Snooker - Realitás-e a júliusi snooker világbajnokság?
Realitás-e a júliusi snooker világbajnokság?
Fotó: Europress/AFP

Realitás-e a júliusi snooker világbajnokság?

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/06 16:57

Ha hinni lehet a híreknek, akkor Barry Hearn kész lenne megrendezni az áprilisról elhalasztott snooker világbajnokságot mégpedig az olimpia eredeti időpontjában. A torna helyszínéül szolgáló Crucible Színház kapacitása mindenesetre szabad, ahogy a BBC-nél is vannak az olimpia halasztása miatt felszabadult idősávok. Nézők természetesen nem lennének jelen a viadalon, ám még ennek ellenére is rengeteg kérdésre kell megoldást találni, de a hírek arról szólnak, hogy a színfalak mögött zajlanak a tárgyalások. 

A snookerhq.com oldal a The Sun-ra hivatkozva írt arról, hogy Barry Hearn optimistán nyilatkozott az idei snooker világbajnoksággal kapcsolatban. Mint ismert a tornát eredetileg április közepe és május eleje között rendezték volna meg, ám a koronavírus-járványra való tekintettel végül a halasztás mellett döntöttek. A 17 napos viadal idei kiírását azonban nem törölnék, sőt amennyiben hinni lehet a híreknek a 2021-re elhalasztott nyári olimpia eredeti időpontjában rendeznék meg. A World Snooker Tour vezetősége az elnök Barry Hearnnel az élen eltökélt a megrendezéssel kapcsolatban, főleg annak tudatában, hogy a nemzetközi sportéletben más esemény abban az időpontban amúgy sem zajlana. A helyszínnel kapcsolatos esetleges gondok, nevezetesen a foglaltság nem lehet kérdés hiszen a Crucible Színházban abban az időpontban a szeniorok világbajnoksága zajlana éppen. 

"Az időpont adott, a helyszín szabad. Az olimpia időpontjában zajlana a világbajnokság, ebbéli terveinkről már a BBC-t is értesítettük - beszélt Hearn a tervekről. - A torna július végétől augusztus elejéig tartana. Jelenleg a BBC oldalán pattog a labda, a válaszukat várjuk"

Barry Hearn és csapata arra is fel van készülve, hogy nézők nélkül zajlana a viadal, ami nem csoda, kiindulva abból, hogy a világ minden táján jelenleg mi zajlik a koronavírus-járvány miatt. Természetesen pont maga a járvány jelenti a legnagyobb kérdést: hol fog tartani július végén a koronavírus-járvány a briteknél, ahol még el sem érte a csúcsát? És más országok esetében? Vagy adódik és egyben szorosan kötődik az előbbihez a következő kérdés: mi lesz a jelenlegi utazási korlátozásokkal? Mert a snooker világbajnokság egyik különlegessége, hogy a torna előtt rendezik a selejtezőt. Ez cirka 100 résztvevőt jelent, de akkor még csak a játékosokról beszéltünk, edzők, stábtagok, a verseny rendezéséért felelős munkatársak létszáma még ezen felül értendő, így az ezzel kapcsolatos szám természetesen jócskán megnőne. A 32-es táblát minimális stábbal, televíziós munkatársakkal nem lenne még talán az adott helyzetben sem akkora mutatvány megrendezni, ám a selejtező az más tészta. A kvalifikációnak először is komoly helyigénye van, hiszen több asztalt kell elhelyezni. Ráadásul a világ minden tájáról érkeznének rá játékosok, a jelenleg ismert utazási korlátozásokkal ez menedzselhetetlen feladatnak tűnik. És akkor még nem beszéltünk az esetlegesen felmerülő karantén kérdésről, amely idő és - szintén - helyhiány miatt igen komplikált feladatnak tűnik így elsőre. 

Az sem mellékes kérdés, hogy a játékosok véleményét egyelőre senki sem kérdezte meg. Ez azért egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hiszen az egészségük, a biztonságuk foroghat kockán. Vajon mindenki hajlandó lenne elindulni, vagy lennének visszalépések? Mennyire lehet biztonságos közeget szolgáltatni a résztvevők számára egy ilyen helyzetben? Barry Hearn és csapata azért kapott hideget meleget a Gibraltar Open alatt, amelyet előbb nézőkkel, majd limitált számú nézőkkel akartak megrendezni, a viadal második napja után pedig már be sem engedtek nézőket. A Tour Championship megrendezéséhez is ragaszkodtak, majd kis túlzással a rajt előtt órákkal végül lemondták a viadalt a járványra való hivatkozással. Szerencsére, mondhatnánk, hiszen az volt a felelős döntés. A világbajnoksággal kapcsolatban semmilyen huzavonát nem lehet eljátszani, egyrészt biztonsági okokból kifolyólag, másrészt a presztízs miatt. Barry Hearn és csapata ezzel pontosan tisztában van, az elnök saját nimbuszára is oda fog figyelni minden bizonnyal. Egyelőre tehát azt tudni, hogy a puhatolózások megkezdődtek, a színfalak mögött zajlanak az egyeztetések, hogy az idei világbajnokság megrendezésre kerüljön. Egy biztos, a dátum adott, a helyszín szabad, a BBC-nél pedig elvileg van szabad kapacitás. 

Hozzászólások