Snooker - Robertson megtáltosodott
Robertson megtáltosodott
Fotó: World Snooker

Robertson megtáltosodott

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/07 15:54

Neil Robertson egy csodálatos játékos, fantasztikus eredménysorral. A 2015-ös UK Championship megnyerése után azonban egy igen komoly hullámvölgybe került, mely nyilvánvalóan összefüggött egyrészt élettársa, Mille depressziójával, valamint Robertson számítógépes játék addikciójával. Az idei szezon kezdetekor már két és fél éve tartott a vergődése, ami persze csak az ő szintjéhez képest volt vergődés, hiszen így is nyert egy Riga Masterst 2016-ban és egy Scottish Opent 2017-ben. 

A relatíve szerény eredménysor kevéssé szórakoztató játékkal párosult. Az ausztrál már évekkel ezelőtt belassult, körülményes, defenzív lett a játéka. Egyszerűen nem volt jó nézni a snookerét, még akkor sem, amikor tornát nyert. Kivéve persze a Snooker Gálát :)

Ehhez képest ebben a szezonban megint élvezhetően kezdett játszani. Ismét felgyorsult, bevállalósan, agresszívan snookerezik. A szezon eleji Riga Masterst ismét megnyerte, de még ekkor sem lehetett sejteni, hogy parádés éve lesz. 

Novemberben aztán döntőbe jutott az International Championshipen, de elvesztette az akkor még csúcsformában játszó Allen ellen. 2018 ezzel együtt elég csendesen ért véget a számára. A magánélete azonban csodásan alakult, hiszen Karácsonykor eljegyezte Millét, aki akkor már jócskán terhes volt második gyermekükkel.

A Mastersen aztán az elődöntőig menetelt, majd február közepén megnyerte a Welsh Opent. Öt éve először esett meg vele, hogy egy szezonon belül két pontszerzőn győzött. A következő két tornán is döntőzött, a kiemelt díjazású Players Championship és Tour Championship fináléjában is O'Sullivan állította meg. Időközben, három héttel ezelőtt megszületett kislánya, Penelope. Emiatt esetleg úgy is gondolhattuk, hogy a kisbaba érkezése hátráltatni fogja a játékát. Nem is tévedhettünk volna nagyobbat!

Merthogy jött a China Open. Fantasztikus játékkal végigmenetelt az ellenfelein, a döntőben pedig 11-4-re legázolta Lisowskit. Robertson ezzel életében először három pontszerzőt nyert egy szezonon belül, és ami hasonlóan nagy dolog, zsinórban négy döntőt játszott (a köztes kisebb tornákon, a Shoot Outon, az Indian Openen és a Gibraltar Openen nem indult). És ezzel átvette az első helyet az egyéves ranglistán. És ami ennél is fontosabb, a közelgő világbajnokság egyik legnagyobb favoritjává vált. pedig még két hónapja sem sokan gondolkodtak abban, hogy vele is számolni kell a Crucible-ben.

Ráadásul a China Open megnyerésével elérte, hogy a valamivel (sokkal?) könnyebbnek számító felső ágra kerüljön a világbajnoki főtáblán. Ami azt jelenti, hogy a döntőig biztosan elkerüli Selby-t, Trumpot, valamint az idén mumusának számító O'Sullivant.

Hozzászólások