Snooker - Vége a vergődésnek
Vége a vergődésnek
Fotó: World Snooker

Vége a vergődésnek

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/12/09 13:52

Bő másfél éve, tavaly nyár óta tartott Ding vergődése. Vacakul játszott, döntő közelébe sem jutott el, és egy ideig a top 16 közül is kiesett. Minden bizonnyal első gyermeke születése is szerepet játszott a hullámvölgyben. Ami már olyan hosszúra nyúlt, hogy felmerült a kérdés, egyáltalán ki tud-e lábalni belőle.

Ebben az időszakban borzalmas volt nézni a játékát, és azt, hogy olyanoktól is kikapott, akiket máskor fél kézzel elintézett volna. Ne feledjük, nemcsak Kína, sőt Ázsia valaha volt legjobbjáról van szó, hanem a pontszerző trófeák örökranglistájának nyolcadik helyezettjéről. 13 győzelemmel egy hihetetlenül sikeres snookeres, messze a legjobb, aki nem szerzett világbajnoki címet. Kétszeres UK- és egyszeres Masters-győztes. És most már háromszoros UK, és 14-szeres pontszerző bajnok.

Nekem akkor tűnt fel, hogy mennyire jó formában van ezen a tornán, amikor elkezdődött az O'Sullivan elleni mérkőzése. Olyan biztonsági lökéseket mutatott be, és olyan csodás pozicionálásokat, amelyekből tudhattuk: Ding visszatért. És, mint később kiderült, nemcsak egy-két frame erejéig, hanem meccsekig, egy egész torna erejéig. Nyilván kérdés, hogy meddig tart ez a forma, de hát a jövő mindig nagy talány.

Aztán Carter, Yan, majd a döntőben Maguire sem okozott gondot neki, és besöpörte pályafutása harmadik UK-címét, egyben negyedik Triple Crown-trófeáját. 

És ettől lett fontos és igazán érdekes az idei UK. Pedig voltak bőven sztorik. De Ding csodás visszatérése elhalványítja Bond tündérmeséjét, Yan első Triple Crown elődöntőjét, és azt is, hogy Maguire mennyire váratlanul érkezett meg a döntőbe. Sőt, azt is, hogy O'Sullivan bejelentette, nem indul a Mastersen. 

Az elmúlt hét elsősorban Dingről szólt, aki ismét versenyezhet Trumppal és Robertsonnal a pontszerző trófeák gyűjtésében. És megint lehet érdemben arról tanakodni, hogy vajon mikor szerzi meg a világbajnoki címet. 

Hozzászólások