Snooker - Trump és az átok megtörése
Trump és az átok megtörése
Fotó: wst.tv

Trump és az átok megtörése

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/04/19 17:16

Ha minden jól menne a világban, szombaton kellett volna elkezdődnie a snooker világbajnokságnak. De most nem megy minden jól. Nyilván nem egy (vagy akár az összes) sportesemény halasztása a legnagyobb probléma, de azért egy kis nosztalgia jól esik. A World Snooker Tour is így gondolja, és Crucible Gold címmel összeállított a vb minden napjára egy-egy kis műsort, melyeket a WST youtube csatornáján lehet megnézni. Íme az első:

Van pár dolog, amit a legtöbb snookerrajongó tud a világbajnokságok történetéből. Azt, hogy időtlen idők óta (1977 óta egészen pontosan) a sheffieldi Crucible színházban rendezik meg a tornát, azt, hogy Ronnie ötszörös, Davis hatszoros, Hendry hétszeres bajnok, azt, hogy Jimmy White hatszor játszott döntőt, de mindig kikapott, és azt, hogy soha senki nem tudta megvédeni az első világbajnoki címét, ezt hívják a Crucible átkának. Ezek amolyan alapvetések a vérmes snookerrajongók számára.

Abban viszont biztos vagyok, hogy sokkal kevesebben tudják, ki az, aki a legközelebb került az átok megtöréséhez. Illetve kik azok, mert ketten is voltak, akik az első győzelmük utáni évben ismét döntőt játszottak. Érdekes, hogy mindketten egyszeres bajnokok: Joe Johnson 1986-os, egyébként hatalmas meglepetést jelentő sikere után 1987-ben is döntőzött. Mindkétszer Davis volt az ellenfele. Se előtte, se utána nem jutott el a fináléig. Ken Doherty pedig 1997-ben ért fel a csúcsra, és egyben véget vetett Hendry ötös győzelmi sorozatának. '98-ban pedig ismét döntőzött, de kikapott egy fiatal, ígéretes tehetségtől, John Higginstől ... aki, mint sokan tudják, négyszeres világbajnok, és összesen nyolc döntőt tud felmutatni, márpedig ebben a vonatkozásban csakis Hendry előzi meg. No de visszatérve Doherty-re, Johnsonhoz hasonlóan ő is egyszeres győztes maradt, bár neki még 2003-ban is összejött egy döntő, ahol Williamstől kapott ki.

Doherty a trófeával.Doherty a trófeával. Fotó: the42.ie

Mondhatjuk azt, hogy az átok megtörése lenne az egyik legnagyobb dolog, amit el lehet érni a világbajnokságon? Azt hiszem, igen. Hiszen még magának Hendry-nek sem sikerült, de még Selby-nek sem, aki szintén elképesztő mentális erejéről ismert, és ennek köszönheti számos sikerét. Nyilván nem lenne akkora dolog a címvédés, mint mondjuk a hét bajnoki cím, de hatalmas fegyvertény lenne. És itt kanyarodhatunk vissza a mostani helyzethez. Az elhalasztott világbajnokság Barry Hearn tervei szerint augusztusban akár meg is valósulhat. Kérdés, hogy négy hónap csúszással, közel öt hónap snookerínség után, jó eséllyel nézők nélkül kinek milyen esélyei lesznek. Illetve, a mi szempontunkból most az a kérdés, hogy Trumpnak milyen esélye lesz a címvédésre, a Crucible átkának megtörésére.

Azt gondolom, hogy jó esélye lesz rá. Biztos, hogy a legtöbbeknek jót tesz a kihagyás, legalábbis a mentális oldalnak. A játék színvonalát nem biztos, hogy emelni fogja a hosszú kiesés, de van egy olyan érzésem, hogy lesz egy erős hurráoptimizmus, a "végre egyáltalán játszhatunk" érzése, és ez egy kicsit csökkenteni fogja a torna súlyát, és ezzel csökkenni fog a teher is a címvédőn. Biztos, hogy jót tesz Trump esélyeinek, hogy most konkrétan senki nem foglalkozik vele, és ez a bizonyos szempontból édeni állapot még pár hónapig biztosan kitart.

Másik kérdés, hogy ha nyáron, vagy még később rendezik meg a világbajnokságot, vagy ha úgy ahogy van, törlik, és a 2021-es lesz a következő, akkor is teljes értékű lesz-e egy esetleges címvédés. Erről is azt gondolom, hogy igen. Mindenképp. Hiszen az esélyek mindenki számára egyformák, nem az a lényeg, hogy 365 nap teljen el a két győzelem között. Vélemény?

Hozzászólások