyár elején, amikor Mick még csak a 7-8. helyen állt a tabellán mindössze két dobogós hellyel a zsebében, amellyel már akkor megfejelte tavalyi (bemutatkozó évében szerzett) egyetlen egy pódiumát és 12. végső helyezését. De ahogy mondani szokták, ha egy üzlet beindul… És a kis Schumi valamire nagyon ráérzett, melynek köszönhetően olyan ellenállhatatlanság kerítette hatalmába, mint egykoron édesapját az F1-ben (ugyanúgy Belgiumban!) . A német termése az elmúlt két hónapban zsinórban öt, összesen nyolc futamgyőzelem, tíz dobogó és hét rajtelsőség. 

A siker kulcsa pedig épp a pole pozíciókban rejlik, ugyanis az utánpótlás kategóriákban egy körön derül ki igazán, ki a különösen tehetséges fiatal versenyző. Mick Schumachert pedig pont azért nem tartották ígéretes pilótának sokáig, mert az időmérő edzéseken nem tudott kiemelkedni saját mezőnyéből. Most viszont ott tart, hogy a legutóbbi öt kvalifikáción nem talált legyőzőre, amelynek köszönhetően kontrollálni tudja az élről a futamokat. Mick ráadásul azt a fajta nyomást is jól bírja, amikor egész versenyen szorosan követik őt riválisai. Bár a fanyalgók mondhatnák, hogy jelenleg övé a legjobb autó, azt is látni kell, hogy Micknek nem egy, hanem négy csapattárssal kell összemérnie az erejét, akiket ugyanolyan technikával kell legyőznie ahhoz, hogy bajnok legyen.

Horizonton az F1 

Ahogy a fent említettekből is kiderült, Mick Schumacherre egyik pillanatról a másikra figyelt fel az autósport világa. Nem meglepő, hogy kirobbanó formáját látva sokan az F1-be kívánják a 19 esztendős németet, akár már jövőre is. Az már bizonyos, hogy az F3-as sorozatban az összetett dobogón fog végezni, amellyel elegendő pontot fog szerezni ahhoz, hogy kiváltsa a szuperlicenszet a következő F1-es idényre. Kérdés, melyik királykategóriás istállóhoz tudna igazolni. Jelenlegi csapata, a Prema Theodore Racing már a német és az olasz Forma-4-es sorozatban is a szárnyai alá vette a kis Schumit, és mivel a Prema olasz eredetű, nem meglepő, hogy szoros összeköttetésben áll a Ferrarival. A Vörösök pedig két B-istállóval is rendelkeznek a Haas és az Alfa Romeo Sauber személyében, ahová beültethetnék Micket. 

Ami az amerikai alakulatot illeti, jelenleg sem Kevin Magnussennek, sem pedig Romain Grosjeannak nem lett meghosszabbítva a szerződése, és bár a dán kiegyensúlyozott teljesítményével szinte biztosan marad Günther Steineréknél, Grosjeannál már nem lehetünk ennyire magabiztosak a folytatást illetően. Amennyiben a franciának nem lesz maradása a Haasnál, előléptethetik azt az Antonio Giovinazzit, aki jelenleg a legnagyobb esélyese a Sauber másik ülésére a két évre aláíró Kimi Räikkönen csapattársaként. Ha Giovinazzi a Haasnál kezdené meg első F1-es szezonját, akár még Mick Schumacher neve is felmerülhet a Saubernél. Kifejezetten érdekes és megrészegítő lenne belegondolni több szempontból is egy Schumacher-Räikkönen kettősbe.

Kimi_Mick.jpg Fotó: Europress/AFP

De még a Haas egyik versenyzői pozíciójára sem teljesen esélytelen Mick, Sőt, a Ferrari-támogatottságú pilótát a pletykák szerint egy másik junior programot vezető istálló is megkörnyékezte. A motorsport.com információi szerint ugyanis a Red Bull összeállított egy olyan tíz névből álló listát a Toro Rosso üléseire, melyen szerepelt Mick Schumacher neve is. Helmut Marko, a Red Bull csapatfőnöke azonban cáfolta eme híreszteléseket, és mint később kiderült, a Toro Rosso valószínűleg a hétvégi Orosz Nagydíjon tesz bejelentést jövő évi pilótapárosát illetően, amit minden bizonnyal a visszatérő Daniil Kvyat és az ugyanúgy egy évet kihagyó Pascal Wehrlein alkot majd (bár utóbbi kérdőjelesebb). 

Arra sincs reális esély, hogy Mick jövőre már az F1 tagja legyen. Minden bizonnyal szépen lassan szeretne építkezni, ahogy eddig is tette saját és apja korábbi menedzserével, Sabine Kehmmel, ennek a stratégiának pedig a következő lépcsője a Száguldó Cirkusz előszobája, a Forma-2 lehet. Ráadásul úgy tudni, ott is a Prema csapatával indulna, amellyel könnyedén válhat ismét bajnokesélyessé. Mick szempontjából akár már holnap indulhatna az F2 új idénye, de előtte még vár rá egy fontos megmérettetés a Hockenheimringen, ahol az idei Forma-3-as Európa-bajnokság utolsó versenyhétvégéjét rendezik meg október 14-én és 15-én.

A Forma-3 Európa-bajnokság állása egy fordulóval (három versennyel) a vége előtt:

1.Mick Schumacher (német)Prema Theodore Racing (olasz)329 pont
2.Dan Ticktum (brit)Motopark (német)280 pont
3.Marcus Armstrong (olasz)Prema Theodore Racing (olasz)260 pont
4.Jüri Vips (észt)Motopark (német)242 pont
5.Robert Shwartzman (orosz)Prema Theodore Racing (olasz)241 pont


Hozzászólások