Snooker - Végre egy igazi verseny
Végre egy igazi verseny
Fotó: World Snooker

Végre egy igazi verseny

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/03/03 15:35

Túl vagyunk a Shoot-out és az indiai verseny által okozott űrön (nehéz komolyan venni ezeket a tornákat, mivel kevés sztár vesz részt rajtuk), és ismét egy komoly verseny következik a snooker naptárban, mely rohamosan közelít a szezon vége felé, hiszen bő két hónap múlva már meg is lesz a 2019-es világbajnokunk.

Hétfőtől tehát a Players Championshipet csodálhatjuk, melyen a szezon 16 legjobb (azaz legtöbb pontot szerző) játékosa vesz részt. A győztes 125.000 angol fontot kasszíroz majd, és már az első fordulótól fogva hat nyert frame-ig tartanak a mérkőzések. Ez egy komoly torna, és aki igazán komolyan is veszi, az nem utazott el a múlt heti Indian Openre. Legalábbis kívülről így néz ki. Ezért is nehéz értelmezni, hogy Higgins mit keresett Indiában - talán csak az lehet a mentsége, hogy ő volt a torna címvédője. Ezúttal is jól szerepelt, de nem biztos, hogy ez jó ómen egy Selby elleni meccs előtt, figyelembe véve, hogy rengeteget kell utazni Indiából Angliáig. Annyi azért segíti a négyszeres világbajnokot, hogy szerdán, tehát a lehető legkésőbb kell játszania a prestoni versenyen.

A nagyobb sztárok közül Bingham is elutazott Kochiba, de ő "reménytelen", mert minden egyes versenyre elmegy, nem hajlandó pihenni. Ő is megkapta a szerdai meccset, ráadásul verhetőbb ellenfelet kapott Gilbert személyében. Arról nem is beszélve, hogy Indiában Bingham kikapott a 16 között, és szombaton már indulhatott haza. Mellesleg Gilbert is ott volt, részéről egyetlen meccsre futotta.

Érdekesség, hogy nincs kínai játékos a Players Championship mezőnyében. Tavaly és tavalyelőtt is voltak ketten, idén viszont egyiküknek sem ment igazán jól a szekere. Így még a szokásosnál is nagyobb az angol túlsúly; a 16 résztvevő közül mindössze öten nem angolok, és csak Robertson nem brit. Egyelőre ennyit a kínai hatalomátvételről...

Az első forduló legnagyobb párosítása elvileg a már említett Selby - Higgins rangadó lesz, melynek igen komoly történelme van, hiszen kétszer is összecsaptak világbajnoki döntőben, sőt, legutóbbi pontszerző fináléjukat is egymás ellen vívták: a szeptemberi China Championshipen a világelső győzött.

Korábbi világbajnoki és Masters döntő is O'Sullivan és Hawkins meccse, és ők is játszottak már az idei szezonban egy finálét; Sanghajban (is) Ronnie győzött. Az ötszörös világbajnok legutóbbi két versenye nem sikerült jól, nem is tűnt igazán motiváltnak sem a World Grand Prix, sem a Welsh Open során. Hétfőn majd talán kiderül, hogy csak a versenyeknek szólt ez a gyengébb formája, vagy nagyobb baj van nála a szenzációs szezonkezdet után. Egyébként ő itt a címvédő.

Hétfőn 20 órakor a legutóbb említett párosítással, valamint Allen és Maguire mérkőzésével rajtol a Players Championship. Az Eurosport bőven fog közvetíteni a versenyről, alig-alig fog "belezavarni" más esemény.

Hozzászólások