Snooker - Terjed a betegség
Terjed a betegség
Fotó: Monique Limbos

Terjed a betegség

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/12/14 14:09

Portugáliában rendeznek snookerversenyt ezen a hétvégén. Ez nagy teljesítmény a portugáloktól. Dave Hendon írja az inside-snooker blogon:

"2009-ben jártam Portimaóban a World Series döntőjén. Akkor még nem létezett portugál snooker szövetség, és alig volt normális méretű asztal az országban. Lisszabonban, ahol most, öt évvel később European Tour versenyt rendeznek, konkrétan egy sem volt.

Akkoriban még a pool volt az első számú biliárd szakág Portugáliában, de a snooker egyre erősödött az Eurosport közvetítéseinek köszönhetően. Antonio Barroso újságíró és snookerrajongó írta:

"A snooker olyan, mint egy betegség, és egyre terjed."

Portimaóban az első napon öt néző volt kíváncsi a meccsekre. A döntőre viszont már 350 fős tömeg gyűlt össze, ami szép dolog egy olyan országban, ahol semmiféle hagyománya nincs a snookernek. Az Egyesült Királyságban a snooker mindig is könnyen elérhető volt, és relatíve olcsó a többi sporthoz képest. 2009-ben Portóban egyetlen asztalon lehetett játszani, óránként 12 euróért. Rengeteg tennivaló volt.

Lelkes rajongóknak köszönhetően még abban az évben megrendezték az országos bajnokságot, és folyamatosan nőtt a versenyek száma."

És ezen a hétvégén a világ elitje látogatott Portugáliába. Ez még akkor is igaz, ha igen jelentős a távol maradók listája, hiszen O'Sullivan, Selby, Ding, Robertson és Allen is hiányzik. Ott van viszont Trump, Murphy, Williams, Ebdon, Dott, Higgins, Maguire, Hawkins és Bingham, tehát bőven van kínálat világbajnokokból, és más sztárokból is.

És ott van Ben Woollaston is, aki az első mérkőzésén meglökte élete első hivatalos maximumát. És itt jön elő ezeknek a versenyeknek minden hátránya. Woollaston sportolói pályafutása legszebb pillanatát ugyanis senki sem látta. Nyilván nem kamerás asztalon játszott az amatőr Joe Steele ellen, tehát a tévé nem közvetítette a hőstettét. És így ő maga sem tudja visszanézni. Nagyon nem jó ez így.

Az meg a másik kérdés, hogy csak 500 fontot kap érte. Szemben mondjuk O'Sullivan 44 ezrével a UK-n.

Hozzászólások