Snooker - Tényleg Ronnie O'Sullivan minden idők legjobbja?
Tényleg Ronnie O'Sullivan minden idők legjobbja?
Fotó: Europress/AFP

Tényleg Ronnie O'Sullivan minden idők legjobbja?

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/03/12 17:00
Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, Ronnie O'Sullivan ezredes lett, azaz snookertörténelmet írt azzal, hogy ő az első, akinek sikerült 1000 százas bréket löknie karrierje során. Ennek kapcsán most Buzás Gáborral, az Eurosport kommentátorával beszélgetett Farkasvölgyi Gábor és Rév Dáliel a Klubrádió Hosszabbítás című műsorában.

Az adás azzal kezdődött, hogy a három kommentátor megpróbálta definiálni azt, hogy mi is az a 100-as brék és milyen jelentősége van a snookerben. Így kerültek aztán szóba az álomhatárok és statisztikai mutatókat imádó angolszász sportok úgy általában, hiszen a műsor résztvevői igyekeztem megfelelő párhuzamot találni a sportágat kevésbé ismerők kedvvért, hogy mihez is lehetne ezt hasonlítani.

Arról, hogy hogyan lehet meghatározni, ki is a valaha volt legnagyobb, a snooker rajongói között épp úgy megoszlanak a vélemények, mint bármely másik sportág nézői között. Buzás mindenesetre a vb-cím fontosságát igyekezett hangsúlyozni, mivel szerinte az lényegesen többet ér mint a sok 100-as brék, vagy a sok megnyert mérkőzés. Épp ezért, azt is elmondta, amíg nem Ronne O Sullivané a legtöbb, addig ő maga, aki amúgy is óvatos ilyesmivel, semmiképp nem merné azt mondai, hogy Ronnie a világ valaha volt legjobb snookerese.

Mentális erőnlét. Így foglalta össze a Magyar Snooker Gála egyik főszervezője, mi a vb kulcsa, és miért ezt tartja a legfontosabbnak mutatónak, ha azt keressük, ki a legjobb a sportág történetében. Hozzátéve, hogy ráadásul, amíg egyre több torna van egy évben, azaz több esélye van egy mai játékosnak tornagyőzelmet szerezni most, mint mondjuk tíz éve, világbajnokság viszont csak egyszer van minden évben, ezért jobban összevethetőek a különböző időszakok sztárjai ezen a téren.

Arra is felhívta ugyanakkor a hallgatók figyelmét, hogy a vb-cím mellett mindenképp érdemes a Tripple Crown másik két major tornáját, a UK Championshipet és a Masterst is számításba venni, mert úgy nagyjából már teljes képet kaphatunk:

"Ha ezeket együtt vesszük, szerintem az egy nagyon korrekt számolás. És az, hogy abban, már megelőzte Ronnie O'Sullivan Stephen Hendryt, az nyilván egyértelműen amellett szól, hogy ő a valaha volt legjobb."

Ezt követően, a "legnagyobbság" kérdéskörét kicsit általánosabban is körüljárta a beszélgetés. Felmerült a kérdés, hogy miért nem elég mondjuk a játéktudás, vagy az, hogy ki milyen sportolói személyiség ahhoz, hogy ilyen címkét, ráaggasson a köztudat. 

000_TE6S6.jpg Fotó: Europress/AFP

Ki a GOAT teniszben? Ha elfogadjuk például, hogy Federer minden idők legnagyobbja ebben a sportágban, akkor milyen titulust érdemel vajon Nadal, akinek pozitív a mérlege minden idők legjobbja ellen? És mit mondjunk még mindig ugyan ebben a gondolatmenetben Djokovicra, akinek nemcsak Federer, de Nadal ellen is több győzelme van, mint veresége? Ezeket az örökösen visszatérő dilemmákat is feszegették az adás megszólalói.

"Arról beszélni, hogy ki a valaha volt legjobb, úgy, hogy még mind a hárman aktívak, szerintem elég nagy butaság. Meg kell várni, amíg mindhárman befejezik a pályafutásukat, aztán összeszámolni, hogy ki hányat nyert, és akkor sem lehet eldönteni. De akkor már talán kicsit több értelme van erről beszélni" - fejtette ki véleményét Buzás arról, hogy hogyan viszonyul a nagy hármashoz és a ki a legnagyobb köztük kérdéséhez.

Aztán a műsor azzal folytatódott, hogy vajon igazságot lehet-e tenni a Messi vagy Ronaldo kérdésben, és miért nem igazán merül fel mondjuk egy zseniális belsőközéppályás neve akkor, amikor minden idők legjobb focistáját keressük? Képes lenne-e Maradona olyan szintű önfegyelemre, mint amilyen ma a profi futball legmagasabb szintje megkövetel? És így tovább...

A beszélgetés, amelyben a fentieken kívül szóba került még a kézilabda, a kosárlabda és az NFL, illetve az atlétika, és ezen sportágak legjobbjai is, természetesen kitért a személyes szimpátia fontosságára és az egyéni preferenciák meghatározó szerepe, valamit az is leszögezte, hogy az sem mindegy, hogy csapatsportágról van-e szó, vagy egyéniről.

Ha kíváncsiak, kik jöttek szóba egy-egy sportág legjobbjaiként, illetve érdekel titeket a teljes beszélgetés, akkor itt hallgathatjátok meg az adást, vagy a Soundcloudról letölthetitek és elmenthetitek későbbre is. Jó szórakozást!


Hozzászólások