Snooker - Ronnie megint idegállapotba hozta a szurkolóit
Ronnie megint idegállapotba hozta a szurkolóit
Fotó: World Snooker

Ronnie megint idegállapotba hozta a szurkolóit

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/10/17 10:05

Az English Open második fordulóját rendezték szerdán. O'Sullivan ismét a frászt hozta szurkolóira, mert, akárcsak az első fordulóban, ezúttal is 4-3-ra tudott csak győzni. Ráadásul megint két frame-es hátrányból, most épp 1-3-ról harcolta ki a döntő frame-et.

Annyi különbség azért van a két meccse között, hogy az első ellenfelét, Jamie O'Neillt egyáltalán nem vette komolyan, ami abból is látszik, hogy 14,5 mp volt a lökésideje, ami eszelősen gyors játék. A második ellenfelével, Yuan Sijunnal szemben már körültekintőbb volt, ellene 18,1 mp-es átlagot hozott. Az is nagyon fürge tempó persze, de nem sokkal gyorsabb, mint ahogy általában játszani szokott.


O'Sullivan valamiért nem hajlandó igazán komolyan venni ezt a tornát, pedig ha már ott van, akkor mégiscsak illene. De hát mit neki az illem! Az Eurosport stúdióműsorában többek között arról is beszélt, hogy egyszerűen nem elég jók a mai fiatal snookeresek, sosem fognak felérni a csúcsra. Kérdés, hogy akkor szerinte mi és ki lesz itt 10-20 év múlva...?

A tényekhez visszakanyarodva: Ronnie nagyon ritkán játszik két ilyen szoros meccset egyás után. Két éve fordult elő vele legutóbb, hogy zsinórban két döntő frame-es csatát vívott, csak épp akkor (a Hong Kong Mastersen) Higgins és Trump volt a negyeddöntős és az elődöntős ellenfele. Tavaly az egész szezonban összesen négyszer kényszerült döntő frame-re.

Van egy olyan érzésem, hogy szórakozik: kicsit elengedi az ellenfeleit, aztán jön a henger. Szerdán három 80 felettit lökött az utolsó három frame-ben, és hétfőn, 0-2 után, szintén termelt három 80 feletti breaket. A harmadik fordulóban Hossein Vafaei lesz az ellenfele, 14 órakor kezdenek. Meglátjuk, meddig jut O'Sullivan az eheti mentalitásával.

Apró érdekesség, hogy rajta kívül csak két játékos: Fan Zhengyi és Kurt Maflin játszotta ki a maximális frame-számot.

A végletek másik oldalán pedig ott áll Hawkins, Trump és Ford, ők mindkét meccsüket 4-0-ra hozták. Trump az első körös szenvedés után Wells ellen már lökött egy 90-es és egy 108-as breaket, kezd belejönni. Hawkins a torna elejétől fogva jó formát mutat, ráadásul tegnap meglökte az eddigi legnagyobb breaket, egy 143-ast. 

A legnagyobb break birtokosa, Barry Hawkins.A legnagyobb break birtokosa, Barry Hawkins. Fotó: World Snooker

A top 16 közül az első fordulóban Yan és Maguire búcsúzott, hozzájuk csatlakozott szerdán a címvédő Bingham, valamint Williams, aki elég borús nyilatkozatot adott, miszerint elképzelhető, hogy visszavonul a szezon végén, mert nem élvezi már a snookert. Pár éve Higgins mondott hasonlót, aztán gyorsan lökött egy maximumot, szóval nem biztos, hogy ezt nagyon komolyan kell venni. 

A 4-0-ás urakon kívül érdemes még odafigyelni Selbyre és Murphyre. Előbbi nagyon éhes kell hogy legyen már a sikerre, és kezd megint jól játszani, utóbbi pedig a szezon legjobbja. Robertson is csúcsformában snookerezik, és a szezon eddigi furcsaságai után nyugodtan nyerhet egy tornát. Rajtuk kívül a legutóbbi világbajnokság meglepetés-elődöntősei, Gilbert és Gary Wilson is szépen haladnak.

A csütörtök nagy nap, hiszen két fordulót rendeznek: a 32 játékosból így estére már csak nyolcan maradnak csatában. Késő délutánra vagy estére összejöhet egy Robertson - Gilbert és egy Allen - Hawkins rangadó, valamint egy vb-elődöntő visszavágó Trump és Gary Wilson között. Az Eurosport 1 élőben közvetít 13:45-től, majd 19:45-től.

Hozzászólások