Snooker - Trump szenvedett, de győzött
Trump szenvedett, de győzött
Fotó: WST

Trump szenvedett, de győzött

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/08/01 11:26

Elkezdődött a snooker világbajnokság, ahogy lenni szokott, a címvédő meccsével, mely este véget is ért. Judd Trump első ellenfele Tom Ford volt, a selejtezőből felkerült játékosok közül a második legerősebb, aki azonban eddigi három részvétele alkalmával egyetlen meccset sem nyert a Crucible-ben. 2014-ben egy nem túl jó meccsen talákoztak a világbajnokságon, akkor 10-8-ra győzött Trump.

Trump gyengén kezdett, Ford viszont remekül. Rögtön az első frame-ben láttunk tőle egy maximumkísérletet, ami azonban 97-nél elakadt. A következő frame is Fordé lett, és a csak a harmadikban tűnt úgy, hogy magára talál a világbajnok. Ford 42 ponttal vezetett, amikor már csak 43 pont volt az asztalon, tehát Trump ellophatta volna a frame-et. Csakhogy nem tudta megpozicionálni a feketét, és Ford már 3-0-ra vezetett.

Alighanem jól jött ez a korai hátrány Trumpnak, aki a negyedik frame-et egy százassal nyerte, és ezzel megérkezett a mérkőzésbe, ahogy mondani szokták. És a szünet után megnyerte az ötödik frame-et is.

Csakhogy Ford ettől nem tört össze. Épp ellenkezőleg! Ő is gyártott egy százast, majd egy 60 felettivel már 5-2-re vezetett. Sőt, jó sansza volt a 6-2-re is, ám kihagyott egy könnyű kéket, és Trump egy 50 felettivel 5-3-ra szépített. A következő frame megint Ford felé látszott billenni, de megint kihagyott egy ziccert, és Trump igazi klasszis módjára nem engedte vissza az asztalhoz, 5-4-gyel mentek el a pihenőre.

Azt hihettük, hogy az esti befejező szakaszra Trump majd hozza a világverő formáját. Nos, nem hozta. Rendkívül nyögvenyelős volt a folytatás, és csak azért tudott egyenlíteni, majd vezetni is a világelső, mert Ford játéka jócskán visszaesett.

Trump meglökte 100. százas breakjét, és a meccs vége felé már valamivel meggyőzőbb volt a játéka, mint addig. Viszonylag sokat hibázott, de amikor nagyon fontos volt, akkor jól játszott, szóval tán azt is lehet mondani, hogy pontosan annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt. 10-8-ra győzött.

A nap szintén fontos híre, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök új biztonsági megszorításokat jelentett be. Köztük azt is, hogy a három "tesztverseny", melyek közé tartozik a snooker világbajnokság is, nem engedhet be nézőket a továbbiakban. Ez a bejelentés kora délután született, az első szakasz során, és szombaton lép érvénybe.

És ez a hír egy nem várt fordulatot hoz Hamilton ügyében, hiszen innentől fogva az lenne a logikus lépés, ha mégis játszana a tornán. No de már visszalépett. No de épp a nézők miatt lépett vissza. Szerencse ebben a vacak helyzetben, hogy a nyitónapon kellett volna asztalhoz állnia, amikor még voltak nézők, tehát nem merülhetett fel reálisan, hogy mégis játsszon. Arról nem is beszélve, hogy az ellenfelét nem lehetett volna csak úgy odarángatni azok után, hogy hivatalosan már továbbjutott.

Ami a nyitónap további mérkőzéseit illeti: Bingham döcögős játékkal, de 5-4-re vezet a világbajnokság egyik újonca, Carty ellen. Szintén 5-4-re vezet King ellen Ding, valamint McManus is 5-4-re áll Williamsszel szemben. Ezek a meccsek szombaton érnek véget, tehát lesz még három továbbjutó.

A szombati menetrend:

11:00 Stuart Bingham - Ashley Carty (5-4)

David Gilbert - Kurt Maflin (1. szakasz)

15:30 John Higgins - Matthew Stevens (1. szakasz)

Ding Junhui - Mark King (5-4)

20:00 Mark Williams - Alan McManus (4-5)

Hozzászólások