Snooker - Vissza Trump sikersorozatának kezdetéhez
Vissza Trump sikersorozatának kezdetéhez
Fotó: World Snooker

Vissza Trump sikersorozatának kezdetéhez

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/11/11 09:23
Egy évvel ezelőtt Judd Trump megnyerte a Northern Ireland Opent, és ezzel megszerezte szezonbeli első, összességében kilencedik pontszerző trófeáját. Nem tűnt különösnek az eset, hiszen Trump minden szezonban szokott nyerni egy versenyt, hát megvolt ez tavaly is.

Az már fontosabb részlet volt, hogy a döntőben O'Sullivant győzte le, visszavágva ezzel három, zsinórban elszenvedett vereségért. Mindnyájan tudjuk, hogy mi minden történt vele azóta: megnyerte a Masterst (életében először), világbajnok, és ezzel Triple Crown bajnok lett, valamint a világelsőséget is átvette. Az elmúlt 12 hónapban öt pontszerzőt nyert, plusz a Masterst, valamint egyetlen frame-re került vasárnap a Bajnokok Bajnoka trófeától is.

És ami szintén nem mellékes: úgy nyerte meg hat tornát, hogy nem vesztett döntőt. Egy éve az első döntős vereségét tegnap szenvedte el, amikor 10-9-re kikapott Robertsontól.  

És mindez az őrült sikersorozat egy éve indult, Belfastban. Persze hamarabb kezdődött a folyamat, hiszen a szezon elején eltökélte, hogy fejlődni akar. Maga mellé vette a testvérét, komolyan vette a snookert és a gyakorlást, és egészen egyszerűen szintet lépett. Nem mellékesen megtanult gyengébb játékkal is győzni, és innentől fogva már nemcsak egy nagy tehetség, valamint egy szenzációs játékos, hanem egy igazi bajnok is.

Szóval hétfőn kezdődik az északír torna, a csodák otthona, ahol 2017-ben az akkor 17 éves Yan Bingtao életében először jutott döntőbe, de helyette Williams győzött, hat év után először, valamint ahol három éve Mark King egészen elképesztő módon megszerezte élete első, és minden bizonnyal egyetlen trófeáját.

Hagyjuk is tehát, hogy kik az esélyesek, teljesen mindegy. Ott lesz O'Sullivan, aki ha győz, egyedüli rekordtartó lesz a pontszerző trófeák tekintetében, 37-tel. Ott lesz Trump, aki nyilván szívesen védene címet, és folytatná ezzel szenzációs sorozatát, amivel nagy lépést tenne az egy szezonban megszerzendő öt vagy még több pontszerző cím felé.

Ott lesz Robertson, az immár kétszeres Bajnokok Bajnoka bajnok, ott lesz Murphy, aki a remek szezonkezdet után kissé visszaesett, és Allen is, akinek egyre inkább kinéz egy tornagyőzelem - biztosan különösen boldog lenne, ha hazai környezetben jönne össze. Ott lesz mindenki, aki számít, Williams kivételével. És persze rengeteg játékos, aki élete első trófeáját szeretné elhódítani.

Az Eurosport 1 fogja élőben közvetíteni a versenyt, az első adás hétfőn 13:45-kor kezdődik.

Hozzászólások