Snooker - Snookeres kilövés
Snookeres kilövés
Fotó: World Snooker Tour

Snookeres kilövés

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/02/20 10:12
Csütörtökön rajtol a Shoot Out, amit ha nagyon le akarunk, és kimondottan szó szerint szeretnénk fordítani, akkor Kilövésnek nevezhetünk. (Én azért ettől hosszú távon szívesen eltekintenék.)

A torna legnagyobb érdekessége és erénye, hogy ezúttal részt vesz rajta O'Sullivan. Márpedig ő még nem indult, mióta (három éve) pontszerző a verseny. Legutóbb 2015-ben próbálkozott ezzel a formátummal, de a másoik körben elvérzett.

Nyilván nem az ő műfaja, nem azért, mert nem tud gyorsan játszani, hanem azért, mert egyetlen frame-es meccsek sorozata senkinek sem lehet a műfaja. A Shoot Out, akárhogy is nézzük, olyan, mintha pénzt dobnának, vagy mintha kő-papír-ollóval döntenék el a továbbjutást.

Nehéz tehát komolyan venni, de így is nagyon szórakoztató tud lenni. Sőt, tán épp ezért. Maguk a játékosok sem veszik véresen komolyan, a nézők sem, ennek következtében többnyire remek hangulatúak a meccsek. 

A győztes 50.000 fontot kasszíroz, ami két szempontból is érdekes. Az egyik az idén létrehozott European Series, melynek tagja a Shoot Out is. Az első két verseny (European Masters és German Masters) alapján Robertson vezet, és csak Trump van belátható közelségben hozzá képest. Viszont ők mindketten kihagyják ezt a tornát. A Shoot Out után még egy verseny, a Gibraltar Open lesz a sorozat része, ahol szintén 50.000 font jár a győztesnek. Magyarán ha egy olyan játékos nyeri meg a Shoot Outot, aki jelenleg 100.000 ponton belül áll Robertsonhoz képest, akkor lesz még egy esélyes a BetVictor 150.000 fontos különdíjára.

ronni.jpg Fotó: World Snooker Tour

A másik szempont a Players Championshipre, a Tour Championshipre, és persze a világbajnokságra való kvalifikáció. Egyelőre leginkább az elsővel érdemes foglalkozni, hiszen az van a legközelebb, ott a legegyszerűbb a helyzet. 

A jövő heti Players Championshipre az egyéves ranglista első 16 helyezettje kvalifikál. Ezen a listán jelenleg éppen a 16. helyen áll O'Sullivan. Magyarán ha olyan játékos nyeri a Shoot Outot, aki utána következik, akkor van rá esély, hogy ő (címvédőként) nem lesz ott a Players Championshipen. És ezúttal nem azért, mert nem akar, hanem mert nem jut be a mezőnybe.

Csütörtöktől vasárnapig tehát Shoot Out, a leggyorsabb snooker verseny. Az Eurosporton és az Eurosport Playeren.

Hozzászólások