Snooker - Visszatérhet Stephen Hendry?
Visszatérhet Stephen Hendry?
Fotó: Eurosport

Visszatérhet Stephen Hendry?

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/05/01 10:05
Desmond Kane snooker-szakíró összegzése arról, hogy a hétszeres világbajnok fontolgatja a visszatérést, illetve arról, hogy milyen esélyei lehetnek. 

A kijárási korlátozások érdekes ötleteket adnak egyeseknek, de Hendry komolyan fontolgatja a visszatérést azok után, hogy nyolc éve némileg zavarodottan és csalódottan távozott a profi életből, mivel a hét világbajnoki címet hozó technikája cserben hagyta.

Az 51 éves rekorder Ken Doherty-vel beszélgetett az Instagramon, és elárulta, hogy már konzultált Stephen Feeney snookeredzővel, a SightRight-módszer atyjával, aki Mark Williamset hozzásegítette emlékezetes, 2018-as, harmadik világbajnoki címéhez. 

"Kicsit már gyakoroltam Stephen Feeney-vel, és jól éreztem magam, miközben a golyókat löktem. Kb. hatszor edzettünk együtt, és egyre jobban belejöttem, amikor beütött ez a koronavírus-járvány. Remélem, megrendezik a világbajnokságot, és ott tudunk találkozni, és ad még nekem néhány jó tanácsot."

"Megkérdezte, mi a célom, és azt mondtam, hogy csak szeretném élvezni a snookert, ennyi az egész. Ahogy mostanság játzom, még a senior tornákon is, az borzalmas, nem találom el rendesen a fehér golyót, igazi kínszenvedés. Ez most az utolsó esélyem."

"Ha összejön ez a dolog Feeney-vel, és képes leszek rendesen lökni a golyót, akkor már boldog leszek."

"A senior világbajnokságot remélhetőleg idén is augusztusban fogják rendezni, és aki azt megnyeri, kvalifikál a Bajnokok bajnoka tornára, aztán bármi megtörténhet. Semmit sem tervezek, csak azt szeretném, hogy ismét élvezzem a játékot, és majd meglátjuk, ez mire elég."

Hendry a 2012-es világbajnokságon játszotta utolsó profi mérkőzését. Legyőzte Stuart Binghamet és John Higginst, majd a negyeddöntőben Stephen Maguire-tól kapott ki. Hosszú mentális harcot folytatott hanyatlása ellen, majd befejezte 27 éves pályafutását.

"12 évvel korábban kezdődött" - mondta 2018-ban a Guardiannek. "Természetesen pszichológiai nehézségeim voltak. Amikor meglököd a fehér golyót, akkor folyamatosan gyorsítani kellene a dákót. Viszont én inkább lassítottam a mozdulatot. 2012-re teljesen szétesett a játékom. Csak néztem a nálam jóval gyengébb játékosokat, akik meg tudták lökni azt, amit én már nem. Ez teljesen kicsinált."

hendry-2012-vbFotó: Europress/AFP

Mennyi az esélye annak, hogy Hendry sikerrel térjen vissza?

Az ember nem szívesen kritizálja a snooker legsikeresebb játékosát, de csodával határos lenne, ha az Aranyifjú képes lenne felidézni a legszebb éveit. 2012-ben nem elégedetten vonult vissza, hiszen még mindig próbálta régi formáját felidézni, ami a '90-es évek csaknem legyőzhetetlen játékosává tette. Utolsó világbajnoki döntőjét 2002-ben játszotta (Peter Ebdontól kapott ki 18-17-re), utolsó pontszerző trófeáját 2005-ben szerezte (a Málta Kupát), és utolsó fontos döntőjét a 2006-os UK-n játszotta. 

Úgy hagyta el a snooker mezőnyt, hogy előtte évekig küszködött a kiegyensúlyozatlansággal, és ez a kitartó sikertelenség érthető módon folyamatosan csökkentette az önbizalmát.

A visszatérést illetően sok múlik majd azon, hogy milyen várakozásokkal áll neki. Ken Doherty és Jimmy White megszakítás nélkül versenyeznek, a mai napig megesik velük, hogy nagyszerűen játszanak, de mindketten jócskán túl vannak már a csúcson, és esélyük sincs tornagyőzelemre. Doherty 2009-ben esett ki a ranglista első 16 helyezettje közül, és sosem tért vissza. White utoljára 2004-ben nyert pontszerzőt.

Hendry számára egyelőre a senior mezőny homályos bugyrai is nehézséget okoznak (3-1-re kikapott Darren Morgantől a legutóbbi senior vb negyeddöntőjében). Sok szerencsét kívánunk neki, ha úgy érzi, hogy a technikája elég lesz a mostani mezőnyben, ami még erősebb, mint amit otthagyott nyolc éve.

forrás: eurosport.co.uk

Hozzászólások