Snooker - Selby duplázott
Selby duplázott
Fotó: World Snooker

Selby duplázott

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/12/16 10:37

Mark Selby lett az első játékos, aki egy szezonban két Home Nations versenyt tudott megnyerni. A sorozat első három évében nem brillírozott ezeken a tornákon, még csak döntőig sem jutott. Idén viszont megnyerte az English Opent, és most mellé tette a Scottish Open serlegét is. Remélem, Barry Hearn küld nekem félmillió fontot - mondta erről viccesen. 

A döntőben Jack Lisowskit győzte le 9-6-ra, akinek így még mindig nincs pontszerző trófeája. Három döntőt játszott, mindhármat elvesztette, de sokat lépett előre ezen a héten, megfontoltabban játszott, jobb döntéseket hozott, mint korábban. 

Jó meccsnek indult a döntő, 4-3-ig kifejezetten élvezetes volt. Aztán az első szakasz utolsó frame-jében Selby behúzta a kéziféket, olyan helyzetekben is biztonságit lökött, amelyekben a korábbi két órában támadott volna. Jóindulatú feltételezés szerint kicsit visszaesett az önbizalma, mert kihagyott egy könnyű pirosat, ezért kapcsolt vissza sündisznó-üzemmódba.

Akárhogy is, 5-3-as Selby vezetéssel vágtak neki az esti szakasznak. 2-0-s Lisowski előny után hatból öt frame a háromszoros világbajnoké lett, nehéz volt elképzelni, hogy Lisowski fordíthat. 


Nem is fordított, de nem is adta meg magát. Este százast is lökött, és 6-5-re felzárkózott. És ekkor következett egy brutális, 48 perces frame. Ahol Selby megmutatta, miért olyan nagy bajnok. Lisowskinak ugyanis volt egy mázlisorozata, és Selby elrontott pár lökést, aminek következtében láthatóan idegessé vált, márpedig ilyet igen ritkán tapasztalunk tőle. De úrrá lett az idegein, és behúzta a 12. frame-et is. Aztán lett 8-5, és innen már nem győzhetett a fiatalabb angol. 

Lisowski élete legjobb játékával legyőzött két nagyágyút Higgins és Allen személyében. A döntőben is jól snookerezett, nagyon sokak ellen győzött volna. Kicsit peches, hogy az első két döntőjét Robertson ellen játszotta, és vasárnap is egy szupersztár került az útjába.

Selby a 17. pontszerző trófeáját szerezte meg, és ezzel egyedül áll az örökranglista hatodik helyén. Ő nyerte az évtized utolsó versenyét, és ő nyerte a legtöbb pontszerzőt a 2010-es években. Arról nem beszélve, hogy ilyen játékkal bőven gyűjthet még újabb trófeákat, Triple Crown szinten is. 

Hozzászólások