Snooker - Odaérhet még valaki Ronnie-n és Selbyn kívül?
Odaérhet még valaki Ronnie-n és Selbyn kívül?
Fotó: Europress/AFP

Odaérhet még valaki Ronnie-n és Selbyn kívül?

HosszabbitásHosszabbitás
2018/04/20 19:42

Szombaton mindkét sztár asztalhoz lép, de a végén is csak ők maradnak-e talpon? Vagy lehet, hogy meglesz az első kínai, netán belga snooker világbajnok?

A hétvégén újra kezdetét veszi az az őrült 17 nap, amikor egy játékosnak 71 frame-et kell megnyernie ahhoz, hogy övé legyen az év legfontosabb trófeája. Már 1927-ben rendeztek a snookereseknek világbajnokságot, azonban ahogy oly sok más sportágban is, a kezdeti évtizedekben még a 22 golyós játék sem számított profi sportnak. 

Tulajdonképpen az 1977-es első Sheffieldben megrendezett vb óta lett komoly presztízse a snookernek, a Crucible Színház pedig immár 42. alkalommal lesz házigazdája az eseménynek. 

A számtalan történelmi pillanatot megélő helyszín a következő bő két hétben is biztosan tartogat majd varázslatos lökéseket, szenzációs safety-csatákat, kiélezett párharcokat, hengerelő teljesítményeket. Ráadásul a torna hosszúsága magában hordozza a kiszámíthatatlanságot is, amely során nem feltétlenül a legjobb, hanem a legkiegyensúlyozottabb, legkitartóbb játékos éri el a végső célt. 

Ettől függetlenül azért érdemes megvizsgálni, milyenek is az erőviszonyok egy nappal a rajt előtt.

O'SullivanO'Sullivan Fotó: Europress/AFP

A ,,Rakéta” hatodszor is a legmagasabbra tör-e?

Szinte mindig a vb legnagyobb esélyesének tartják, de Ronnie O’Sullivan idén olyan szezont futott a maga öt pontszerző tornagyőzelmével, hogy hatodik vb-címére most mutatkozik talán az eddigi legnagyobb esély. A ,,Rakéta” szokásától eltérően keményen végigtolta az egész idényt, és ennek ellenére tudott stabilan, olykor űrjátékkal játszani hétről hétre. 

Többször megjegyezte, hogy neki a világbajnokság túl hosszú ahhoz, hogy végig jól tudjon teljesíteni az asztalnál, és éppen emiatt nem vár magától újabb vb-trófeákat.  Azonban a Ronnie-rajongóknak kicsit sem kell aggódniuk, hiszen kedvencük biztos, hogy nagyon is meg akarja nyerni hatodik világbajnoki címét, amellyel utolérné az örökranglistán honfitársát, Steve Davist. 

A 42 esztendős zseninek különösen hiányozhat már a végső győzelem íze Sheffieldben, hiszen öt éve volt utoljára, hogy magasba emelhette a legjobbnak járó serleget, ilyen hosszú szünet még egy vb elsősége után sem volt.

Ronnie 1993 óta minden évben ,,felléphetett” a Crucible Színház színpadán, - amit az aktív játékosok közül senki sem mondhat el magáról – és olyan is utoljára 2002-ben fordult vele elő, hogy már az első körben búcsúzzon. Ez utóbbi talán a legszembetűnőbb különbség a mostani első körös rangadón, közte és Stephen Maguire között. A skót ugyanis a tavalyi negyeddöntője előtt sorozatban négyszer vérzett el az első fordulóban, ráadásul ebből háromszor igen fájó módon, döntő frame-es csatában. 

Stephen MaguireStephen Maguire Fotó: Europress/AFP

Az egymás elleni mérlegük (18-4) is egyértelműen O’Sullivan felé billen, viszont mielőtt még Maguire-t véletlenül is lebecsülnénk, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy Ding Junhui Ronnie-hoz hasonlóan szintén öt idénybeli pontszerző-sikerrel nem élte túl az első kört 2013-ban, amikor kikapott egy majdnem teljesen ismeretlen angoltól, Michael Wasley-től. 

Maguire pedig képes olyan játékot produkálni, amivel megizzaszthatja aktuális ellenfelét – ahogy azt már sokszor tette – vagy akár meg is verheti. A kérdés nála inkább a hit, ami már a meccs elején meg kell hogy legyen neki, hogy legyen esélye. Ronnie és Stephen is támadó, flott snookert játszanak,  reméljük, hogy egy pörgős, izgalmas meccsel kápráztatják el majd a Crucible közönségét.

Selby sorozatban harmadszor is nyerhet?

Ha valaki igazán otthon érzi magát a Crucible színpadán, az Mark Selby. Erről árulkodik, hogy az utóbbi négy világbajnokságból hármat ő nyert meg, tavaly ráadásul címet is védett. A 34 éves angol titka pont az a stabil játék, a kitartás és a türelem, amely tulajdonságok elengedhetetlenek az itteni sikerhez. Éppen ezért Selby most is az egyik top favoritja a tornának, és talán a legnagyobb kihívója O’Sullivannek (ahogy ő szokta nevezni Ronnie-t). 

Mindemellett jó formában is van, hiszen egy felejthető szezon után április elején győzött Pekingben, ha pedig Sheffieldben ismét behúzná a győzelmet, ő lenne az első olyan játékos, aki egymás után kétszer csinálja meg a China Open-vb duplát. Azonban arra is 22 éve volt utoljára precedens, hogy valaki zsinórban három világbajnoki címet szerezzen, akkor nem meglepő módon Stephen Hendry volt erre képes.

Mark SelbyMark Selby Fotó: Europress/AFP

Selbynek sem lesz könnyű ellenfele szombaton, hiszen a mostani mezőny rangidős játékosa, Joe Perry (43) hasonlóan Stuart Binghamhez 40 körül találta meg a csúcsformáját. Ezt mutatja, hogy a 2008-as vb-elődöntős ,,Gentleman” tavaly döntőt játszott a Mesterek Tornáján, ahol attól a Ronnie O’Sullivantől kapott ki szoros csatában 10-7-re, akit majdnem elbúcsúztatott a Crucible-ben 2014-es torna második fordulójában.

Veterán csillagok és sötét lovak

Ronnie mellett a ’75-ös születésű ,,nagy hármas” másik két tagja is kiváló szezont futott. A tavalyi döntős John Higgins idei kiegyensúlyozottságával hívta fel a figyelmet – benne az Indian Open és a Welsh Open megnyerésével - , valamint hogy a vb mezőnyéből egyedüliként győzte le kétszer is O’Sullivant, ráadásul az utóbbi két meccsükön a skót ,,Varázsló” mindössze 1 frame-t vesztett a 11-ből!

A négyszeres világbajnoknak ugyanakkor nincs könnyű ága, hiszen a negyeddöntőben akár már Judd Trumppal is összecsaphat, és már előtte is vagy a 2015-ös világbajnokkal, Stuart Binghammel vagy a villámkezű Jack Lisowskival játszhat majd, persze ha rendben lehozza az első kört. A thaiföldi Thepchaiya Un-Nooh ugyanis veszélyes ellenfél lehet, hiszen az utóbbi évekből több pontszerző elődöntővel is rendelkezik, amire James Wattana óta nem volt hazájából senki sem képes, mindemellett már maximum break-kel is rendelkezik. 

John HigginsJohn Higgins Fotó: Europress/AFP

Bár a mostani idényében nem tudott nagyot villantani, láttunk már olyat, hogy egy thaiföldi legyőzött egy skótot a Crucible-ben, 2013-ban ugyanis a közönségkedvenccé vált Dechawat Poomjaeng óriási meglepetésre 10-9-re legyőzte az akkor hatodik helyen kiemelt Stephen Maguire-t.

Persze Un-Nooh valószínűleg jobban örülne, ha Higginssel csak hat pirossal játszaná a frame-eket, hiszen abban a műfajban világbajnok, és ebben a szezonban is finálét játszhatott a hat pirosas vb-n, ahol csak az a Mark Williams győzte le, aki idén egyértelműen visszatért a legjobbak közé. És ha Higginsre az idei stabilitást mondtuk, akkor az Mark J-re duplán igaz, hiszen kilencszer is eljutott a legjobb nyolc közé pontszerző tornán, az Észak-Ír Openen és a German Mastersen pedig nem talált legyőzőre úgy, hogy előtte hat idény ment el mellette tornagyőzelem nélkül (leszámítva a 2015-ös szenior világbajnoki címet)! 

Higginshez hasonlóan neki sincs könnyű sorsolása, hiszen ugyan Jimmy Robertson ellen még nem nagyon kerülhet por a walesi golyóbelökő-gépezetébe (becenevére hallgatva), de az ellenfél névrokonával már annál inkább. Persze ha a vb történetének eddigi két balkezes világbajnoka egyáltalán összecsap majd, hiszen Neil Robertsonnak azzal a Robert Milkinssel kell majd megmérkőznie, aki öt évvel ezelőtt már megmutatta az ausztrálnak, hol van a Crucible kijárata.

Akikre még figyelnünk kell

Persze az idei világbajnokságon is számtalan olyan névre kell figyelnünk, akik nem a legnagyobb esélyesek, mégis odaérhetnek a torna végjátékába. Ilyen például Ding Junhui, aki továbbra is azért küzd, hogy Kína és egész Ázsia első világbajnokává koronázzák. Sokáig nem igazán ment neki a sheffieldi arénában, többször nem bírta azt a nyomást, amit több mint 1 milliárd ember helyezett a vállára. 

Ding JunhuiDing Junhui Fotó: Europress/AFP

Aztán két évvel ezelőtt végre vb-döntőt játszhatott, ahol attól a Mark Selbytől szenvedett vereséget, akitől tavaly az elődöntőben búcsúzott a Crucible-ben, igaz, akkor egy jóval szorosabb csatában (17-15-re). A táblán az ő negyede egyértelműen a legkevésbé erős, azonban a legjobb 16 között jöhet neki Ryan Day vagy Anthony McGill, akik életük legjobb szezonját produkálták, és ha formájukat átmentik az elkövetkezendő napokra is, akkor egyikük akár vb-elődöntőt is játszhat majd. 

Éppen ezért könnyen lehet, hogy az első kör legkiélezettebb, legizgalmasabb összecsapása a walesi és a skót között lesz.

Aztán ott van az az angol ,,hármasfogat”, amely bármikor bárkire veszélyes lehet. Shaun Murphy pazar szezonjáról tanúskodik négy pontszerző finálé és a Bajnokok Bajnokságának megnyerése Ronnie O’Sullivan ellen. 2005 világbajnoka mégis igencsak hektikus teljesítményt nyújtott az idén, hiszen általában vagy már az első körben búcsúzott, vagy eljutott egészen a végjátékig. 

Könnyen lehet, hogy a vb-n már az első meccsén jól kell játszania, hiszen azzal a Jamie Jones-szal kezd, aki 10-0-ra verte a selejtezőben az azelőtti találkozóján maximumot lökő Liang Wenbot. Ha Murphy a walesin túljut, az a Kyren Wilson várhat rá a legjobb 16 között, aki az említett trió legkiegyensúlyozottabb tagja. Két pontszerzőn és a Mastersen is döntőt játszott, ráadásul a legutóbbi China Open elődöntője mutatja, továbbra is jó formában van, így őt is nagyon érdemes lesz figyelni Sheffieldben. 

Judd TrumpJudd Trump Fotó: Europress/AFP

Judd Trump 2011-es vb döntője óta mindig a torna egyik legnagyobb favoritjának volt kikiáltva, most viszont nem tartozik az igazán esélyesek közé köszönhetően viszonylag gyenge szezonjának. De talán pont a kisebb elvárások hozhatják meg Trump jó formáját és nagy menetelését idén a Crucible színpadán.

Mark Allent se hagyjuk ki az esélyesek listájáról, aki pályafutása legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy januárban megnyerte a Mesterek Tornáját épp Wilsont legyőzve a döntőben. Azóta viszont nem sok meccset nyert, és a vb-n sincs túl jó mutatója az utóbbi időben, hiszen 2011-ben jutott utoljára negyeddöntőbe. Könnyen lehet, hogy ez a rossz sorozata most sem szakad meg az északírnek, hiszen a második fordulóban a címvédő Selbyvel találhatja szemben magát.

És akkor még Luca Brecelről és Jack Lisowskiról még nem is ejtettünk szót, akik 2017/2018-ban lépték át saját árnyékukat, fiatalos, lendületes játékuk pedig akár sokáig is repítheti őket a Crucible-ben is, amelynek közönsége biztosan nem bánná, ha ők is tovább színesítenék ezt az amúgy is sok képletű egyenletet.

Egy biztos, május 7-én (vagy netán 8-án) biztosan kiderül, ki emelheti magasba a világbajnoki trófeát. Addig viszont még a snooker szerelmeseire vár még 17 gyönyörű nap, amelyről ezúttal is az Eurosport 1-es és 2-es csatornája is rendszeres élő közvetítéseket ad majd!

Szentimrei Kristóf írása

Hozzászólások