Snooker - Ronnie O'Sullivan nélkül kezdődik a Masters, amit így bárki megnyerhet
Ronnie O'Sullivan nélkül kezdődik a Masters, amit így bárki megnyerhet
Fotó: World Snooker

Ronnie O'Sullivan nélkül kezdődik a Masters, amit így bárki megnyerhet

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/01/07 20:34

"Anybody's game", mondja az angol, azaz bárkié lehet a meccs, vagy a verseny. Nyilván ez igaz minden sporteseményre, de leginkább akkor használatos, amikor nagyjából egyenlőek az esélyek. Ilyen a legtöbb snookertorna, és különösen ilyen a vasárnap rajtoló Masters, melyen nem vesz részt O'Sullivan, ami által rendkívül nyílttá válik a torna. A rekorderről van szó, aki hétszer nyerte meg a legfontosabb meghívásos tornát, és hat elbukott döntője is van, tehát 13-szor finálézott. Az utóbbi 15 kiírásból hatot megnyert, az utóbbi hatból hármat.

Nem sok értelme van esélyekről beszélni, főleg Ronnie hiányában. A Masters úgyis mindig a legkevésbé megjósolható verseny, két héttel Szilveszter után, három héttel Karácsony után, sosem lehet tudni, hogy ki mennyit készült, ki mennyit pihent az előző napokban.

Már az első fordulóban lesznek olyan meccsek, amelyek bármely tornán döntők is lehetnének, akár éppen a Mastersen is. Trump - Murphy, Selby - Carter, Higgins - Hawkins, ezek a párosítások mind a felső ágon jöttek össze, és talán ezek most a legerősebb meccsek. Szintén itt játszik Ding és Perry. Az alsó ág picit könnyebbnek tűnik, de azért ott is megbújik Robertson (Maguire ellen kezd), Allen (Gilbert) és a titkos favorit(om), Lisowski (K Wilson). Érdekes módon tán a két világbajnok, Williams és Bingham meccse lesz a legkevésbé erős, leginkább azért, mert Williams mostanában látványosan nem lelkesedik a snookerért...

Vasárnap tehát rajtol a 2020-as Masters, Ding és Perry mérkőzésével. A 2011-es bajnok kínai azóta hatszor is kikapott az első fordulóban, tavaly viszont az elődöntőig menetelt. Perry 2017-ben, éppen a Mastersen játszotta egyetlen Triple Crown-döntőjét. Akkor a negyeddöntőben 6-1-re elintézte az ázsiait, de a meccseik túlnyomó többsége Dingé lett. Az Eurosport 2-n lehet megnézni a mérkőzést 14 órától.

Vasárnap este Selby és Carter csap össze, itt sokkal inkább a háromszoros bajnok a favorit, aki rendszeresen legyőzi Cartert, de 2014 óta nem játszottak egymással érdembeli mérkőzést. 2010 óta nem győzött Carter kettejük párharcában, aki nincs parádés formában, idén még csak negyeddöntőig sem jutott. Egyébként ő az, aki ranglista 17. helyezettként jutott be a tornára, O'Sullivan helyett. Az Eurosport 1 élőben adja a mérkőzést 19:45-től.

Hozzászólások