Snooker - Snooker Gála: Ötödször is libabőr
Snooker Gála: Ötödször is libabőr
Fotó: Kollarics Attila

Snooker Gála: Ötödször is libabőr

Kollarics AttilaKollarics Attila
2019/11/26 20:27

Szombat délután háromnegyed kettő. A hosszú sor türelmes tempóban halad a Gerevich Aladár Sportcsarnok bejárata felé. A jegycsippantó hölgyek minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a hirtelen megjelent közel másfél ezer ember mielőbb bejusson. Fiatalok, idősek, férfiak, nők, sportolók, szurkolók. Mindannyian az V. Magyar Snooker Gálára kíváncsiak. Pár perc van hátra a vb döntő „visszavágójáig”. Pár perc van vissza abból a munkából, amit a szervezők beletettek abba, hogy a világ legszűkebb elitjének két tagja itt ma asztalhoz álljon.

Petur András, a Gála állandó házigazdája rögtönzött közvélemény-kutatással kezdett: a kézfeltartásokból kiderült, hogy sokan eddig az összes alkalommal eljöttek. Valahogy mégis az érződik a pezsgő nézőtéren, mintha mindenki először lenne itt. Így van ezzel John Higgins is, akinek a bevonulására - szimpátiától függetlenül - érkező hatalmas ováció hozta meg az első kollektív libabőrös pillanatot. A Wishaw-i Varázsló aztán korrekt magyarsággal fel is olvasta a nap mottóját: visszavágó. Viccesen hozzátette, hogy igen, kétség kívül ez lesz 27 profi évének legfontosabb összecsapása.  Judd Trump viszont visszatérő vendég. Ezúttal azt a világbajnoki serleget is magával hozta, aminek megszerzéséhez vezető út lassan már hivatalosan is Budapesten megy keresztül. Mark Williams tavaly mindenféle előjel nélkül nyert a Crucible Színházban fél évvel az itteni gálameccs után. Trump már legutóbb is ezzel a szándékkal érkezett, és be is igazolódott a terv, hiszen tökéletes játékkal győzött a sheffieldi döntőben. Más kérdés, hogy mindkétszer a skót volt szenvedő fél. A világelső rögtön meg is kapta a kérdést, hogy mire lehet számítani jövő májusban, amire előzékenyen annyit mondott, reméli, hogy Higgins végre szerencsével jár a zsinórban elvesztett három döntő után.

A shoot-out versenyszámmal kezdődött maga a játék. Almási Gergőnek, a German Masters decemberi selejtezőjében is érdekelt játékvezetőnknek gyorsan fel kellett vennie a kesztyűt. A négyszeres világbajnok, Higgins a nap első százasával 2-1-re vezetett az első három frame után. Ekkor érkezett a még mindig csak 12 éves Révész Bulcsú, aki okozott itt már kellemetlen perceket a két maximumot is gyártó Shaun Murphynek is. Rögtön a kezdő lökésért elvégzett gurítást mindkétszer „elhozta” az U16-os világbajnoki döntős magyar. Aztán szépen végignézhettük azt is, ahogy - teljes komfortossággal a jelenlévő teltház előtt - lenyomja előbb Trumpot, majd Higginst. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ha ezek a játékosok esetleg nem is koncentrálnak száz százalékban egy-egy lökésnél, akkor is óriási szó akárcsak egy ilyen rövid frame-ecskében megverni őket. A nap egyik legviccesebb szituációja volt, amikor a főszereplőknek kikészített két szék közül a sajátját - az épp nem játszó - Higgins átadta Bulcsúnak, amikor Trump volt az asztalnál. Bezzeg, amikor ellene játszott, már elhessegette a másik oldalra, ahol szintén üres hely várta, mert az angol is inkább átült a kis poharas asztalkára. Nem sokkal később jött az a pillanat is, amit egykönnyen nem felejt el az ember: a fiatal magyar játékos egyik lökése után sokatmondóan nézett Higgins Trumpra. Mint aki már most látja, hogy ez a gyerek elő fog bukkanni egyszer csak egy komolyabb helyen is.

Az előtérben felállított két CueZone kisasztalnál mindenesetre felbukkantak még kisebbek is, akik akkreditált oktatók figyelme mellett bele is kóstolhattak a játékba. A programért a snooker szakág két új elnökségi tagja, a képen jobbra látható Bekk László, és a játékvezetőként tevékenykedő Almási Gergő felelt. Talán kevés nagyobb hozadéka lehet ezeknek a gáláknak, mint ezek a gyerekek, akik kedvet kapnak a játékhoz.

Fotó: Kollarics Attila

Közben a nagy posztón Trump volt a leggyorsabb a tíz piros letakarításában, amihez mindössze 54 másodpercre volt szüksége. Körülbelül ilyen rövid időnek tűnt, ahogy utána lejátszottak hat frame-et Palásti Péter játékvezetésével egy órán belül. Az esti szakaszban két golyóra volt a maximumtól a világelső, de ennek híján is legyőzte újra Higginst, aki valószínűleg ettől függetlenül nem ment haza csalódottan. Nyert jó pár kedvelőt egészen biztosan. Mégis mi nyertük a legtöbbet, akik láthattuk ezt az egészet.

Sokat néztük a tévében, mégse láttuk sose őket annyira jól, mint ahogy szombaton. Nem csak azért, mert pár méterre voltak. Jó volt látni ezeket az embereket igazán emberként. Igazán élvezni ezt a szép játékot. Aki nem hiszi, jöhet a következőre. De csak akkor, ha bírja a tömeget! 

A főszereplők és a főszervezők (Buzás Gábor, Csurgó Balázs, Wéber Gábor)A főszereplők és a főszervezők (Buzás Gábor, Csurgó Balázs, Wéber Gábor)Fotó: Magyar Snooker Gála Facebook-oldal

Hozzászólások