Snooker - Tíz kínai játékos mondott le a világbajnoki részvételről
Tíz kínai játékos mondott le a világbajnoki részvételről
Zhou Yuelong. Fotó: WST

Tíz kínai játékos mondott le a világbajnoki részvételről

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/07/02 18:37

Közel sem mondhatóak ideálisnak az idei snooker világbajnokság körülményei, és különösen a Nagy-Britannián kívüli játékosoknak lesz problémás a részvétel. A WST és a WPBSA mindent megtesz annak érdekében, hogy teljes legyen a létszám, azaz mind a 128 profi ott legyen a mezőnyben, de egyelőre úgy tűnik, ez nem fog összejönni.

A világbajnokság a selejtezőkkel fog megkezdődni, július 21-én a sheffieldi Institute of Sportban. Július utolsó napján pedig elrajtolnak a 32 fős mezőny küzdelmei a Crucible színházban. 

Számtalan aggodalom kapcsolódik a tornához. Egyrészt szinte biztosra vehető, hogy nem lesznek nézők a helyszínen (bár Barry Hearn, a WST elnöke még mindig bizakodik az ellenkezőjében), ami előreláthatólag jócskán csökkenti a verseny élvezeti értékét. Másrészt finoman szólva nem egyszerű garantálni a játékosok, a játékvezetők és a rendező személyzet teljes biztonságát. Harmadrészt pedig a fent említett teljes mezőnyre törekvés is problémás, ugyanis a South China Morning Post szerint tíz kínai játékos lemondta a részvételt. Köztük olyan nevek, mint Zhou Yuelong, Xiao Guodong és Zhao Xintong. 

Mielőtt továbbmennénk: nem szabad egy legyintéssel elintézni ezt a névsort. Itt a világranglista 22., 28. és 29. helyezettjéről van szó. Az első két úr már két-két pontszerző döntőt játszott, és mindketten nyertek már mérkőzést a Crucible-ben. Ezt csak azért teszem hozzá, mert ha mondjuk a ranglista 100-on kívüliekről lenne szó, akkor azért könnyebb lenne elengedni a dolgot - esélyegyenlőség ide vagy oda. De itt olyan játékosokról beszélünk, akik mindenképp esélyesek arra, hogy kvalifikáljanak a főtáblára, és ott akár tovább is jussanak.

Xiao GuodongXiao Guodong Fotó: WST

Ők tehát (plusz még néhány alacsonyabban rangsorolt kínai) úgy döntöttek, hogy nem utaznak Angliába. De - és ez egy nagyon szép gesztus - ez még változhat. Jason Ferguson, a WPBSA elnöke ugyanis azt nyilatkozta, hogy mivel még nem zárult le a nevezési határidő (július 6-ig lehet nevezni), ezért még megváltoztathatják a döntésüket.

"Felvettük a kapcsolatot minden egyes profival. Felajánlottunk anyagi segítséget az utazáshoz, sőt, a vízum intézésében is szívesen segítünk azoknak, akik külföldről érkeznek.

Van aki még hezitál, nekünk pedig az a feladatunk, hogy minden játékosnak megadjuk a lehetőséget a részvételre. Rengeteget dolgozunk azért, hogy segítsünk a papírmunkában. Mindenkivel egyesével tartjuk a kapcsolatot. 

Senkit sem szeretnénk elveszíteni a mezőnyből, de ha lesz néhány kieső, akkor a szokott módokon ki fogjuk pótolni a réseket" - mondta Ferguson.

A július 7-e előtt érkezők számára lakásokat bérelnek, a később érkezőket pedig egy "karanténhotelben" helyezik el. Ott fogják eltölteni a versenyig hátralévő időt. A szövetség biztosítja számukra a gyakorlás lehetőségét, és a biztonságos eljutást is garantálják. 

Ami a többi kínait illeti: Ding tervezi a részvételt (neki egyébként van saját háza Sheffieldben), Liang és Yan Bingtao pedig jelenleg is az Egyesült Királyságban tartózkodik, tehát szinte biztos, hogy ott lesznek. Hármójuk közül csak Liangnak kell selejtezőt játszania.

forrás: metro.co.uk

Hozzászólások