Snooker - Ronnie O'Sullivan űrsznúkert játszott és persze rekordot döntött
Ronnie O'Sullivan űrsznúkert játszott és persze rekordot döntött
Fotó: Europress/AFP

Ronnie O'Sullivan űrsznúkert játszott és persze rekordot döntött

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/08/04 09:53

Azért a vb-trófeát előre odaadni neki még túlzás lenne, de tény, hogy Ronnie O'Sullivan bombaformában érkezett Sheffieldbe és ezt bizonyította is az első fordulóban. Az ötszörös világbajnok 108 perc alatt 10-1-re verte a thaiföldi Thepchaiya Un-Nooht, kisebb mészárlást rendezett és persze rekordot is döntött. Ilyen gyors mérkőzést még nem játszott senki sem a snooker világbajnokság történetében. Ronnie saját bevallása komolyan veszi a tornát, készült is rá vagy két hetet. 

"Két hetet, ennyinek elégnek kell lennie" - válaszolta riporteri kérdésre Ronnie O'Sullivan, amikor arról faggatták, hogy mennyi időt töltött a felkészüléssel a világbajnokság előtt. Az ötszörös világbajnok úgy érezte, hogy a világjárvány miatt bármikor le is fújhatják az idei vb-t, így feleslegesen nem szeretett volna több időt beleölni a felkészülésbe. Azért, hogy Ronnie valóban komolyan vette a felkészülését jól mutatja, hogy elmondása szerint versenyasztalon edzett és igyekezett versenykörülményeket teremteni magának. Legendás cimborája, Jimmy White kiemelte még, hogy Ronnie a karantén feloldását követően elkezdhetett kedvenc hobbijának a futásnak is hódolni, ami mindig jótékonyan hat nem csak a testére, de a lelkére is. 

A 19 Triple Crown trófeájával csúcstartó zseni egészen elképesztő játékot produkált az első fordulóban, 11 frame kellett neki mindössze a továbbjutáshoz. Ronnie a mezőny leggyorsabb játékosa ellen játszott egészen értelmezhetetlen sebességgel. Lökései között volt időszak, amikor mindössze 13 másodperc telt el, volt 5 perces frame is, amelyet egy 88-as break-kel zárt le. Persze tudjuk, hogy lökött ő már pályafutása során ennyi idő alatt maximumot is.

Az ötszörös világbajnok a 11 frame alatt nyolc darab 50 fölötti break-et jegyzett (115, 101, 93, 88, 85, 76, 74, 65) köztük két százast is. Ronnie amúgy Shaun Murphy rekordját adta át a múltnak, a sportág másik méltán elismert klasszisa tavaly 10-0-val lépett tovább az első fordulóból a kínai Lo Hung-hao ellen, ám 41 perccel több időre volt szüksége a győzelemhez. O'Sullivan a következő fordulóban majd barátja, Ding Junhui ellen játszik, amely azért már egy jóval nehezebb összecsapásnak ígérkezik. A felek korábban 21 alkalommal csaptak össze egymással és bár a párharc nagyon egyoldalú (13-5 Ronnie-nak és van három döntetlen is), az utóbbi időben Ding többször borsot tudott törni a volt világelső orra alá. Legutóbb az idei szezon során a UK Championshipen találkoztak, akkor Ding 6-4-re nyert és végül meg sem állt a tornagyőzelemig, persze akkor Ronnie messze nem játszott ilyen formában.

A kérdés csupán az, hogy O'Sullivan képes lesz-e hozni a Thepchaiya Un-Nooh ellen mutatott formáját a továbbiakban. Mert amennyiben igen, úgy ember legyen a talpán, aki feltartóztatja. De persze felmerül egy másik kérdés is, miszerint fent lehet-e egyáltalán tartani egy ilyen formát 17 napon át? Sokak szerint  ez lehetetlen. Ugyanakkor Ronnie O'Sullivan hányszor bizonyította már, hogy számára a lehetetlen nem létezik?


Hozzászólások