Snooker - A svájci Ursenbacher ejtette ki a tavalyi elődöntőst
A svájci Ursenbacher ejtette ki a tavalyi elődöntőst
Fotó: WST

A svájci Ursenbacher ejtette ki a tavalyi elődöntőst

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/26 10:09

Elkezdődött a snooker világbajnoki selejtezősorozat harmadik fordulója, ami azt jelenti, hogy bekapcsolódtak a "nagyágyúk", a kvali legerősebb játékosai. Más kérdés, hogy nem járt mindegyikük sikerrel. A szombati játéknap egyik meglepetése Gary Wilson búcsúja, hiszen ő tavaly a vébé elődöntőjéig menetelt, és arra mindenképp jó sansza volt, hogy idén is eljusson legalább a főtábláig. Jó szezonja volt, egy elődöntővel és két negyeddöntővel a top 16 közelébe került, egészen a ranglista 19. helyéig jutott fel.

És azt gondolhattuk, hogy nincs sok félnivalója a svájci Alexander Ursenbachertől. Talán ő maga is így gondolta, és talán ebbe bukott bele. De azért kellett ám ehhez a svájci is, aki rögtön egy 141-es breakkel indította a meccset. Aztán lökött egy 93-ast is, de 3-3-ig fej-fej mellett haladtak. És ekkor kapcsolt még nagyobb fokozatba Ursenbacher, három 50 feletti breakkel állva hagyta ellenfelét, és továbbjutott. 

Márpedig aki ezen a hétvégén továbbjut, az egyetlen mérkőzésre kerül attól, hogy a Crucible-ben játszhasson. Ursenbacher számára ez életében először sikerülne, ráadásul ő lenne az első svájci, aki eljut idáig. Ehhez még Andrew Higginsont kell legyőznie. Ezt nyilatkozta a meccs után:

"Nagyon boldog és megkönnyebbült vagyok. Gary tavaly elődöntős volt, és tudtam, hogy nagyon jól kell játszanom ellene. Rajta volt a nyomás, a tavalyi szereplése után nem akart rögtön az első meccsén kiesni. 

Az utóbbi két hétben sokat nőtt az önbizalmam, mert keményebben gyakoroltam, mint korábban. Igyekszem jól játszani, és ha sikerül, akkor sokra vihetem.

A kvalifikáció mindennél többet jelentene nekem. Mindenkinek az az álma, hogy játszhasson a Crucible-ben. Ha így játszom a következő meccsemen is, akkor sikerülhet. Próbálok nem gondolni erre, mert csak extra nyomást tennék magamra, amire nincs semmi szükségem."


Nemcsak Ursenbacher szerzett meglepetést, hanem Louis Heathcote is, aki Main Tour-újonc létére legyőzte a kétszeres világbajnoki döntős Ali Cartert. Ezzel véget ért egy 17 éve tartó sorozat. Carter ugyanis minden nehézség, betegségek, formaingadozás ellenére, 2003 óta mindig ott volt a Crucible színházban. Idén viszont nem lesz ott. Heathcote-nak még egy rendkívül rutinos rókát kell legyőznie a főtáblás bemutatkozásért, Alan McManust.

Véget ért Jimmy White "menetelése", az 58 éves "hobbiprofi" 6-1-re kikapott Robert Milkinstől. Mike Dunn is kiesett, és egyszersmind bejelentette visszavonulását. Az idáig pompásan játszó Allan Taylor is búcsúzott, mint ahogy a szebb napokat látott Luca Brecel is.

Vasárnap is harmadik fordulós selejtezőket játszanak, és hétfőn-kedden rendezik az ún. Judgement Day-t, azaz az Ítélet napját. Ahol eldől, hogy ki lesz az a 16 játékos, aki részt vesz a világbajnokság főtáblás küzdelmeiben.

Hozzászólások