Snooker - Ronnie O'Sullivan: " Volt, hogy borzalmas játékkal nyertem tornát és utána öngyilkos akartam lenni."
Ronnie O'Sullivan: " Volt, hogy borzalmas játékkal nyertem tornát és utána öngyilkos akartam lenni."
Fotó: Europress/AFP

Ronnie O'Sullivan: " Volt, hogy borzalmas játékkal nyertem tornát és utána öngyilkos akartam lenni."

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/10 12:17

Stephen Hendry, a sokak szerint valaha volt legjobb snooker játékos a koronavírus-járvány okozta holtidőben fogta magát és felcsapott riporternerk. A hétszeres világbajnok saját Instagram oldalán beszélgetett és beszélget olykor mostanában is a sportág szereplőivel. Az egyik ilyen alkalommal Hendry a másik sokak szerint valaha volt legjobb snooker játékossal, Ronnie O'Sullivannel készített interjút, amely során szinte minden témát érintettek a felek, így Ronnie kedélybetegsége is szóba került. 

Ronnie O'Sullivan lassan három évtizede tartozik a snooker közvetlen élvonalába. Sokak szerint nincs nála jobb, született géniusz, játéka mindenkié felett áll, legjobb napjain legyőzhetetlen. Igen ám, de amikor nem a legjobb napjait éli, akkor bizony ő saját maga legnagyobb ellensége. Volt idő, amikor önpusztító életet élt, főleg olyankor, amikor sötét gondolatait, démonjait nem tudta kordában tartani. Ezek a démonok nem csak Ronnie O'Sullivan személyiségére, de játékára, eredményeire és közvetlen környezetére is hatással voltak. Az ötszörös világbajnok életében a pszichiáter Steve Petersszel való 2011-es találkozás hozta meg a fordulópontot, azóta tanulmányozza és ha tetszik kezeli magát hol doktor Peters, hol pedig saját maga segítségével. 

Ronnie O'Sullivan legnagyobb kritikusa maga Ronnie O'Sullivan

Ki hinné, hogy egy ember, aki megnyert már mindent - nem is egyszer - a maga sportágában, akinek nevéhez rekordok egész sora tartozik, olyanok, amelyeket elképzelhető, hogy soha senki sem tud majd megdönteni, szinte folyamatosan kételkedik önmagában, soha sem elégedett a teljesítményével és szinte minden torna előtt hatalmas terhet pakol magára azzal, hogy a szurkolóit, a snooker szerelmeseit szórakoztassa. 

Évekkel ezelőtt az ezekből fakadó sötét gondolatok olyannyira el tudtak hatalmasodni Ronnie O'Sullivanen, hogy volt, hogy az öngyilkosság gondolatával is eljátszott. 

"A legjobb akarok lenni. Mindig erre törekszem. A lehető legjobb, aki lehetek. Játszottam tornákon és nyertem borzalmas játékkal és utána egyszerűen csak azt éreztem, hogy öngyilkos akarok lenni. De olyan is volt, hogy nagyszerűen játszottam és mégis elbuktam egy meccset és utána is alig vártam a következő tornát. Számomra az volt a fontos, hogyan játszom és ez rossz megközelítés volt, az ebbéli látásmódom megváltozott. Most már úgy vagyok vele, hogy csak jussak tovább, végezzem el a munkát és kvázi maradjak életben, harcolhassak tovább." - adott betekintést lelkivilágába Stephen Hendry Instagram oldalán a közönségkedvenc O'Sullivan. 

Ronnie életében a Steve Petersszel való találkozás gyökeres fordulatot hozott, a szakember segítségével túl tudott jutni a nehézségeken, magánéletét is rendbe tette és a hullámvölgyeket követően pályafutása is visszakerült arra az ívre, amelyre tehetsége predesztinálta. Ronnie O'Sullivan a pozitív szemléletnek köszönhetően negyvenen felül is uralja azt a sportágat, amelyben a negyven plusszosok általában már inkább levezetnek, egy-két apróbb tornát talán nyernek, de az igazán nagy viadalokon már nem rúgnak labdába. Ezzel szemben Ronnie 2011 tehát a doktor Petersszel való találkozása óta 19 pontszerző tornát nyert meg, közte három világbajnokságot, három UK Championshipet, és három Masters-t (utóbbi persze nem pontszerző, de Triple Crown viadal, tehát az egyik legrangosabb) többször volt világelső és ami a legfontosabb, folyamatosan élvezi a játékot. 

"Nagyon nehéz visszagondolni arra az időszakra, amikor még nem dolgoztam együtt Steve Petersszel. Mintha nem is önmagam lettem volna. Persze nyertem tornákat, ha elég jól voltam, de ha nem, akkor esélyem sem volt. Ezzel szemben manapság olyan sokszor tudok akkor is győzni, amikor nem vagyok elég jó. Tornákat nyerek úgy, hogy tényleg borzalmasan snookerezem. A változás mindössze annyi, hogy át tudom állítani az agyamat, a gondolkodásomat. Eljutok a negyeddöntőkig valahogy mondjuk és küzdök tovább és végül nyerek. A Peters előtti időszakban ez nem fodulhatott elő. Egy sokkal hatékonyabb győztes gépezetté váltam."

Steve Peters igazi szaktekintélynek számít, rengeteg sportolóval dolgozott az évek során, többek között a brit kerékpáros válogatottal, de vannak páciensei között labdarúgók, sőt a 2012-es londoni olimpián a komplett olimpiai csapat mellett tevékenykedett. Peters korábban maga is beszélt a Ronnie-val való kapcsolatáról, egy BBC interjúban mesélt a 2012-es világbajnoki cím előtti közös munkáról. 

"Amikor Ronnie megkeresett, akkor az volt a kérése, hogy segítsek neki abban, hogy megtanulja kezelni az érzelmeit, a gondolatait és a gondolkodását. Tanácsot kért arra, hogy a frusztrációit valahogy kordában tudja tartani. Amikor a pácienseimmel dolgozom, akkor tanulóként kezelem őket. Én csak ellátom őket tanáccsal és eszközöket szolgáltatok nekik ahhoz, hogy az agyukkal, a gondolataikkal tudjanak dolgozni, úgy, ahogy ők szeretnék. Ronnie nagyszerű tanuló." - dicsérte a BBC-interjú során páciensét a szakember. 

Steve Peters egy különleges modellt dolgozott ki, amely segítségével rávezeti a "tanulóit" arra, hogyan kezeljék saját gondolataikat, erről is az ominózus interjú során beszélt. 

"Csimpánz Modellnek neveztem el. Nem bonyolult, egyszerűen meg kell érteni az agyunk működését és annak szabályait. Amikor tegyük fel egy snooker játékos belép az arénába és egy belső hang megszólal, hogy "Nem akarok itt lenni egyáltalán, mert ez ijesztő!" - nos, ilyenkor nem a válasz a fontos, sokkal inkább az, hogy milyen érzések törnek elő belőle és ezek az érzések hogyan hatnak majd rá. Ilyenkor kap szerepet a biztonsági rendszerünk, amelyet én csak szimplán Számítógépnek hívok. Ez a belső rendszer próbálja megérteni és támogatni a hitrendszerünket, amely erősíti, felnagyítja az éppen arra a szituációra hasznos  értékeinket. Az élsportolók a legtöbb alkalommal rettenetes nyomásnak vannak kitéve. Ronnie saját bevallása szerint megtanulta kezelni a gondolatait, nem próbálja szőnyeg alá söpörni azokat. De ez egy hosszú folyamat és idén még jobb ebben, mint volt tavaly. Folyamatosan fejlődik." - mondta ezt Peters 2013-ban, amikor végül O'Sullivan úgy védte meg világbajnoki címét, hogy abban a szezonban egyetlen árva tétmeccset játszott csupán. 

Ronnie O'Sullivan mesterien elsajátította a Peters által tanítottakat, talán ez a kulcsa annak, hogy még mindig dominálja a mezőnyt és elnézve formáját és játékkedvét ez még sokáig így lehet. 

A rögtönzött Instagram-interjú során maga a házigazda, tehát Stephen Hendry is megnyílt és elmesélte, hogy az ő esetében pontosan ellenkező módon történtek a dolgok. Egy páratlanul sikeres pályafutás úgy fejeződött be, mintha kis túlzással elvágták volna. A skót 2012-ben vonult vissza miután a világbajnokságon a negyeddöntőben kiesett. Egyszerűen nem tudta már elviselni, hogy képtelen úgy játszani, mint korábban, már nem rettegnek tőle az ellenfelek, a nagy győzelmek már csak elvétve jöttek, ezzel szemben kínos vereségek annál többször. 

"Jó volt nyerni, de ahhoz, hogy nyerjek már hihetetlenül jól kellett játszanom. Már nem élveztem annyira és később már a győzelem sem elégített ki. Ezért fejeztem be, mert már nem tudtam nyerni. Pontosabban mert már nem tudtam nyerni és már nem is tudtam játszani." - beszélt a hétszeres világbajnok legenda kendőzetlen őszinteséggel arról, hogy miért is hagyta abba sokkal korábban, mint ahogy tehette volna. 

Érdekes, de a két legenda arról már nem beszélt, hogy mi lett volna, ha Hendry is kapcsolatba kerül doktor Petersszel, illetve, hogy volt-e egyáltalán ilyen irányú törekvése a skótnak, hogy keresett-e megoldást a problémáira. Ez a része a történetnek így megmarad a fantáziánk számára. 

(Forrás:metro.co.uk)
Hozzászólások