Snooker - Ronnie világelső lehet
Ronnie világelső lehet
Fotó: World Snooker

Ronnie világelső lehet

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/03/18 21:00

Persze volt már ő világelső, ami nem meglepő, hiszen sokan hosszú évek óta a valaha volt legjobb snookeresként tartják számon - fura lenne ezt a címet kiérdemelni úgy, hogy ne lett volna világelső. Csakhogy az utóbbi években szó sem volt ilyesmiről. Emlékezetes az a bizonyos 2012/2013-as szezon, melyet teljes egészében kihagyott, csak éppen a vb-re tért vissza, amit viszont megnyert (önéletrajzi könyvének épp ez a szezon adja a gerincét). Meg aztán voltak sötét időszakai, amikor ezért vagy azért (családi kuszaságok, drogproblémák, mentális gondok, stb.) miatt nem volt egyenletesen magas a játéka színvonala, és ezzel párhuzamosan az eredményei sem voltak igazán fényesek.

A fentiek fényében mégiscsak meglepő, hogy ismét ott van a világelsőség közelében, hiszen a tavalyi szezonban kihagyta a versenyek közel felét, idén pedig még többet negligált. Ráadásul a messze legjobban fizető tornán, a világbajnokságon mostanában nagyon messze volt a döntőbe jutástól. No de tavaly így is összejött neki öt pontszerző siker, amihez idén hozzátett kettőt, és persze nem a legrosszabbul fizetőket. Mert azokra el sem megy...

Márpedig a snooker világranglista kétéves, tehát nála hét pontszerző van a mérlegen, míg Selby csak hármat tud felmutatni. No és persze a 2017-es vb címet is, ami csak a szezon végén fog kiesni tőle. De, és ez az érdekes, O'Sullivan már úgy is megfoszthatja a Selby-t a világelsőségtől, hogy utóbbinak még beleszámít a legutóbbi vb címe.

Ronnie-nak ehhez arra van szüksége, hogy megnyerje a kedden rajtoló Tour Championshipet. Mindegy, Selby meddig jut, ha O'Sullivan győz vasárnap, akkor ő az új világelső. Kilenc év óta először. Selby pedig bő négy év uralkodás után kerülne le a trónról. Mivel külön ágra kerültek, megeshet, hogy a döntő dönt a világelsőségről is, nemcsak a tornagyőzelem és a 150.000 font sorsáról. Nem mellesleg az esetleges trófeával O'Sullivan beérné Hendry-t az örökranglista élén 36 pontszerző sikerrel. Ilyen szempontból is érdekes és fontos lehet ez a torna.

O'Sullivan egyébként Bingham ellen kezd, akit többnyire le szokott győzni (15-3). Érdekesség, hogy ezt a meccset kilenc nyert frame-ig játsszák, és a hosszú meccseken már korántsincs nagy fölényben az ötszörös világbajnok, csak 3-2-re vezet.

Selby messze nincs csúcsformában, ezért nem lenne meglepő, ha már az első meccsén búcsúzna. Már csak azért sem, mert az egyre jobban játszó Robertsont kapta ellenfélnek. Az ausztrálnak ugyanakkor szombaton született meg második gyermeke, Penelope, tehát nem biztos, hogy 100%-osan képes lesz a meccsre koncentrálni.

Hozzászólások