Snooker - Révész Bulcsú: "Tíz év múlva jó lenne egy-két pontszerző"
Révész Bulcsú: "Tíz év múlva jó lenne egy-két pontszerző"
Fotó: Europress/AFP

Révész Bulcsú: "Tíz év múlva jó lenne egy-két pontszerző"

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/08/30 17:30

Révész Bulcsú második helyezést ért el a múlt heti, U16-os világbajnokságon. Ennek apropóján beszélgettünk vele és édesapjával, Révész Attilával. Elpattant egy frame is, a végeredményt nem részletezném, de az biztos, hogy Bulcsú hideg kézzel lökött egy 40-es breaket...

Bulcsú, miért kezdtél el snookerezni?

BULCSÚ A tévében láttam először, és az tetszett meg, hogy nem átlagos sport, tehát csönd van, ünneplőben kell lenni, maga a játék is megtetszett, a szabályai, a zöld posztó, ahogy csillognak a golyók.

Attila, amikor Bulcsú kitalálta, hogy snookerezni akar, akkor ti ehhez mit szóltatok?

ATTILA Röhögtem egyet. Nyolc éves volt, tudtam, hogy mekkora a snookerasztal, mert én már játszottam rajta. Mondtam neki, hogy jól van, kisfiam, elmehetünk, de poolozni fogunk. Elmentünk az egyik klubba, a poolasztalon játszottunk. Néhány meccs után már veszélyes volt, és a snookerasztal felé kacsingatott. Amikor aztán meg is vert engem, mondtam, hogy próbáljuk ki a snookert. Két öregúr játszott előttünk, akik hülyéskedtek: "Na, kisfiú, levágjuk az asztal lábát?" De az a kisfiú belökte az első három-négy golyót, az öregek elcsendesedtek, elköszöntek, és elmentek.

Bulcsú, te emlékszel az első alkalomra?

BULCSÚ Csak arra, hogy fura volt, szokatlan. A pool és a snooker között rengeteg különbség van.

ATTILA Bulcsú majdnem mindent a tévéből tanult meg. Nemcsak a szabályokat, hanem a logikát, a kéztartást is. Nagyon jól másol, és ez alapján tanult meg játszani. Később mondta Varga Péter, a snooker szakág elnöke, Bulcsú edzője, hogy csomó mindent nem kellett neki megtanítani, mert már tudta. 

A mai napig sokat nézel snookert? Ha van egy héten mondjuk napi hat óra közvetítés, abból mennyit nézel?

BULCSÚ Hat órából kb. hármat. 

Hogy néz ki egy napod?

BULCSÚ Reggel 8-tól van iskola, és délután hazajövök. Mindig váltogatom, egyszer előbb snookerezek, aztán tanulok, de van olyan is, hogy a KÖKI-be megyünk, és útközben csinálom meg a házi feladatot. Eléggé tele vannak a napjaim.

Mennyit snookerezel egy nap?

BULCSÚ Három órát, amikor iskola van. Nyári szünetben délelőtt és délután is két-két órát. És minden héten kihagyok egy napot, mert pihenő kell.

Sportolsz mást is?

BULCSÚ Szoktam biciklizni, napi kb. egy órát, ennél többre nincs időm.

ATTILA A későbbiekben majd szükség lesz olyan sportokra, amelyek növelik az állóképességét.

IMG_20190829_163532.jpg

Hány évre előre vannak meg a tennivalók Bulcsú pályafutását illetően?

ATTILA Vannak terveink, ami publikus, hogy a nyolcadikat még itt végezné Magyarországon, de utána ki szeretnénk menni Írországba, Skóciába vagy Angliába, mert Bulcsú fejlődéséhez ez abszolút elengedhetetlen. Mi magunk is tanuljuk ezt a szakmát. Ami a snookert illeti, mi, a szülei, mentálisan tudjuk őt fejleszteni. Mi magunknak is fejlődnünk kell Bulcsúval együtt.

Miben?

ATTILA Ugye mi nemcsak szülők vagyunk, hanem edzők is. A heti öt-hat napból egyet tölt Varga Péterrel, a többi napokon nekünk kell megcsinálni, amit ő, vagy éppen PJ Nolan előír. Mi nemcsak visszarakjuk a golyókat, hanem kontrolláljuk is Bulcsút, és közben tanuljuk a játékot és az edzősködést.

Varga Péter és PJ Nolan, illetve a szüleid mellett ki segíti a felkészülésed?

BULCSÚ Fenyvesi Zsolttal szoktam néha meccsezni, ami azért jó, mert szokom a terhelést, és szerintem emiatt is sikerült jól teljesítenem, mert rengeteget játszottam Zsoltival. 

Világbajnoki ezüstérmes vagy. Mit jelent ez a számodra?

BULCSÚ Hogy jövőre már képes leszek megnyerni. Az U18-as EB-n és az U21-esen is most már el tudom hinni, hogy az elődöntőbe beférnék. És azt is jelenti, hogy mindezért még többet kell gyakorolnom. Aki az U21-es EB-t megnyeri, az megkapja a Main Tour tagságot, ha elmúlt 16 éves.

Mi a folytatás, mi lesz a következő nemzetközi verseny?

BULCSÚ Challenge Tour novemberben.

ATTILA Bulcsú szabad kártyát kapott, miután Belgrádban bejutott a nyolc közé, illetve a hatpirosas versenyen látták, hogyan tud játszani, akkor telefonált Angliából Jason Ferguson, hogy a World Snooker adna szabad kártyát Bulcsúnak az egész sorozatra. Ezt sajnos nem tudtuk elfogadni. Egyrészt az anyagiak miatt, másrészt azért, mert tíz hosszú hétvégét sok lett volna kivenni az iskolából. Azt mondta, hogy az európai versenyekre viszont megadják a lehetőséget. Budapesten nyilván indul Bulcsú, a többit meg majd meglátjuk.

Ha majd kiköltöztök, akkor mennek tovább a tanulmányok, vagy csak a snooker marad?

ATTILA Mennek tovább, feltétlenül. Két lábon kell állni, és a fejnek jó, ha használják, amire teremtődött. 

Bulcsú, hogy látod, hol szeretnél tartani tíz év múlva?

BULCSÚ Tíz év múlva már szeretnék profi lenni. Ott már egy-két pontszerző jó lenne. 

Bulcsú, a Magyar Snooker Gálán kivel akarsz inkább játszani, John Higginsszel, vagy Judd Trumppal?

BULCSÚ Talán Trumppal.

Miért?

BULCSÚ Amikor a negyedik gálán találkoztunk, nagyon szimpatikusnak tűnt. 

Hozzászólások