Snooker - Tinédzser bajnok
Tinédzser bajnok
Fotó: World Snooker

Tinédzser bajnok

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/07/29 14:20

13 éve fordult elő legutóbb, hogy egy tinédzser pontszerző tornát nyert. Akkor is egy kínai vitte véghez ezt a bravúrt - Ding Junhui. Ezúttal Yan Bingtaónak sikerült.

Némi különbség, hogy Ding egy jóval komolyabb versenyt nyert 2006-ban, az északír bajnokságot. Nem mellékes, hogy neki az már a harmadik trófeája volt, a China Open és a UK után. Mint ahogy az is különbség, hogy Dingnek többek között O'Sullivant és Higginst kellett legyőznie a végső sikerért. 

Yan Bingtaónak nem jutottak ennyire veretes ellenfelek. Egyrészt mert sok nagyágyú el sem indult a tornán. Másrészt mert néhányan egy buta "baleset" miatt nem jutottak el Rigáig. Harmadrészt mert akik mégis ott voltak - Selby, Williams - azokat legyőzték mások. 

Yan legmagasabban rangsorolt ellenfele Li Hang volt (29.). Legnagyobb nevű ellenfele pedig Alan McManus, aki csak nyert két pontszerzőt és egy Masterst is. A torna erősségét jól mutatja, hogy a legjobb nyolc között már csak két olyan játékos volt, akik nyertek pontszerzőt: King és Selt. A döntőben Joyce volt Yan ellenfele, aki korábban még csak pontszerző elődöntőig sem jutott.

035_bjl11515179.jpg Fotó: Europress/AFP

Egyszóval más ma megnyerni a Riga Masterst, mint bő tíz éve bármilyen pontszerzőt, de a tények kemények: egy tinédzser győzött, és ilyen már igen régen történt. És ha megnézzük, hogy mennyire a 30, sőt 40 feletti korosztály uralja a sportágat, akkor különösen nagy tettnek mondható Yan tornagyőzelme.

Kínai sikernél mindig felmerül a kérdés, hogy mikor jön-e a régóta várt / rettegett kínai invázió. Ne feledjük, a világranglista legjobb 32 helyezettje között már hatan vannak kínaiak. A tornagyőzelmeiktől viszont egyelőre nem hangos a sajtó. 

Másik kérdés, ami sokakat foglalkoztat, hogy lesz-e kínai világbajnok, és ha igen, akkor kicsoda. Ding? Vagy valaki más? Ding mintha egyre inkább menne kifele a képből, a fiatalabbak között viszont van pár ígéretes játékos. Yan mindenképp közéjük tartozik, de egyelőre még kell neki a többiek segítsége. Elsősorban Ding az, aki még mindig jó hatással lehet a feltörekvő kínaiakra. Azt hiszem, nem véletlen, hogy éppen Yan volt Ding csapattársa a Világkupán, és most éppen ő nyerte meg ezt a tornát...

Hozzászólások