Snooker - Trump és Murphy a döntőben
Trump és Murphy a döntőben
Fotó: World Snooker

Trump és Murphy a döntőben

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/08/10 17:46

Judd Trump és Shaun Murphy játssza a 2019-es International Championship döntőjét. A világelső mondhatni simán jutott be a fináléba. Az elődöntőig nem volt méltó ellenfele, ott pedig Selbyvel futott össze. Aki 3-1-re vezetett, de egy fontos lökést kihagyott az ötödik frame-ben. Innentől fogva gyakorlatilag csak az uralkodó világbajnok volt az asztalnál. Zsinórban hét frame-et nyert, 8-3-ra fordított, és végül 9-4-re győzött.

A torna eddigi meccsein Trump nem igazán remekelt, Selby ellen viszont alighanem úgy érezte, hogy itt az ideje villantani, és ezt meg is tudta tenni. Három százas és két 97-es breakkel zárta a mérkőzést, a vb-döntőhöz és a világelsőséghez méltó színvonalon snookerezett.

A korábban említett, gyengébb játékkal győzni tudás mellett ez is egy újabban kifejlesztett tulajdonság lehet Trumpban. Miszerint akkor játszik igazán jól, amikor igazán nívós ellenfelet kap. Korábban gyakran előfordult, hogy brillírozott az első fordulókban, gyengébb játékosok ellen, aztán jött egy nagyobb név, és elvérzett. Úgy tűnik, olyan szinten beérett, hogy ezen is tudott változtatni. És akkor megint fel lehet tenni a kérdést: ki fogja megállítani az újdonsült Judd Trumpot?

A következő, akinek erre lehetősége lesz, Shaun Murphy. Aki kissé váratlanul verekedte be magát a döntőbe. Nem volt egyszerű útja, nehéz ellenfeleket győzött le, szoros csatákban. Azt hihettük, hogy a címvédő Allen lesz a legnehezebb ellenfele, mert ő könnyedén jutott el a legjobb négyig. Csakhogy az elődöntőben minden sikerült Murphy-nek, és  6-0-ra is vezetett. Allen becsülettel küzdött, de 9-6-ra kikapott. 

Murphy a tavalyi szezonban mindössze egyetlen döntőig jutott el, ott éppen Allen ellen veszített. Annyira nem ment neki a játék tavaly, hogy ezenkívül még csak a negyedik fordulóig sem ment el egyik tornán sem. Már-már a top 16-ból kiesés is fenyegette, és alighanem ez adott neki extra motivációt ezen a héten.

Kérdés, hogy a döntőben tud-e megint olyan csodásan játszani, mint szombaton. Mert Trump ellen alighanem csak így lesz esélye. 

Hozzászólások