Snooker - Ronnie kikapott az amatőr Cahilltől
Ronnie kikapott az amatőr Cahilltől
Fotó: World Snooker

Ronnie kikapott az amatőr Cahilltől

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/23 14:44

A snooker világbajnokság első fordulójában kikapott a világelső, a fő favorit, a közönség kedvence. Hihetetlen szenzáció, és ha hozzátesszük, hogy Ronnie O'Sullivan egy jelenleg amatőrnek számító játékos ellen szenvedett vereséget, akkor még sokkal súlyosabb a hír.

Már önmagában az óriási ritkaság, hogy O'Sullivan az első körben kiesik. Legutóbb 2003-ban történt meg vele, előtte pedig a debütálása alkalmával, 1993-ban. Mindösszesen tehát harmadszor kellett ennyire korán búcsúznia a Crucible-től. Kellemetlen.

Kérdés persze, hogy mi lehetett a vereség oka. Annyira ellenállhatatlanul játszott volna Cahill? Nem. Az ifjonc mindössze hat ötven feletti breaket lökött, és abból is csak három volt olyan, ami önmagában frame-nyerést hoz. Az ötszörös világbajnok ezzel szemben nyolcszor jutott 50 fölé, ebből négyszer 80 fölé. Jóval több pontot szerzett, pedig kettővel kevesebb frame-et nyert.

Említette a torna előtt, hogy lázas volt, nem tudni, hogy ez mennyiben befolyásolta a játékát. Azt egyértelműen lehetett látni rajta, hogy nagyon túl akar lenni ezen a meccsen (a 16 mp-es lökésátlag még tőle is szokatlanul gyors játékot jelez), így vagy úgy... de hogy ennek mi volt az oka? Sok minden lehetett, akár az is, hogy lenézte az ellenfelét. Akár betegség, akár depresszió, akár családi zűrök. Nála aztán szinte végtelen a "lehetőségek" tárháza.

Cahill.jpg Fotó: World Snooker 

Cahill tehát nemcsak azzal írt történelmet, hogy elsőként játszhatott a Crucible-ben amatőr játékosként, hanem azzal is, hogy legyőzte az aktuális világelsőt. Aki egyébként könnyen lehet, hogy nem sokáig marad az első helyen, mert megelőzheti őt Williams vagy Robertson is, és akár Selby is visszaelőzheti. Ha például a döntőben Selby győz Williams ellen, akkor mindketten O'Sullivan elé kerülnek a ranglistán.

Cahill teljesítményét is érdemes méltatni, mert nem lett volna elég az ellenfél halovány játéka a továbbjutásához. Neki bizony kőkeményen kellett koncentrálni, és tökösnek is kellett lenni ahhoz, hogy ezt a meccset megnyerje. A következő szezonban ismét profi lesz, és biztos, hogy nagy lendületet ad majd neki ez a siker a továbbiakban. Hát még ha még tovább jut a vb-n. Amatőrként! A következő ellenfele egyébként Maguire lesz.


Hozzászólások