Snooker - O'Sullivan vacakul játszott, mégis vezet a világbajnoki döntőben
O'Sullivan vacakul játszott, mégis vezet a világbajnoki döntőben
Fotó: WST

O'Sullivan vacakul játszott, mégis vezet a világbajnoki döntőben

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/08/16 10:35
A snooker világbajnokság döntőjének felénél járunk. Az első nap nagyon furcsa volt, és a színvonal messze alulmúlta az elődöntőkben látottakat. 

Az első szakaszban Kyren Wilson valami egészen pocsékul játszott, 80% alatt maradt a golyóbelökése. Ilyen mutatóval többnyire selejtezős meccset sem lehet nyerni, nemhogy döntőt. Össze is szedett egy nagyobb hátrányt, O'Sullivan 6-2-re vezetett a délutáni etap végén. Lökött egy százast, továbbá két 70 felettit, nem volt igazán meggyőző, de a nagyon fáradt Wilson ellen ennyi is bőven elég volt. Ha meggyőző lett volna az ötszörös világbajnok, akkor 8-0-ra elgázolja a döntő újoncát.

Az esti szakaszt ott folytatták, ahol délután abbahagyták. Wilsonnak továbbra sem sikerült semmi, és még egy 53-as break ellenére is elbukta a tizedik frame-et. Ezzel már 8-2-es hátrányba került, és félő volt, hogy összezuhan, és beleszalad egy óriási verésbe.

De nem így történt. Kellett ehhez O'Sullivan elképesztő hibasorozata, valamint Wilson küzdeni tudása. A kettő együtt azt eredményezte, hogy zsinórban négy frame a "kihívóé" lett, és ezzel feljött 8-6-ra. Aztán lett 9-7 is, miután Wilson a 16. frame-ben meglökte első százasát. És következett az utolsó frame, ami nagyon fontos volt, hiszen nem mindegy, hogy egy, vagy három frame a különbség a folytatás előtt.

Negyven perces, kimerítő frame volt ez, szinte olyan, mint egy döntő csata. Hosszú biztonsági játékot élvezhettünk, és kiemelendő, hogy O'Sullivan, számtalan hibája ellenére, egy percre sem vesztette el a türelmét. 68-60-ra hozta végül ezt a fontosnak tűnő frame-et, és így 10-7-es előnnyel mehetett el az éjszakára.

Kérdés, hogy melyikük mennyit tud pihenni, mert mindketten rendkívül fáradtnak tűntek. Igaz, hogy Wilson, amikor elkapta a fonalat, onnantól felébredni látszott, és sokkal meggyőzőbb volt, mint addig. Az is kérdés, hogy melyikük hogyan dolgozza fel az első nap eseményeit. O'Sullivan hat frame-es előnybe került, és ebből három megmaradt neki, de biztosak lehetünk benne, hogy nagyon jól tudja, vacakul játszott. Wilson kicsit csalódott lehet, amiért nem használta ki kellő mértékben ellenfele hibáit, de öröme is lehet a szombati napban, mert amikor óriási hátrányba került, akkor jól reagált, és nagyot küzdött.

Jósolgatni értelmetlen, különösen O'Sullivan mérkőzésein. Az viszont biztos, hogy ha a második szakaszban látott tendencia folytatódik, akkor Wilson előbb-utóbb ki fog egyenlíteni. De hát ugye új nap, új formák, gyakorlatilag új meccs kezdődik 14:30-kor.

Hozzászólások