Snooker - Dominic Dale szerint Trump a mai Alex Higgins
Dominic Dale szerint Trump a mai Alex Higgins
Fotó: Europress/AFP

Dominic Dale szerint Trump a mai Alex Higgins

Kollarics AttilaKollarics Attila
2019/07/11 18:19

Száz év telt el azóta, hogy 1919-ben megalapult a Professzionális Biliárd és Snooker Szövetség (WPBSA) elődje, a Biliárd Szövetség és Kontroll Klub (BA&CC), amivel hivatalossá váltak a ma is használt szabályok. Ugyan a játék felfogása, megközelítése sokszor változott az évtizedek alatt, a hagyományok, az ellenfél és a nézők tisztelete azóta is a legfontosabb tényezők az asztal körül. A visszafogott érzelmek keveset engednek elárulni magukról a főszereplőkről, pedig a különböző játékstílusok mögött különböző személyiségek fognak kezet minden egyes alkalommal.  Időről időre azonban felbukkannak olyan egyéniségek, akik igyekeznek ezt minél kevésbé takargatni. Kétség kívül ide tartozik az idén 28. profi szezonját kezdő Dominic Dale, az „Űrember”.

Az alábbi beszélgetés a worldsnooker.com  Q&A interjúsorozatában jelent meg. 

Dominic, az egyéves kereseti lista alapján sikerült megtartanod a helyed a tour mezőnyében, ami azt jelenti, hogy újabb két évet kezdhetsz meg a profik között, igaz ranglista-pont nélkül. Mekkora kihívásnak éled meg, hogy ez idő alatt visszaszerezd újra korábbi pozíciód?

„Úgy érzem, felspannol a tudat, hogy most virtuálisan nem vagyok a profi mezőny tagja, és elölről kell kezdenem. Nincs ranglista-helyezésem, de van két évem, hogy visszakerüljek a 64 közé. Érdekes kihívásnak tűnik, úgyhogy hamarosan neki is állok felkészülni a következő versenyemre. Ahogy már korábban is mondtam, igazából nem bánom, hogy hagytam a karrierem egy kissé kisiklani. Abban sem vagyok biztos, hogy 2-3 év múlva játszani fogok még. Elég régóta vagyok profi ahhoz, hogy immár a magánéletem élvezhesse az elsőbbséget. Elég sok hobbim van, de a snookerben is csomó minden érdekel magán a játékon kívül is. Például izgat a dolog, hogy snooker-történész legyek.”

Mik azok a hobbik, amik mostanában elvonják a figyelmed a posztóról?

„Van egy pár. Elsősorban az antik órák, emellett nagy opera-rajongó vagyok, valamint a 60-as évek tévéműsorait is imádom. Kedvenceim a The Avengers (1961-69; Magyarországon nem forgalmazták - a szerk.), és Az Angyal című sorozat. Sok időt töltöttem azzal, hogy bejárjam a forgatási helyszíneket, ahol rengeteg érdekes emberrel találkoztam. Mindkettőt az Elstree Studios készítette, ahova szintén ellátogattam. Azért szerettem meg különösen a brit műsorokat, mert nem jellemző az a sok vér és erőszak, ami az amerikai produkciókban látható. Ma már sok pusztító dologgal lehet találkozni, ezért is szeretem jobban a régi sorozatokat. 47 vagyok, és nem is leszek ennél fiatalabb. Az utóbbi több mint két évtizedemet a snooker asztal körül töltöttem. Itt az ideje, hogy élvezzem az egyéb dolgaimat is, amik érdekelnek az életben.”

Ha a ranglistára nézünk, mondhatjuk, hogy ez egy újrakezdés. Ennek a ténye, valamint a hobbik, amikre több hangsúlyt fektetsz, csökkentik a nyomást rajtad, amikor éppen nem meccset játszol?

„Igen, valóban kevesebb a nyomás rajtam, de félreértés ne essék, még mindig akarom a győzelmeket. Senki sem szeret veszíteni. Ha nem nyered meg az első meccsed egy tornán, nem kapsz pénzt. Jelen pillanatban rendben van a játékom. Frissnek is érzem magam így, hogy nem kellett annyit játszanom a tavalyi teljesítményemnek köszönhetően, valamint hogy van egy jó nyári szünetem, amibe egy portugáliai nyaralás is belefért. De az egyértelmű célom, hogy előrébb jussak, amihez meg is kezdem a felkészülést hamarosan.”

 

Jelen pillanatban mindössze négy 30 év alatti játékos van a top 16-ban. Hogyan látod, mit kellene változtatnia a fiatal generációnak, hogy sokaknál megtörténjen az igazi áttörés?

„Általánosságban véve tudom az okát. Rengeteg fiatal játékos érkezik, különösen Európából és Ázsiából. Nekünk, briteknek van egy borzasztó erős amatőr mezőnyünk. Kemény ellenfelek ellen kell, hogy megtanuljuk ezt a szakmát, elkövetve azokat a hibákat, amik egy-egy vereséghez vezetnek. Mivel a kínaiaknál még viszonylag új ez a sport, nincs meg ez az amatőr bázisuk. A rutinosabb brit játékosok mint Alan McManus, Ken Doherty, vagy például én magam is néha amiatt nyerünk meg egy meccset, mert egész egyszerűen többet tudunk a játékról. Úgy látom, hogy sok fiatal játékos úgy érkezik a tourra, hogy még ebben a tanulási folyamatban van. Habár ahogy idősödünk, körültekintőbbé válunk, és már nem vállalunk be minden lökést, amit korábban. Itt jönnek képbe a fiatal kínaiak, akik tele vannak önbizalommal, bevállalják a rizikós lökéseket is, és kiváló break-építők. Márpedig a legbiztosabb módja egy győzelemnek, hogy megnyerd a frame-eket egy asztalhoz állással. Judd Trump és John Higgins világbajnoki döntője tökéletes példa erre. Judd tönkreverte a snooker valaha volt egyik legjobb meccselőjét. John elképesztő százalékban löki be a golyókat, és kiváló break-építő ő maga is. Judd ellen mégsem volt esélye. Azt hiszem, bizonyos szempontból Judd a modernkori Alex Huggins, csak még jobb. Úgy értem, amiatt, hogy kiszámíthatatlanabb. Habár már kevésbé vakmerő, mint amilyen volt. Ez a játékstílus, amivel világbajnok lett, nagyon sok új játékost fog a sportágba vonzani. Szerintem az nem kérdés, hogy a snooker a fiatalok sportja jelenleg, és a játék stílusa is ebbe az irányba fog haladni méginkább.”


Forrás: worldsnooker.com

Hozzászólások