Snooker - Trump bankot robbantott és történelmet írt
Trump bankot robbantott és történelmet írt
Fotó: Europress/AFP

Trump bankot robbantott és történelmet írt

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/03/16 09:07

Judd Trump győzelmével zárult az idény 15. pontszerző tornája, a Gibraltar Open. A világelső és vb-címvédő mondhatni mindent vitt, hiszen ő lökte a legmagasabb break-et, így övé az azért járó 5000 fontos díj, ahogy a tornagyőzelemért járó 50 ezer font is, na meg a European Series bónusza, a 150 ezer fontos fődíj is. Trump mondhatni bankot robbantott Gibraltáron, ám mindez eltörpül a sporttörténelmi tette mellett, hiszen újabb pontszerző sikerével immáron egyedüliként mondhatja el magáról, hogy egy idényen belül 6 pontszerzőt tudott megnyerni. 

Judd Trump azzal a tudattal várhatta a Gibraltar Opent, hogy egy esetleges győzelemmel nem csak hatalmas summát vihet majd haza, hanem olyat tehet, amelyet többek között a nagy Stephen Hendry és a nagy Ronnie O'Sullivan sem tudott elérni, nevezetesen, hogy hat pontszerzőt nyerjen egy idényen belül. Kyren Wilson vállát hasonló tét nem nyomta, jóllehet ő legutóbbi döntőjét feledtette volna, a Welsh Openen ugyanis meglepően simán kapott ki Shaun Murphy-től. A körülmények nem könnyítették meg Trump és Wilson, na meg korábban a többi játékos dolgát, hiszen a koronavírus miatt számtalan olyan intézkedést kellett bevezetni a helyszínen, amely bármelyik sportesemény lebonyolítását megnehezíti, emellett pedig a játékosok teljesítményére is hatással lehet. Mert az első nap ugyan még ugyan voltak nézők - minimális 100 fő - ám a második nap után már őket sem engedték be, biztonsági okokból teljesen érthetően. A sportesemények nézők, szurkolók nélkül borzasztóan lehangolóak, hiányukkal a sava-borsa veszik el, a szurkoló adja a pluszt, a hangulatot, sőt olykor a szurkolóból, az atmoszférából merít a játékos, ha szüksége van rá. 

Ám a mostani szituáció, a koronavírus terjedésének megfékezhetetlensége megköveteli a biztonsági óvintézkedéseket, így a nézők kívül ragadtak és így lesz ez a soron következő tornákon, ha egyáltalán azok megrendezésre kerülnek. A nézők hiánya mellett játékvezetőből sem volt elegendő, a repterek lezárása miatt hat bíró nem érkezett meg a helyszínre, így volt olyan összecsapás, ahol egymásnak segítettek a játékosok például a színes golyók visszarakásával, vagy a számolással. Érdekes szituációk voltak, korábban nem látott események tarkították a viadalt, ám itt kell megjegyezni, hogy a torna lebonyolításáért felelős két vezető, Paul Collier és Brendan Moore jelesre vizsgáztak, mert flottul lezajlott a viadal. 

Ami pedig a döntőt illeti, a két résztvevő, Judd Trump és Kyren Wilson ahogy mondani szokás alaposan oda tette magát. Fantasztikus teljesítményt nyújtottak, főleg az első három frame során. Trump meggyőzőbb játékkal jutott el a fináléig, bár több játékot bukott, mint Wilson, de 20 darab 50 feletti break-kel, közte 6 darab százassal keserítette ellenfelei életét. Az elődöntőt vesztett állásból fordította meg, ráadásul Kyren Wilson ellen döntő frame-es csatát korábban nem tudott megnyerni. Ami Wilsont illeti, a döntőig mindössze négy frame-et bukott, 15 darab 50 feletti break-et jegyzett, ám Trumppal szemben, csak egy volt ebből százas. 

A finálét Trump rögtön egy 125-ös breakkel kezdte, ám Wilson visszakézből lökött egy 115-öst. A harmadik játékban ismét Trump kerekedett felül, egy 144-es "total clearance"-szel egyrészt 2-1-re módosította az állást, másrészt barátja, Jack Lisowski zsebéből kihúzta a legmagasabb break-ért járó 5000 fontos bónuszt. A negyedik frame taktikus játékot és egy 56-os Wilson breaket hozott, ami elegendő is volt az egyenlítéshez, sőt Wilson olyannyira elkapta a fonalat, hogy az ötödik játék megnyerésével átvette a vezetést. Ez volt az egyetlen frame, ahol nem született 50 fölötti. Trump nem esett kétségbe, előbb egy 123-assal egyenlített, majd a kiélezett döntő frame-ben egy 63-as breakkel lezárta a döntőt. 

A díjátadó nézők híján kicsit szürreális volt, a két játékos az üres lelátók előtt kiintett a nem létező nézők felé, a háttérből a helyszínen lévő dolgozók, szövetségi munkatársak, kísérők halvány tapsa hallatszott csupán. Judd Trump győzelmével 205 ezer fontot vihet haza, ám ennél fontosabb, hogy történelmet írt, a sors kegyetlensége, hogy mindezt üres lelátók előtt tette, senki sem ünnepelhette meg a sporttörténelmi sikert. Trump bombaformában játszik, egyszerűen érinthetetlennek tűnik, nem lenne meglepő, ha a mostani hatodikat egy hetedik vagy akár egy idénybeli nyolcadik siker is követné. Mondjuk utóbbihoz az kell, hogy megtörje a Crucible-átkot, ám elnézve a játékát, neki talán még ez is összejöhet idén. 


Hozzászólások