Technikai - 71. alkalommal rajtol el a legendás Spa-i 24 órás verseny
71. alkalommal rajtol el a legendás Spa-i 24 órás verseny
Fotó: Europress/AFP

71. alkalommal rajtol el a legendás Spa-i 24 órás verseny

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/07/22 15:11

Bőséges óraszámban adja csatornánk a legendás futamot a hétvégén.

A hivatalos program már kedden elkezdődik Spa-Francorchamps-ban a 3 órás bronz-teszttel. Az elnevezés arra utal, hogy a legalacsonyabb kategóriába sorolt versenyzők ismerkedhetnek a pályával, valamint azok az ezüst osztályba soroltak, akik korábban még nem vezettek a futamon. Szerdán a szokásoknak megfelelően szünnap lesz, és nem bőgnek föl a motorok, azonban a rajongók számára közkedvelt autogram-parádét megtartják a városban. Csütörtök viszont már sűrű programot ígér: 90 perces szabadedzést, 60 perces időmérőt, este pedig éjszakai edzést. Pénteken rendezik meg a bemelegítő edzést, s utána kerül sor a Superpole-ra, amelyen a 20 leggyorsabb versenyző indulhat el. Szombaton már mindenki versenylázban ég majd, hiszen 16 óra 30 perckor 71. alkalommal elrajtol a legendás Spa-i 24 órás verseny.

2001 óta a GT szabályaira szabják a futamot, ezek közül nézzünk néhány fontosabbat. Egy etap 65 perc lehet, kivéve, ha teljes pályás sárga vagy biztonsági autó jön közbe – ez esetben plusz 5 perc az engedélyezett. Egy versenyzőnek sorozatban három etap engedélyezett, és legfeljebb 14 órát vezethet a futamon.

Egy évvel ezelőtt engedélyezték először a tankolás és kerékcsere egyidejű kivitelezését. Ebből született meg a „joker” bokszkiállás ötlete, amit minden 6 órában egyszer lehet alkalmazni. Ez magában foglalja a tankolást, nincs megkötve semmi a kiállás alatt, nincs időkorlát és nem is kötelező. Ehhez kapcsolódik még 4 „joker másodperc”, melyeket akkor használhatják a csapatok, ha a megengedettnél rövid idő alatt végeznének a bokszutcában.

A pontozásról annyit érdemes tudni, hogy 6 és 12 óra után minden kategóriában a 9 legjobbat értékelik (12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1), a verseny végén pedig az első tízet (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1).

Az Eurosport szombaton 16:15-től kezdi meg élő közvetítés sorozatát a versenyről.


Hozzászólások