Snooker - Shaun Murphy nyerte a Welsh Opent, Wilson bocsánatot kért a gyenge játékért
Shaun Murphy nyerte a Welsh Opent, Wilson bocsánatot kért a gyenge játékért
Fotó: Europress/AFP

Shaun Murphy nyerte a Welsh Opent, Wilson bocsánatot kért a gyenge játékért

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/02/17 10:34

Shaun Murphy győzelmével ért véget az idény 12. snooker pontszerzője, a 29. alkalommal megrendezett Welsh Open. Murphy a vasárnapi fináléban simán verte Kyren Wilsont, pedig mindenki szoros döntőt várt. Wilson indiszponáltan játszott, nem hozta, amit az elődöntőben Ronnie O’Sullivan ellen produkált, Murphy viszont talán élete legjobb formáját nyújtotta. Győzelmével Shaun Murphy 9. pontszerző döntőjét nyerte egyben a Welsh Open történetének legnagyobb arányú sikerét aratta.  

Az előzetes várakozások egy igazán kiélezett döntőt ígértek. Nem alaptalanul, lévén a cardiffi torna elődöntőjében Kyren Wilson az egyre jobb formába lendülő, ám a négy között nagyon gyenge formát mutató Ronnie O’Sullivant verte 6-5-re, míg Shaun Murphy egy több mint négy órán át tartó csatát nyerte meg szintén döntő frame-ben Yan Bingtao ellen. A két játékos a döntőig kiemelkedő teljesítményt nyújtott, Wilson 19 darab 50+-os breaket (közte egy maximum és két másik 100-as), míg Murphy 18 darab 50 felettit (közte 4 db százast) jegyzett. Az egymás elleni statisztika is kiélezett csatát prognosztizált a döntőre, hiszen korábbi mérkőzéseik általában szoros összecsapásokat hoztak. 

A vasárnapi döntőre - ami Wilson számára a 7., Murphy-nek a 21. pontszerző fináléja volt - azonban ebből semmi sem lett végül. Murphy lényegében ott folytatta, ahol Yan Bingtao ellen abbahagyta, hiszen azt a meccsét százassal zárta, Wilson ellen pedig egy százassal (108) nyitott. Álomszerű kezdés mondhatnánk, ám ez még csak a kezdet volt, mint később kiderült. Mert a folytatásban Murphy egy 84-essel 2-0-ra alakította az eredményt és bár a harmadikban Wilson lökött egy 52-es breaket, Murphy azt a játékot is hozta így már 3-0 volt. A szünet előtti frame ugye nagyon fontos lett volna Wilsonnak, ám azt is elbukta, majd jött az igazán nagy pofon, a szünet után az 5. játékban egy 64-es breaket követően, amikor már Murphy-nek snooker kellett ismét vesztett és már 5-0 állt az eredményjelzőn.

Álomszerű kezdés Murphy számára, rémálom Wilsonnak.

Murphy kiválóan játszott, folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét, akinél ezúttal nem jöttek a hosszú pirosak, mint ahogy O’Sullivan ellen és a biztonsági játéka is hagyott némi kívánnivalót maga után. Murphy ahogy azt kell, egyik pofont adta a másik után, a hatodik frame-et 76-ossal hozta és bár a hetedik volt az első olyan frame ahol életjelet adott magáról Wilson, de annak ellenére, hogy azt megnyerte az oly fontos nyolcadikat, az első felvonás utolsó játékát Murphy – mivel mással – egy 134-es breakkel zárta, előrevetítve egyszersmind a második szakasz formalitását.

Innentől kezdve már nem az volt a kérdés, hogy ki nyeri a Welsh Opent, sokkal inkább csak az, hogy mikor kezdődhet a díjátadó ceremónia, a névadóval, a legendás Ray Reardonnal. A második felvonás előtt a stúdióban Jimmy White és Reanne Evans is felemlegették, hogy ha valaki, akkor Wilson képes lehet a fordításra, ám az első mini szakasz négy játéka közül mindet hoznia kéne. Ezen az estén azonban a „Warriorban” nem volt meg az a szükséges plusz, messze elmaradt legjobbjától és lehet, hogy még az sem lett volna elég a talán élete formájában játszó Shaun Murphy ellen. 

Így a mostani mindenidők legsimább Welsh Open döntője lett.

Murphy rögtön egy 102-es breakkel kezdte a 9. frame-et, majd a 10-ben is lökött egy 73-ast és ezzel a Welsh Open történetének legsimább döntőbeli végeredményét hozta. Shaun Murphy 9-1-re verte az ezúttal indiszponáltan játszó, lehetőségeit rendre kihagyó Kyren Wilsont és ezzel 9. pontszerzőjét nyerte és ő vehette át a névadótól a Ray Reardon trófeát. A ceremónia során Wilson nagyon sportszerűen és igen elismerően beszélt ellenfeléről, ráadásul bocsánatot kért a közönségtől, amiért nem tudta azt a játékát megmutatni, amit vártak tőle. Murphy szokás szerint szintén elismerően beszélt Wilsonról, de azt sem felejtette el kiemelni, hogy bizony sokszor volt szerencséje, amit persze nem sajnál, de úgy fair, ha megemlíti. Két nagyon sportszerű játékos végtelenül egyoldalú döntőjét láthatta a cardiffi közönség, ám ennek ellenére a 2020-as Welsh Openre úgy emlékezhetünk, mint egy kiváló tornára, hiszen a nagynevű játékosok igen jól játszottak, voltak emlékezetes meccsek, volt Wilsonnak köszönhetően egy maximum és született 77 százas, ami azt jelenti, hogy a World Snooker Tour 77 ezer fontot utalhatnak át a koronavírus elleni küzdelmekre kínai barátaiknak.

A díjátadó után Murphy a stúdióban elmondta, hogy nem is olyan régen feltette magának a kérdést, hogy van-e egyáltalán értelme még folytatni a snookert. Borzasztó komoly hullámvölgyben volt, nem véletlen, hogy felmerült benne a kérdés. A legutóbbi szezonban volt olyan időszak, amikor kilenc elsőkörös vereséget számlált egyhuzamban, ez bárkinek komoly pofon, főleg egy volt világbajnok számára lélekromboló. Felesége és edzője segítségével azonban visszaküzdötte magát az élvonalba és az éves kereseti listán már masszív előnnyel a második helyen áll köszönhetően a mostani 70 ezer fontos győztes prémiumnak. Az idény során immáron második tornáját megnyerő Murphy azt is elmondta, hogy gyermekkorában három célt fogalmazott meg magában, hogy világbajnok legyen, hogy kétszámjegyű pontszerző győzelem álljon a neve mellett és a világelsőséget. Ebből a vb-cím már kipipálva és ha a folytatásban is úgy játszik, mint tette azt a Welsh Openen, akkor csak idő kérdése és a másik kettőt is lehúzhatja a bakancslistájáról. 

Hozzászólások