Snooker - Ronnie ezredes lett
Ronnie ezredes lett
Fotó: World Snooker

Ronnie ezredes lett

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/03/10 22:41

Egy ideig az volt a kérdés, hogy O'Sullivan vagy Robertson nyeri-e a Players Championshipet. Az előjelek alapján akár azt is gondolhattuk, hogy az egyre jobb formába lendülő ausztrál akár megfoghatja az ötszörös világbajnokot. Aztán nem sokkal később már csak az volt a kérdés, hogy meglesz-e az ezredik 100-asa a világ legnépszerűbb snookerjátékosának.

Merthogy O'Sullivan elhúzott 4-0-ra, egészen parádés játékkal. Kiváló biztonsági lökéseivel nem hagyott lehetőséget az ellenfelének, ő maga viszont gyakorlatilag bárhonnan képes volt megindulni. Az első hibáját az ötödik frame-ben követte el, amikor egy 50-es break után elrontott egy relatíve könnyű pirosat. Mérgesen rá is csapott az asztalra, Robertson pedig szépen kihasználta az első valamirevaló esélyét. 

Sokra azonban nem ment vele, mert Ronnie rögtön a következő frame-ben meglökte a döntő első százasát. Pályafutása 998. hivatalos százas breakjét. Ezzel lett 5-1. És ekkor kezdhettünk el istenigazából azzal foglalkozni, hogy akár még ezen a meccsen meglehet az ezredik is. 

És akkor került kézzelfogható közelségbe a történelmi pillanat, amikor a délutáni szakasz lezárásaképp meglökte a 999. százast is. Ezzel már 7-2-re vezetett, a meccs tehát gyakorlatilag már el is dőlt. A 35. pontszerző trófeát semmi sem veszélyeztette.

Robertson az esti szakaszt egy százassal nyitotta. Ahogy ő maga, és O'Sullivan is elmondta a döntő után, nem sok hibát követett el, nem azért kapott ki 10-4-re, mert rosszul játszott. Egyszerűen ennyivel jobb volt nála ma Ronnie, aki olyan snookert tett az asztalra, amilyet elég ritkán látunk. Még tőle is...

ros1000.jpg Fotó: World Snooker

No de még mindig nem volt meg az ezredik. A 11. frame-ben egy 90-essel borzolta a kedélyeket. A rajongók már azt vizionálták, hogy a meccs utolsó frame-jére tartogatja a slusszpoént. A legvérmesebbek abban reménykedtek, hogy az ezredik százas egyben maximum is lesz. Ekkora orgia azért nem adatott meg, de a prestoni Guild Hall közönsége így is felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb. Merthogy Ronnie meglökte az ezrediket, ráadásul a meccs lezárásaként. Mégpedig úgy, hogy az utolsó lökéseit már állva tapsolta, ollézva ünnepelte a nézőtér. Szenzációs hangulatot teremtettek, és teremtett O'Sullivan is, aki elkövette azt a szemtelenséget, hogy a százast jelentő pirosat bal kézzel lökte be. 

Megvan tehát az ezredik, és biztos, hogy bőven fog még gyarapodni a szám. Megvan a 35. pontszerző trófea is, és az élet remek rendezése nyomán ugyanott emelhette a magasba, ahol az elsőt is, az 1993-as UK trófeát. Azt a döntőt Stephen Hendry ellen nyerte meg.

Hátborzongató volt látni, újranézve is az:

Hozzászólások