Snooker - A háromszoros világbajnok megrázta magát és álomjátékkal jutott tovább
A háromszoros világbajnok megrázta magát és álomjátékkal jutott tovább
Fotó: Europress/AFP

A háromszoros világbajnok megrázta magát és álomjátékkal jutott tovább

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/08/02 09:17
A snooker világbajnokság második napján a háromszoros világbajnok Mark Williams is kivívta továbbjutását, ezzel már öten tagjai a második körnek, ráadásul mindegyikük kiemelt. 

Williams álomjátékkal jutott tovább és készülhet Stuart Bingham ellen, akitől legutóbb a Mastersen kapott ki nagyon simán. A második körbe jutottak között ott van a címvédő Judd Trump és Ding Junhui is, valamint az Anthony Hamilton visszalépése miatt játék nélkül továbbjutó Kyren Wilson is.  

A második nap legkiélezettebb mérkőzését kétség kívül Ding Junhui és Mark King vívták. A már a selejtezőben is meggyőző játékot mutató King nagyon komoly csatára késztette az idei szezonban a UK Championshipet megnyerő kínait. Ding 7-7 után sorozatban két frame-et nyerve 9-7-re elment, és ekkor már csak egy kellett neki a továbbjutáshoz. Az élete eddigi egyetlen pontszerzőjét négy éve a Northern Ireland Openen megnyerő King azonban máshogy gondolta, és bár 50 feletti break-et a meccs ezen szakaszában már nem lökött, mégis kiegyenlített, a 18. frame különösen izgalmasan alakult. A döntő játékban egyik játékos sem tudott magas break-et lökni, végül Ding parádés biztonsági játékkal és egy nem kevésbé zseniális hosszú belökéssel megnyerte a frame-et, és ezzel kivívta továbbjutását. 

A mérkőzés után így nyilatkozott a korábbi vb-döntős: 

"Úgy tűnik még mindig van mit tanulnom a játékból, ezúttal a végjátékot kellett volna jobban irányítanom - kezdett bele értékelésébe a mostanság Chris Henry-vel, Shaun Murphy régi-új edzőjével készülő Ding. A kéthetes karantén után nyolc vagy kilenc napom volt a felkészülésre egyelőre még nem látom, hogy ez elegendő-e arra, hogy jól szerepeljek, de mindent meg fogok tenni azért, hogy jól sikerüljön a torna számomra. A játékomnak javulnia kell, de bárkivel is találkozom a következő körben, nyerni szeretnék."

Ami pedig a nézők nélküli arénát illeti, Ding elmondása szerint a játékosok dolga így sem könnyű, de talán a közvélemény többet foglalkozik azzal, hogy nincsenek nézők a Crucible-ben, ők sokkal inkább a játékra koncentrálnak. 

Botránnyal kezdődik a snooker világbajnokság | Eurosport

A botrány persze nagyon relatív fogalom. Megszokhattuk, hogy a snookerben azért nincsenek olyan erős sztorik, mint a legnagyobb sportágakban. Steve Davis egyszer sérülés miatt lépett vissza egy versenytől - beütötte a fejét az ajtófélfába. O'Sullivan egyszer feladott egy meccset - kezet nyújtott, gratulált az ellenfelének és távozott.

Ding amúgy a Ronnie O'SullivanThepchaiya Un-Nooh mérkőzés győztesével találkozik majd, ez az összecsapás a mai napon veszi kezdetét és gyaníthatóan nem lesz egy igazán hosszú ütközet, lévén mindkét játékos átlagosan 17 másodperc alatti lökésidővel rendelkezik. 

No, de vissza a szombati játéknap mérkőzéseihez, amelyek közül kiemelkedett a Mark Williams - Alan McManus rangadó. A háromszoros walesi világbajnok egy frame-es hátránnyal, 5-4-ről várhatta a mezőny legidősebb tagja, a korábbi háromszoros elődöntős skót elleni összecsapását. McManus a találkozó első felvonásában sokkal jobban játszott riválisánál, 100-as break-et is lökött, de összességében a játék minden elemében jobban teljesített. Viszont a lendület nem tartott ki a második felvonásra, Williams játéka feljavult és könyörtelenül kihasználta McManus minden hibáját. Mert abból viszont volt bőven! Meglepő módon a korábbi Masters-bajnok a játék azon elemében volt képtelen kiegyensúlyozott teljesítményre, amelynek a mestere, nevezetesen a biztonsági játék. McManus hibáit Williams könyörtelenül kihasználta, hat frame alatt három 50 feletti break-et lökve (50, 79, 59) hat nullával hozta le a második felvonást. A háromszoros wales-i világbajnok játéka legszebb napjaira emlékeztetett, ha a folytatásban is képes lesz hasonlóan jól és eredményesen teljesíteni, akkor 2018 után ismét messzire juthat a Crucible-ben. 

Williams ellenfele a következő fordulóban az a Stuart Bingham lesz, aki Ashley Carty ellen bizony alaposan megszenvedett. Bingham saját bevallása szerint sem érezte kifejezetten jónak a játékát, 9-4-ről például nagyon magára engedte ellenfelét, ám a végén összekapta magát és egy 84-es break-el lezárta a találkozót. A 2015-ös világbajnok hat darab 50 felettit lökött közte egy százast is.

A nap során a legutóbbi három kiírás döntőse nem mellesleg négyszeres világbajnok John Higgins és a kétszeres finalista, Matthew Stevens is megkezdte mérkőzését, amelynek második felvonását a skót várhatja magabiztosabban a 6-3-as részeredménynek köszönhetően. Szintén megkezdte szereplését a tavalyi vb meglepetésembere, David Gilbert, ám az egy évvel ezelőtti elődöntős az első kilenc frame után hátrányban van Kurt Maflin ellen (5-4). 

Ami a vasárnapi folytatást illeti, a világbajnokság harmadik napján Ronnie O'Sullivan és Thepchaiya Un-Nooh mellett megkezdi szereplését 2010 világbajnoka, Neil Robertson, aki majd Liang Wenbo ellen bizonyíthat, valamint a fiatal Yan Bingtao, akinek Elliot Slessor lesz az ellenfele. A nap végén újabb három továbbjutónk lesz, hiszen Robertsonék, Higginsék és Gilberték is befejezik első körös összecsapásukat. Eddig csak kiemelt játékos jutott a legjobb 16 közé, a mai napon talán megfordul ez a tendencia. Hozzászólások