Snooker - Új korszak kezdődhet a magyar snookerben
Új korszak kezdődhet a magyar snookerben
Fotó: Snooker szakág

Új korszak kezdődhet a magyar snookerben

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/12/10 14:24

Fenyvesi Zsolt, Horváth Attila, Révész Bulcsú. Csak közülük kerülhetett ki az idei magyar bajnok, ez teljesen egyértelmű volt. Fenyvesi hétszeres bajnok, aki a szezon magyar versenyeit ugyan kihagyta, de sokat gyakorolt, nagyrészt Angliában, ahol versenyeken is indult. Arról nem beszélve, hogy a Challenge Touron is részt vesz.

Horváth az idei tíz pontszerzőből hatot megnyert. A Mesterek Tornája döntőjében legyőzte Fenyvesit, akitől az utóbbi bajnoki döntőkben rendre kikapott. A 12 éves Révész pedig hat döntőt játszott idén, melyek közül négyet megnyert. Arról nem beszélve, hogy a Tippmix Magyar Snooker Gálán is remek játékot mutatott.

De ez nem gálázás volt, hanem kőkemény tétmeccsek sorozata. Na jó, az első fordulók nem annyira kemények a magyar mezőnyben. Annál nagyobb csatára számítottunk a Horváth - Révész elődöntőben. Csakhogy elmaradt a nagy küzdelem, mert Révész 5-1-re elgázolta Horváthot. 

És aztán jött a döntő, természetesen Fenyvesi ellen, aki a másik ágról frame-vesztés nélkül galoppozott a címmeccsig. Váratlanul nagy csatát hozott a döntő, és váratlan eredményt is: Révész győzött 7-6-ra. Négy 50 feletti breaket lökve. És ebben az a csodás, hogy év elején, az U16-os vb-n azért kapott ki simán a döntőben, mert elfáradt az elődöntő során. Most viszont, év végére már bírta szuflával az igencsak maratoni igénybevételt. Édesapját, Révész Attilát kérdeztem arról, hogy ez hogy lehet.

"Egyszerű, doppingoltunk (nevet). Két zöld teával próbáltuk fenntartani a koncentrációt. Bulcsú soha nem játszott még hét nyert frame-ig tartó meccset, bár Zsolttal régebben edzettek együtt, akkor játszottak négy nyertig két meccset egymás után. A vb-n az utolsó nap volt a 4 nyertig menő elődöntő, ami nagyon sokat kivett Bulcsúból, majd rá 2 órával később kezdődött a döntő, ami alatt elillant a kellő adrenalin, és nem volt már elég tartalék. Zsolt és Bulcsú nagyon jó partnerei voltak egymásnak a döntőben, egy pillanatra nem lehetett lazítani."

Azt tehát már tudjuk, hogyan bírta a nem akármilyen terhelést - ne feledjük, Bulcsú januárban lesz csak 13 éves! - már csak az a kérdés, hogyan győzte le az ország két legjobbját.

"Úgy állt hozzá mindkét meccshez, hogy hitt magában, tudta mennyi munkát fektetett bele a gyakorlásokba, tudta mire volt képes a nemzetközi versenyeken erős ellenfelekkel szemben. Fejben így összeállt minden. Majd végig megtartotta az önfegyelmét, rossz lökések vagy megoldások esetén is. Mindezzel komoly nyomást gyakorolt Attilára és Zsoltra is."

Ilyen egyszerű az egész. Csak gyakorolni kell, de sokat, aztán meg bízni önmagadban. Egy magyar bajnoki cím már megvan, sőt, ezzel a ranglistán is átvette az első helyet. Ha Bulcsú így folytatja, akkor ez csak az első nagy lépés volt, és ennél még sokkal, de sokkal többre is viheti. Ki tudja, egyszer majd tán nemcsak gálán, hanem éles meccsen is le fogja győzni az aktuális legjobbakat.

A következő fontos verseny Révész Bulcsú számára az U17-es vb lesz Máltán, január 4-től. 

A fotón Fenyvesi Zsolt, Révész Bulcsú, Bátori Gábor, az OB döntőjének játékvezetője, valamint Varga Péter, Bulcsú oktatója

Hozzászólások