Snooker - A valaha volt egyik legjobb snookeres akar lenni a brit Wilson
A valaha volt egyik legjobb snookeres akar lenni a brit Wilson
Fotó: Eurosport

A valaha volt egyik legjobb snookeres akar lenni a brit Wilson

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/05/29 15:47
Kyren Wilson, a világranglista nyolcadik helyezettje, háromszoros pontszerző győztes nyilatkozott az Eurosportnak a hétfőn kezdődő Championship League előtt.

Hogyan viseled a járványhelyzetet?

Bizonyos szempontból nehéz ez az időszak, mert a nagyobb fiam nemrég kezdte el az iskolát, éppen hozzászokott, felvette a ritmust, a kisebbik pedig a bölcsődét kezdte nemrég. Másrészt viszont három nagyszerű hónapot töltöttem el a gyerekeimmel, nézhettem, ahogy növekednek, ilyen hosszú időszakot korábban sosem tudtam velük tölteni. Sokkal közelebb kerültem hozzájuk.

Mennyire tett éhessé téged a snookermentes időszak?

Rengeteget nőtt a sikeréhségem. Az jutott eszembe, amikor 17-18 évesen kvalifikáltam a profi mezőnybe. Akkoriban teljesen magától értetődőnek vettem a snookert, nem is vettem észre, hogy mennyire szeretem a sportot, hogy milyen szerencsés vagyok, amiért ezzel kereshetem a kenyerem, hogy új országokba juthatok el. Aztán kiestem a Main Tourról, és a pultban dolgoztam a helyi snookerklubban, és csak két évvel később jöttem rá, hogy nagyon hiányzik a játék. A járvány előtt is hasonló időszakot éltem, nem értékeltem eléggé a helyzetem, nem is tudtam, milyen jó dolgom van. Aztán, amikor törölték a versenyeket, máris sokkal jobban akartam játszani. Szóval nekem, személy szerint, jót tett.

A klubom volt olyan kedves, és megengedte, hogy mehessek gyakorolni. Az utóbbi tíz napban rendszeresen játszottam, és a formám lassan kezd visszatérni a jó szintre. Élvezem a gyakorlást, mert nagyon sok idő maradt ki, és várom már a versenyeket.

Kyren WilsonKyren Wilson Fotó: Europress/AFP

Mit gondolsz a Championship League-ről?

Szerintem remek dolog, hogy ismét lehet élő snookert látni. Az emberek kiéheztek az élő sportra, és a snooker az első visszatérők közé tartozik. Négyframe-es meccsek lesznek, és az nagyon gyors. Az első frame rendkívül fontos lesz, mert aki elveszíti, annak hármat kell nyerni zsinórban a győzelemhez. Biztos lesznek olyanok, akik sajnálni fogják, ha döntetlenre végeznek, mert szeretnének győzni. Mások viszont örülni fognak az újításnak.

Ugyanakkor nagyon fontos gyakorlási és versenyzési lehetőség a világbajnokság előtt. De az is fontos, hogy izgalmasnak ígérkezik, és jó tudni, hogy az Eurosport közvetítéseit Európa-szerte rengetegen fogják látni. Ez jócskán megemeli a verseny renoméját, hiszen egyébként csak streamelni szokták a Championship League-et. 

Az utóbbi években egyre jobban szerepeltél a világbajnokságon. Mi kell ahhoz, hogy eljuss a következő szintre?

Volt egy elődöntőm John Higgins ellen, ami nagyon nehéz meccs volt. Minden deka tapasztalatát felhasználta ellenem. Rengeteget tanultam abból a csatából, és sok hasznát fogom még venni annak a tapasztalatnak. Nagyon vágyom rá, hogy ismét hasonlóan fontos meccset játszhassak.

Kyren WilsonKyren Wilson Fotó: Europress/AFP

Mi a célod a snookerrel?

Szeretnék felérni a csúcsra. Úgy akarok majd visszavonulni, hogy elmondhatom a gyerekeimnek, hogy én voltam a valaha volt egyik legjobb játékos. Ez visz előre. Sajnos még a közelében sem vagyok a célomnak, de rengeteg időm van még, számtalan lehetőség áll még előttem. 

Hozzászólások