Snooker - Snooker tábor Budapesten és Keszthelyen
Snooker tábor Budapesten és Keszthelyen

Snooker tábor Budapesten és Keszthelyen

Buzás Gábor ·
2018/07/11 12:11

Varga Péterrel, a Magyar Biliárd Szövetség Snooker Szakágának elnökével, snooker játékossal és oktatóval beszélgettünk:

Tavaly nyáron Budapesten járt PJ Nolan, ír snookeroktató, aki összesen 16 játékosnak adott órákat egy négy napos képzés keretében. Akkor te és Pénzes László, valamint Fodor László segítettétek Nolan munkáját. Idén nyáron is lesz hasonló képzés, de mi lesz a különbség a tavalyihoz képest?

Az alapvető különbség az lesz, hogy PJ Nolan nem vesz részt ezen a rendezvényen, viszont az ő biztatására vágtunk bele Pénzes Lászlóval közösen egy hasonló forgatókönyv szerinti tábor megszervezésébe. Lényeges különbség lesz még az is, hogy a tábor egymás után két helyszínen zajlik, Keszthelyen és Budapesten.

Ti, oktatók, mennyit tanultatok, mennyit fejlődtetek a tavalyi kurzus óta? 

A mi fejlődésünkről inkább 2015 óta lehet beszélni, mert akkor volt az első edzőképzés Magyarországon, melyet a már említett PJ Nolan, az Európai Biliárd és Snooker Szövetség (EBSA) vezető edzője tartott. Azóta is folyamatosan használjuk, fejlesztjük az akkor tanultakat. Célunk, hogy minél többet tudjunk segíteni azoknak, akik szeretnének megtanulni snookerezni vagy fejlesztenék tudásukat. Pénzes László a profi világszövetség edzőképzésén is részt vehetett idén februárban, ahol további ismeretekkel és újabb perspektívával gazdagodott. A rendszeres oktatás is folyamatosan növeli a tapasztalatainkat.

Mikor lesz a képzés, és hol? Van még szabad hely? 

Talán nevezzük inkább ezt tábornak, így is hirdettük meg. Az egyik a Keszthely Pláza Snooker Klubjában lesz megtartva július 23-25 között maximum 8 fő részére. A másik tábor közvetlenül ezután, július 26-28 között Budapesten, a Terminal Snooker Klubban a KöKI-ben, maximum 28 fő számára került meghirdetésre. A keszthelyi tábort Laci vezeti, a budapestit együtt fogjuk levezényelni. Még lehet jelentkezni mindkét helyszínre. Az információk, fontosabb részletek megtalálhatók a https://www.facebook.com/keszthelybiliard/ illetve a www.terminalsnooker.hu honlapon.

34481822_1616987358419310_1642884828204367872_n.jpg

Hogyan kell egy ilyen tábort elképzelni? Mit fogtok csinálni?

Amennyiben elegendő a jelentkező, akkor két turnusban (délelőtti és délutáni) megy majd a program. Mindenkiről egyenként készül kamerás felvétel, különböző szempontok alapján. Ezek segítségével szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy mit lehetne jobban csinálni. Fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők igényeire is reagálhassunk. Mit vár ő, miben szeretne fejlődni. Természetesen segítünk is mindenben, igyekszünk „beállítani” a játékosokat. Megmutatjuk, hogyan célszerű fogni a dákót, hogyan kell az asztalhoz állni, hogyan kell lökni, mi az a 20-30 apróság, amire figyelni kell snookerezés közben. Kitérünk arra is, hogyan kell a fehér golyót kontrollálni, mire kell figyelni a biztonsági lökések során, vagy a hosszú golyók belökésekor. Nehéz lenne itt felsorolni, hogy mennyiféle új információt fogunk átadni, de abban biztos vagyok, hogy a résztvevők egészen új megközelítésben látják majd a snookert a tábor után. A programban nem csak „fejtágítás” lesz. Megfelelő csoportosításban kell majd feladatokat végrehajtani, mini versenyek is lesznek. Minden kérdésre válaszolunk, amire ismereteinkből futja, és az is lehet, hogy a végére mindenki számára világos lesz, hogy miért van az, hogy az egyik nap: „Tök jól ment, de tényleg…”, másik nap pedig: „Már megint egy golyót sem tudok belökni…”,

Olyan játékosok jelentkeztek inkább, akikre számítottatok, vagy vannak új, ismeretlen érdeklődők is?

Nagyjából a jelentkezők fele ismerős számunkra. A jelentkezéskor kitöltendő rövid kérdőív alapján két csoportba sorolhatók a jelentkezők. A programot úgy állítjuk össze, hogy a tudásszinteknek megfelelő legyen. Lacival hetek óta tervezgetjük, hogy milyen feladatok legyenek, hogyan tudnánk színessé és élvezetessé tenni a tábort.

Az utóbbi év során óriási változásokat élt meg a snooker sport Magyarországon. Immár van egy nyolc asztalos termünk, ahol nemrég megrendeztétek Magyarország első pénzdíjas, nemzetközi versenyét, vannak hivatalos játékvezetőink és van egy WPBSA által akkreditált oktatónk, Pénzes László személyében. Mindebben természetesen komoly szereped van. Mit gondolsz, egy év múlva milyen újdonságokról beszélhetünk majd?

Igen, ezek nagyon fontos lépések! Az új terem kivételével talán minden esemény viszonylag kis költséggel megvalósítható volt. Legtöbbször ezeket a kis költségeket is csak nehezen lehet előteremteni. Fodor László önzetlen segítsége kellett ahhoz, hogy Pénzes László részt vehessen a WPBSA edzőképzésén. Játékvezetőink is jól szerepelnek a nemzetközi versenyeken. Remélem, jövőre beszámolhatunk arról, hogy sikerült újból megrendezni a Fisher Klíma Opent és abban is bízom, hogy egy World Snooker eseménynek is a házigazdái lehetünk még idén. Igen közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodjunk egy Challenge Tour egyik versenyének vendégül látásához. A 10 versenyből álló sorozaton azok indulhatnak, akik a „Q School” ranglistáján a legjobb 64 közé kerültek. Ezek a játékosok a profi snooker előszobájában vannak, csak egy lépés kellene még, de keveseknek adatik meg, mindössze 128 versenyzőnek, hogy profi snooker játékos lehet. Ezek nagyon lényeges momentumok a hazai snooker életben. De igazán boldoggá az tenne, ha jövőre gyerektábort is szervezhetnénk és néhány év múlva fiatal játékosaink is a Challenge Tour résztvevői lehetnének.

Hozzászólások