Snooker - Ronnie O'Sullivan a vb-győzelemmel feledtethetné a csalódással felérő szezonját
Ronnie O'Sullivan a vb-győzelemmel feledtethetné a csalódással felérő szezonját
Fotó: Europress/AFP

Ronnie O'Sullivan a vb-győzelemmel feledtethetné a csalódással felérő szezonját

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/13 09:04

Július 31-én kezdetét veszi a snooker világbajnokság. Az idei kicsit formabontóbb lesz a korábbiakkal szemben, ám van egy dolog, amely ezúttal sem változik: Ronnie O'Sullivant természetesen ezúttal is a topfavoritok között jegyzik. Az ötszörös világbajnokot minden évben az egyik legnagyobb esélyesként tartják számon, ugyanakkor 2014-es döntőbeli veresége óta a negyeddöntőnél nem jutott messzebb. Idén ráadásul csapnivaló idényt tudhat maga mögött, legalábbis a maga szintjén, ám vele kapcsolatban úgy is az határozza meg a szezont, hogy a világbajnokságot milyen eredménnyel zárja. 

Ronnie O'Sullivan negyvenen felül is a snooker szűk elitjébe tartozik. Amely tornán elindul, hogy favoritként kell kezelni és ha jó formában van, illetve ha fejben is kellőképen felkészült, akkor nagyon kevesen tudják legyőzni. A mostani szezon előtt két éven át bombaformában játszott, rekordokat döntött, visszaszerezte a világelsőséget, ám idén valahogy nem az igazi. Persze ez is csak viszonyítás kérdése, hiszen nyert egy meghívásos, így igen csak pénzes tornát (Shanghai Masters), valamint pontszerzőkről van egy döntője (Northern Ireland Open), egy elődöntője (Welsh Open) és két negyeddöntője (World GP és Scottish Open). A szezon során eddig lökött 40 darab 100-as break-et, nem mellesleg pedig kereset több mint 330 ezer fontot. Ezzel azért sokan kiegyeznének, jóllehet Ronnie mércéjével mérve ez valóban egy visszafogott szezonnak felel meg. Eddig. 

Mert az ő esetében a világbajnoki cím az értékmérő. 


Még akkor is, ha Ronnie O'Sullivan az utóbbi években rendre kijelentette, hogy őt nem a győzelmek és címek érdeklik, sokkal inkább az, hogy szórakoztasson és élvezze a játékot. Ez utóbbi ugyanakkor kölcsönhatásban van azzal, hogy jönnek-e az eredmények, hiszen a játékot csak úgy lehet élvezni, ha az megy, ha pedig megy, akkor az eredmények sem maradnak el. Ronnie O'Sullivan többször utalt rá, hogy idén kevés tornán indult ezért igazából soha sem tudott formába lendülni, mert az edzéseket a felkészülést sem vette annyira komolyan. A következő szezonban tervei szerint szinte mindenhol elindulna, ahol tud és a felkészülést olyan Shane Tusupos megoldással, a versenyzéssel oldaná meg. Hogy a világbajnokságra milyen formában érkezik, az persze megjósolhatatlan, a koronavírus-járvány miatt a játéklehetőség is leszűkült, ahogy a felkészülési lehetőségek is. 

Ronnie idén maximum megcsillogtatni tudta kivételes tudását, kiegyensúlyozott teljesítményről, mint mondjuk Judd Trump esetében egyáltalán nem beszélhetünk. Természetesen a zsenik esetében egy-egy gyengébb szezont követően rögtön szárnyra kapnak a találgatások, hogy vajon mi lehet a háttérben. O'Sullivan esetében is több helyütt lehetett olvasni ilyeneket, van aki szerint Hendry pontszerző rekordjának megdöntése miatt rak magára feleslegesen nagy terhet, de olyanok is vannak, akik szerint Judd Trump dominanciája hat rá bénítólag, míg mások pusztán csak a korral magyarázzák, hogy már nem úgy jönnek a győzelmek, mint korábban. 

Ronnie idén kevés tornán indult, mindössze 11 viadalon és csak 45 mérkőzést játszott. Összehasonlításképpen Judd Trump 19 tornán vett részt és 92 mérkőzés van a neve mellett eddig. Ez kis túlzással a duplája és a meccshiány sokak szerint visszaüthet a világbajnokságon. Az ötszörös világbajnoknak a mostani szezonban ráadásul voltak igen meglepő vereségei is, Mei Xiwen, Dominic Dale, és Graeme Dott is el tudta kapni, jóllehet mindig hangsúlyozzuk, hogy ezen a szinten bárki bárkit meg tud verni. A világbajnokság ugyanakkor egy teljesen már torna, a helyszín aurája sokak számára ijesztő tud lenni, még akkor is, ha idén valószínűleg nem lesznek nézők. A meccsek hosszú lefolyásúak és azt se feledjük, hogy a koronavírus-járvány sokak felkészülését alapjaiban határozta meg, hiszen karantén alatt azok, akiknek nincs otthon asztaluk nem nagyon tudtak készülni. Tehát a mezőny nagy része azért messze nem csúcsformában érkezik, ez pedig az olyan zseniknek kedvezhet - ezt hangsúlyozta korábban Mark Selby is - mint például Ronnie O'Sullivan, vagy Trump. 

Ami a sorsolását illeti, a második körben már jöhet Ding, utána akár Bingham vagy Mark Williams, az elődöntőben pedig akár Mark Selby. Viszont Trumppal csak a döntőben találkozhat és hát valljuk be, nem ez az a párosítás, amit a legjobban várunk az idei világbajnokságon? 

(Forrás: részben snookerhq.com)

Hozzászólások