Snooker - Ronnie amatőr ellen kezd a vb-n
Ronnie amatőr ellen kezd a vb-n
Fotó: World Snooker

Ronnie amatőr ellen kezd a vb-n

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/18 18:51

Szombaton kezdődik a 2019-es snooker világbajnokság. Szerdán véget ért a selejtezősorozat, és csütörtökön elkészült a sorsolás. A világbajnokságot 1977 óta, 42 éve rendezik a sheffieldi Crucible színházban, és most először fordult elő, hogy egy amatőr játékos is a főtáblára került.

James Cahillről van szó, aki egyébként korábban négy szezonon át a profi mezőnybe tartozott, és a következő szezontól megint Main Touros lesz, tehát nem egy ismeretlen akárki került a 32 fős táblára. A 23 éves angol korábban két nagy skalpot is ejtett már, mindkétszer az Egyesült Királyság Bajnokságán. 2014-ben 6-5-re győzte le Dinget, majd az idei szezonban Selby-t is verte 6-3-ra. Nem biztos, hogy ő az, aki a selejtezősök közül a legnagyobb veszélyt jelentheti O'Sullivan számára, de azt tudnunk kell, hogy eddigi három meccsük mind szorosan alakult.

James Cahill.James Cahill.Fotó: World Snooker 

Azt viszont mindig el kell mondani (mert sűrűn bebizonyosodott), hogy a debütánsok számára nagyon nyomasztó tud lenni a Crucible színház. Márpedig Cahill először szerepel a vb főtábláján. Idén összesen heten debütálnak, közülük négyen kínaiak: Li Hang, Luo Honghao, Tian Pengfei, Zhao Xintong. Az utóbbi négyes, Dinggel és Zhou Yuelonggal kiegészülve, tehát összesen hat fő képviseli ezúttal Kínát, plusz ott lesz még a thaiföldi Un-Nooh is, hetedik ázsiainak. Az ausztrál Robertsonnak ugye bérelt helye van a vb-n, idén a belga Brecel is kiemelt, és a (szintén Crucible-újonc) ciprusi Michael Georgiou is színesíti a britek által dominált palettát. Íme a párosítások:

Mark Williams - Martin Gould

David Gilbert - Joe Perry

Barry Hawkins - Li Hang

Kyren Wilson - Scott Donaldson

John Higgins - Mark Davis

Stuart Bingham - Graeme Dott

Shaun Murphy - Luo Honghao 

Neil Robertson - Michael Georgiou

---------------------------------------------------

Mark Selby - Zhao Xintong

Luca Brecel - Gary Wilson

Jack Lisowski - Ali Carter

Mark Allen - Zhou Yeulong

Judd Trump - Thepchaiya Un-Nooh

Ding Junhui - Anthony McGill 

Stephen Maguire - Tian Pengfei

Ronnie O'Sullivan - James Cahill

Az első forduló legérdekesebb kérdése mindig az szokott lenni, hogy hány helyen borul a papírforma, azaz hány kiemelt esik ki. A legjobb esély erre ott kínálkozik, ahol rossz formában lévő kiemelt a páros egyik tagja. Egyértelműen ilyen Murphy, valamint Ding.

Előfordul olyan felállás is, hogy a selejtezőből érkezett játékos rutinosabb, eredményesebb, mint kiemelt ellenfele. Éppen ezért Carter győzelme nem lenne meglepő Lisowski ellen, mint ahogy Perry sikere sem menne csodaszámba Gilbert ellen.

A többi párosítás közül talán Bingham és Allen dolga lehet a legnehezebb. A 2015-ös világbajnok az egyetlen, aki selejtezős világbajnokot kapott ellenfélnek, Dott személyében. Az egymás elleni mérleget jócskán dominálja Bingham, de a skót nagyon kemény dió tud lenni, ha megembereli magát.

Allen formája kicsit visszaesett az utóbbi hetekben, de leginkább csak ahhoz képest, hogy annyira fantasztikusan sikerült a 2018-as éve. Zhou egy brilliáns játékos, aki elsöprően jól (is) tud játszani. Ráadásul szerepelt már a Crucible-ben, nem lesz megilletődve. Arról nem is beszélve, hogy ők ketten először találkoznak, talán ez is kedvezhet kissé a kínainak. De a legnagyobb esélye mégiscsak az lehet, ha az északír depressziója még nem múlt el teljesen.

Hozzászólások