Snooker - Trump beért
Trump beért
Fotó: Europress/AFP

Trump beért

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/05/07 09:26

Judd Trump hosszú idő után beteljesítette a jóslatot, miszerint belőle egyszer világbajnok lesz. 2011-ben jutott el először a döntőig, és akkor sokan azt hittük, hogy rendszeres résztvevője lesz a Crucible fináléinak. 

Nem így lett. Valószínűleg egyszerűen nem vette elég komolyan a felkészülést, ami valahol érthető, mert kőkemény munka nélkül is nyert szezononként egy-egy versenyt, jól élt, ott volt a top közelében. 

De a csúcsra nem jutott fel. A 2011-es UK óta nem szerzett igazán fontos trófeát, a vébén pedig nem játszott döntőt. 

035_20190402_503188.jpg Fotó: Europress/AFP

Aztán egy évvel ezelőtt valószínűleg megelégelte, hogy mindenki azzal cukkolja, mikor nyer már egy nagy versenyt. Testvérével, Jackkal kezdett el készülni, és mint kiderült, ez zseniális húzásnak bizonyult. Már a szezon első felében látszott, hogy egyre komolyabban veszi magát, már abból is, hogy egészen magas szintre emelte a biztonsági játékát. Rájött, hogy a számára nagyon fontos szórakoztatást elég a frame-ball utánra hagyni. Amíg nincs meg a frame, addig nem érdemes a látványos megoldást választani az okos megoldás helyett. Márpedig a legnagyobb klasszisok ellen ez egy igen fontos tudás. 

Le is győzte a csúcsformában játszó O'Sullivant, először az északír döntőben, aztán a Masters döntőjében is. Ez utóbbival meglett a második Triple Crown címe. 

És ezzel a játékkal, ezzel a mentalitással, ezekkel az eredményekkel esélyesként érkezett a vébére. Korábban nehéz volt őt igazi világbajnoki favoritként kezelni, mert hiányzott az érettség a játékából. Idén viszont minden összeállt. 

És lehet, hogy ez volt a gond. A vébé elején ugyanis messze nem ment olyan jól neki, mint korábban. Alighanem az esélyesség terhe nyomasztotta, amit elsősorban ő maga tett magára. 

Az első fordulóból döntő frame-ben jutott tovább, nagyon közel került a kieséshez. Ding ellen is szenvedett, 9-7-es hátrányba került. És ekkor nyerte meg a vébét. Mert érezte, hogy ez kevés, kőkeményen gyakorolt, és zsinórban 6 frame-et nyert a kínai ellen. Innentől fogva már nem lehetett megállás. 

Meglett neki a világbajnoki cím, meglett a Triple Crown, és ő lett az első olyan játékos, aki egy szezonban 1 millió font felett keresett pénzdíjakból. Ilyen egyszerű, csak egy kicsit gyakorolni kellett... 


Kérdés, hogy hogyan tovább, mennyire tudja fenntartani a sikeréhségét. Mert az ő tudásával és az újonnan megszerzett mentalitásával még rengeteg trófea van benne. 

Hozzászólások