Snooker - Wilson, Fu és White a második forduló hősei
Wilson, Fu és White a második forduló hősei
Fotó: World Snooker

Wilson, Fu és White a második forduló hősei

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/12/02 13:25

Az Egyesült Királyság Bajnokságának másdoik fordulós mérkőzéseit játszották a hétvégén. A szombati nap sztoriját Marco Fu szolgáltatta, aki 4-1-es hátrányból fordított, és győzött 6-5-re Kyren Wilson, tehát egy top 16-os játékos ellen. Ha csak azt nézzük, hogy a hongkongi mindössze az 56. helyen áll a világranglistán, akkor ez meglepetés. Ha viszont tudjuk azt is, hogy hosszú ideig meghatározó tagja volt a top 16 mezőnyének, háromszoros pontszerző győztes, valamint UK- és Masters-döntős, vb-elődöntős, aki a százas break örökranglista 9. helyén áll 496 hivatalos százassal (megelőzve például Mark Williamset), akkor inkább azon kell csodálkoznunk, hogy miért találjuk ennyire alacsonyan a világranglistán. Elsősorban azért, mert gondok voltak a szemével, műteni is kellett, és az utóbbi három szezonban egyetlen negyeddöntőre futotta tőle (ennek köszönhetően csúszott le az 5. helyről az 56-ig).

Szóval Fu 4-1-es hátrányba került, és úgy nézett ki, megint korán kell búcsúznia. Csakhogy ekkor elővarázsolt öt nagy breaket (köztük három 70 felettit), és 6-5-re fordított. Egy ilyen győzelem óriásit tud lendíteni egy játékos önbizalmán, és ha a szeme már hibátlan, akkor bizony számíthatunk még tőle nagyon szép eredményekre.

Szintén 4-1-es hátrányból fordított McManus, szintén egy top játékos, Hawkins ellen. Ráadásul ő 6-4-re győzött, tehát zsinórban öt frame-et nyert. Az ő sikere viszont nem annyira látványos, mert nem nagy breakekkel gázolt át ellenfelén, tehát valószínűsíthető, hogy inkább Hawkins betlizett, mintsem a skót játszott ellenállhatatlanul.

A hétvége legnagyobb teljesítménye Gary Wilsoné, aki bekerült egy igencsak elit klubba. Zsinórban négy százas breaket lökött, amit rajta kívül csak Higgins, Murphy és Robertson tudott megcselekedni. Nem mellékesen 4-0-s hátrányból fordított Wakelin ellen, és a négy százas előtt egy 97-est lökött... Itt az ideje, hogy a világbajnoki elődöntős megint mutasson valamit, mert a szezon eddigi részében nem nagyon hallottunk róla.

Michael White is nagy tettet hajtott végre: legyőzte honfitársát és példaképét, Mark Williamset, mégpedig remek játékkal, öt nagy breakkel. Az egykor jövendő világbajnoknak tartott tehetség mostanság nemigen csillog, és csak a ranglista 62. helyén áll. Kérdés, hogy meddig tart a jó formája. És az is kérdés, hogy mennyit von le a győzelme értékéből az, hogy ellenfele épp a héten jelentette ki, hogy utálja a snookert, elege van belőle. 

Liang Wenbo.Liang Wenbo. Fotó: World Snooker

És van még egy játékos, akiről mindenképp beszélnünk kell: Liang. Az édesanyja tragikusan fiatalon, 56 évesen elhunyt, mégpedig kedden, a UK első napján. Liang megnyerte az első meccsét, majd hazautazott Kínába, hogy elrendezze a temetést. Vasárnap már ott volt Yorkban, lejátszotta a második meccsét, és meg is nyerte. Rendkívül szomorú, egyben rendkívül profi történet. Ne feledjük, Fuhoz hasonlóan ő is korábbi döntőse a tornának, és ilyen háttérrel sok minden elképzelhető.

Hozzászólások