Snooker - Sanghaj felé félúton
Sanghaj felé félúton
Fotó: Monique Limbos

Sanghaj felé félúton

Buzás GáborBuzás Gábor
2015/08/09 10:42

Utolsó napjához érkezett a Shanghai Masters selejtezőtornája. Ma már komoly nagyágyúk is beszállnak a küzdelembe, de nem lesz könnyű dolguk, mert olyan játékosokkal találkoznak, akik legalább két meccset nyertek az elmúlt napokban. Bőven szoktak ilyenkor meglepetések születni, mint ahogy születtek a korábbi fordulókban is.

Talán a leginkább váratlan fordulat Lisowski (le)szereplése. Azok után, hogy adott egy whitewash-t Jimmy White-nak (elnézést), a következő körben 5-2-re kikapott Mike Dunntól. És ez pontosan olyan vereség, ami nem fér bele, ha az ember a legnagyobbak közé akar tartozni. És miért ne akarna? Dunn ellenfele egyébként Xiao lesz, aki hajlamos jól kezdeni a szezont, hiszen két éve döntőzött Sanghajban, tavaly pedig az Ausztrál Open elődöntőjéig menetelt.

Lesz néhány meccs, ahol igen régi motorosok csapnak össze. Mindenhol a magasabban rangsoroltat írom előre: Ebdon - Burnett, Milkins - Greene, valamint McManus - McLeod a legöregebb párosítások. Külön érdekesség lesz a Gould - Highfield meccs, egyrészt mert az ifjonc 5-0-val küldte haza Dohertyt, és a három meccsén összesen két frame-et vesztett. Másrészt azért, mert a friss Ausztrál Open-döntős Gould egészségügyi okokból valószínűleg nem fog elutazni Sanghajba akkor sem, ha kvalifikál.

Dominic Dale

Külön érdekesség a walesi rangadó, ahol Day és Dale találkozik. Ők ketten legutóbb a 2007-es Észak-Ír Kupán futottak össze pontszerzőn, akkor a második fordulóban Day győzött 5-1-re. Ennél azonban érdekesebb az első meccsük, szintén 2007-ből, az első Shanghai Masters döntője. Nem kis meglepetés volt akkor, hogy ők jutottak el az utolsó napig, és maga a döntő is furcsán alakult. Day ugyanis 6-2-re elhúzott az első szakaszban, ám innentől fogva nem tudott frame-et nyerni, és Dale 10-6-ra fordított. Az akkor 36 éves különc a második pontszerző sikerét aratta, tíz évvel az első után. Day pedig momentán három elbukott finálét tud felmutatni, és igen messze a formája attól, amit 7-8 éve láttunk tőle.

Carter ellenfele David Grace lesz, aki döntő frame-es csatát nyert Cao Yupeng ellen. A kétszeres világbajnoki döntősnek elvileg simán túl kellene jutnia a ranglista 107. helyezettjén, de extra nyomást helyez Carter vállára, hogy ezen az egy meccsen dől el, hogy lesz-e egyáltalán esélye értelmes mennyiségű ranglistapontot szerezni a következő két hónapban. Akárhogy is, a Masters szereplés elég távolinak tűnik a számára a ranglista 29. helyéről.

A legizgalmasabb összecsapás két feltörekvő fiatal, McGill és Kyren Wilson között várható. A skótok legújabb csodafegyvere tavaly a két legfontosabb pontszerzőn elment a negyeddöntőig, és a Selby elleni játékával sokak szívébe belopta magát. Wilsonnak nem sikerült ilyen jól a világbajnoki bemutatkozás 2014-ben, hiszen kikapott Waldentől az első körben, és a tavalyi szezonban nem is jutott el a Crucible-be. Viszont két éve negyeddöntős volt Sanghajban, Bingham és Fu legyőzése után. Ez rögtön az első profi főtáblás szereplése alkalmával esett meg vele, és akkor szép belépőnek számított, de azóta nem tudta megismételni azt a formát. A tudás azonban benne van, és bármikor előjöhet. Az előző fordulóban például Kinget búcsúztatta, többek között két 80, és egy 100 feletti breakkel.

Alább meg lehet tekinteni Lisowski és White meccsét. Hardcore White-rajongóknak nem javaslom.

Hozzászólások