Öregfiúk meccs a világbajnoki döntő

shadow

Őszintén szólva nem hittem, hogy ők ketten fognak egymással világbajnoki döntőt játszani. Vagy bármilyen pontszerző döntőt. Egy senior vb-fináléban könnyebb volt őket elképzelni. Aztán mégiscsak eljutottak idáig. Higgins a tavalyi döntője után a favoritok közé tartozott a torna elejétől fogva. Williams a két idei pontszerző sikere ellenére sem volt ott a hat legesélyesebb játékos között.

Higgins esélyeshez méltó módon gázolt át a mezőnyön. Csak az elődöntőben adódtak nehézségei, és mondhatni, szerencséje volt, mert ha nem egy elődöntős újonccal játszik, könnyen lehet, hogy kikap. Dicséri persze a skót klasszisát, hogy közepes játékkal is győzni tudott. Aztán az elődöntő végére már csúcsformában snookerezett. Kérdés, hogy a döntőben megint a fáradt, sokat rontó Higginst látjuk-e, vagy a Wilsont a meccs hajrájában kivégző, kíméletlen négyszeres világbajnokot. Ha az utóbbi arcát mutatja, akkor Williamsnek vajmi kevés esélye lesz.

A walesiek kétszeres világbajnoka őrült régen nem jutott el ilyen messzire a Crucible-ben. Hét éve játszott legutóbb elődöntőt, a fináléba pedig legutóbb 15 éve verekedte be magát. Ha győz, ezzel a két világbajnoki cím közti 15 évvel hatalmas rekordot állít fel. Per pillanat Alex Higgins 10 éve a csúcs.

John Higgins is rekordot állíthat fel, ha megnyeri a döntőt. Az első és az utolsó világbajnoki címe között ugyanis 20 év lenne a különbség. Ezt még a sportág hőskorának királya, Joe Davis sem hozta össze (1927 - 1946).

Minden adattal együtt, és mindettől függetlenül azt gondolom, hogy az utóbbi (jó hosszú) időszak leginkább várt világbajnoki döntője kezdődik ma. Soha korábban nem találkozott világbajnoki döntőben két ekkora klasszis, két ennyire sikeres játékos. Ketten együtt hat világbajnoki címet és 50 pontszerző trófeát tudnak felmutatni. 

Ugyanakkor mindketten elmúltak 40 évesek (ilyen sem volt még vb-döntőben), és bennük lehet az a gondolat is, hogy talán soha többé nem jutnak el ilyen messzire. Csak remélhetjük, hogy ez a nyomás nem fog rosszat tenni ennek a mérkőzésnek.

Vasárnap 15 órától az Eurosport 2-n láthatjuk a döntő első szakaszát (8 frame). 20 órától már az Eurosport 1-n a következő 9 frame-et. Hétfőn ismét ebben a két időpontban találkozhatunk a két sztárral, mindkétszer az Eurosport 1-en. A cél: 18 frame megnyerése!

Köszönet az adatokért Bakay Botondnak.