Technikai - A félelem Alonso hangjában meggyőzte csapatfőnökét
A félelem Alonso hangjában meggyőzte csapatfőnökét
Fotó: Europress/AFP

A félelem Alonso hangjában meggyőzte csapatfőnökét

LantiLanti
2019/01/28 14:36

Igazi klasszikus, örökre emlékezetes versenyt hozott a 2019-es Rolex 24h Daytona-autóverseny, amelyet végül a Fernando Alonsóval, Kamui Kobayashival, Renger van der Zandével és Jordan Taylorral felálló Wayne Taylor Racing nyert meg a Cadillac DPi-V.R-el. 

Az erőviszonyok kiszámíthatatlan alakulása mellett az időjárás miatt fogunk még nagyon sokáig beszélni erről a versenyről, hiszen pirkadat környékén olyan felhőszakadás zúdult a Daytona Speedway-re, hogy kétszer is előkerült a piros zászló.

Először közel két órán keresztül állt a verseny, ám az eső alábbhagyott, így egy hosszú safety car-os ráhangolódás után elengedték a mezőnyt. Ám nem volt benne sok köszönet.

Alig 5-10 perces zöld zászlós szakaszokra volt lehetőség, hiszen szinte azonnal összetörte magát valaki. Közel három óra próbálkozás, és jó pár elvesztett autó után ismét előkerült a piros, és a hátralévő nagyjából két órát a pit lane-en töltötte a mezőny. A kockás zászlót az üres, csöndes, eső áztatta célegyenesben lengették meg. 

A két hosszú megszakítás véget nem érő eszmecseréket és vitákat eredményezett. A versenyirányítás, a csapatok és a versenyzők nagy része szerint lehetetlen volt biztonságosan folytatni a futamot, mivel a pálya egyes pontjain, különösen a Buszmegállóban, annyi víz állt az aszfalton, hogy az autók fenéklemeze is felúszott néha.

Mégis voltak olyan bátor véleményalkotók, akik szerint tovább kellett volna menni, a versenyzők pedig alkalmazkodjanak a kialakult körülményekhez. 

Nekik ajánljuk Wayne Taylor elgondolkodtató mondatát.

"Nagyon kevés versenyző tett rám olyan mély benyomást, mint Fernando Alonso. Amikor meghallottam a félelmet a hangjában, miközben a rádión beszélt, azonnal megértettem: nem szabad tovább versenyeznünk" - idézi Taylort az Autosport. 

Azt gondolom, ahol egy Alonso kvalitású versenyző is fél az autóban, ott csak egy jó döntés létezik: a piros zászló. 

A spanyol klasszis ezzel a győzelemmel folytatta a Formula 1-en kívüli menetelését, Le Mans után Daytonát is megnyerte, nyáron pedig jön az újabb kísérlet az Indy 500-on. 

Hozzászólások