Snooker - O'Sullivan, Trump és Selby is az alsó ágon
O'Sullivan, Trump és Selby is az alsó ágon
Fotó: World Snooker

O'Sullivan, Trump és Selby is az alsó ágon

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/04/11 19:11

Szerdán kezdődött és jövő szerdán ér véget a snooker világbajnokság selejtezősorozata. Csak 17-én fog tehát kiderülni, hogy kik jutnak el a Crucible színházba, de addig is van miről agyalni, hiszen a kiemeltek helye már ismert a főtáblán. A felső ág áttekintése után nézzük meg most az április 20-án rajtoló világbajnokság alsó ágát.

A mindenképp nehezebbnek tűnő ág Selby nevével kezdődik és O'Sullivan nevével ér véget. Ők ketten nyolc vb-címért felelősek, viszont rajtuk kívül nem találunk több világbajnokot a tábla ezen oldalán. A fenti ágon öt világbajnok és összesen tíz világbajnoki cím sorakozik, mégsem lehet őket erősebb mezőnynek tartani. És mindezt úgy, hogy az "örök esélyes" Dinget idei formája alapján semmiképp sem sorolhatjuk a favoritok közé. Íme a tábla alsó ága:


Mark Selby (3) selejtezős
Luca Brecel (14) selejtezős
Jack Lisowski (11) selejtezős
Mark Allen (6) selejtezős


Judd Trump (7) selejtezős
Ding Junhui (10) selejtezős
Stephen Maguire (15) selejtezős
Ronnie O'Sullivan (2) selejtezős


A fentiek közül tehát csak egyvalaki juthat be a döntőbe a 2019-es világbajnokságon. Ha megnézzük az idei komoly tornákat (azaz nem számítjuk a korábban a PTC-sorozathoz tartozó, és most is ugyanolyan rapid megrendezésű Riga Masters, Paul Hunter Classic, Indian Open, Gibraltar Open négyest, valamint a Shoot Outot), viszont hozzáadjuk a Champion of Championst és a Masterst, tehát a két legfontosabb meghívásos versenyt, akkor azt találjuk, hogy a 16 torna közül tízet olyan játékos nyert (O'Sullivan négyet, Trump hármat, Allen kettőt és Selby egyet), aki a fenti táblázatban, azaz a világbajnokság alsó ágán található. A felső ág játékosai mindössze ötöt nyertek (csak Robertson tudott egynél többet), és egyet a selejtezős Jimmy Robertson vitt el. Tehát nemcsak a múltbéli érdemek és a nevek nagysága miatt erősebb az alsó ág, hanem a szezonban mutatott formák miatt is.

Az egymillió dolláros kérdés persze úgy szól, hogy mégis ki lesz a legjobb a fentiek közül, ki fog bejutni a döntőbe? És aki bejut, az biztosra veheti a végső sikert? Az első kérdés a jósolgatás kategóriába esik, aminek semmi értelme, a cikk nagy részét mégis ez fogja kitenni ... A második kérdésre egyértelmű, hogy nem a válasz. Bárki jut be az alsó ágról a fináléba, egy jó formában lévő Robertson, Bingham vagy Higgins ellen nem lesz országos favorit. Sőt, mivel a nehezebb ágról jut be, feltehetőleg fáradtabb is lesz felső ági ellenlábasánál, márpedig a világbajnokság a játéktudás és a formaidőzítés mellett a hosszútávú mentális koncentráció erőpróbája is.

Kezdjük a kevésbé esélyesekkel. Azt hiszem, nem nagy kockázat kijelenteni, hogy akár Maguire, akár (mostani formájában) Ding döntőbe jutása óriási meglepetés volna. Brecel és Lisowski is jócskán borítanák a papírformát, de ha meglepetésben gondolkodunk, akkor velük mindenképp számolni kell. Kettejük közül inkább a belgára tenném a voksom, mert fiatalabb kora ellenére valamivel érettebb a játéka, és mintha jobban bírná a hosszú távú csatákat, mintha kevésbé tartana a legnagyobb klasszisoktól. Nagy összegben azért ne fogadjunk egyikőjükre sem, mert ketten együtt eddig egyetlen meccset nyertek a Crucible-ben.

Allen egy érdekes fickó. Csodálatos 2018-as éve volt, megnyerte a Masterst, aztán már az idei szezonban az International Championshipet és a Scottish Opent, valamint döntőzött a UK-n is. Jó ideig ő volt az idei szezon legtöbb ponttal rendelkező játékosa, és még most is a harmadik helyen találjuk. Nagyszerű snookeres, óriási küzdő, mégis azt gondolom, hogy sosem lesz világbajnok, de még a döntőbe jutása is kétséges. Ezt pedig arra alapozom, hogy fizikai és mentális problémái is vannak. Az egyre erősebb túlsúlya nagyon nem kedvez a hosszú meccsek folyamán, a depresszió pedig bármikor elő tudja venni az északírt. Ilyen hendikeppel nagyon nehéz végigcsinálni a Crucible 17 napját.

selby.jpg Fotó: World Snooker

Mi szól Selby mellett? A három világbajnoki címen kívül persze. Leginkább talán az, hogy négy év után elvesztette a világelsőségét, és ez alighanem nagyon bosszantja őt. Sőt, miután a snooker világranglista, érthetetlen módon, még mindig két év teljesítményét veszi alapul, a szezon végén ki fognak esni tőle a 2017-es világbajnoki címéért járó pontok, ezért per pillanat az előzetes világranglista 4. helyén találjuk őt. Mi az, ami kellőképpen felpaprikázhatja Selby-t, ha ez nem?

Más kérdés, hogy a nem túl fényes szezonja végén láttuk őt már jól is játszani, például a China Open első fordulójában, Craig Steadman ellen. Csakhogy kikapott, és ez nem túl jó ómen számára a vb előtt. Vagy éppen az a bizonyos jókor jött pofon?

A Selby, Brecel, Lisowski, Allen negyedből talán mégiscsak ő tűnik a legerősebbnek. De csak egy hajszállal, korántsem olyan mértékben, mint régebben. Mintha már nem ijednének meg tőle az ellenfelek, mintha megszokták volna, hogy őt is lehet kezelni, és mintha egyre többen felvennék vele a versenyt biztonsági játékban. Is.

És akkor nézzük a tábla legalsó negyedét, ahonnan az a szomorú hírünk, hogy a két legnépszerűbb játékos, O'Sullivan és Trump már a negyeddöntőben összefuthat. Trump idén két döntőben is legyőzte O'Sullivant, ő az egyetlen, aki bele tudott rondítani Ronnie közel tökéletes szezonjába. Különösen a Masters 10-4-es eredménye lehet fájó az ötszörös világbajnok számára. Ez a két siker biztosan rengeteg önbizalmat adott a "kisfiú"-nak. Annyit biztosan, hogy nem fog megijedni korábbi példaképétől. Neki talán jobban jön, hogy még a negyeddöntőben fognak találkozni (ha minden jól megy), mert akkor még két asztalon folyik a játék. A torna ezen szakaszában O'Sullivan sokkal inkább legyőzhető, egyszerűen azért, mert nem szereti, ha nem az ő meccsére figyel mindenki. Az első világbajnoki címe óta mindössze két elődöntőt és egy döntőt vesztett el az egy asztalos meccsek közül. Negyeddöntőből viszont hatot is bukott.

trump.jpg Fotó: World Snooker

Trump ellen szól, hogy még soha nem volt olyan szezonja, ami végig jól alakult volna, ami igazán kiegyensúlyozott lett volna. Ugyanakkor lehetséges, hogy éppen ez lesz az első ilyen éve, mert nem szórakozásból feküdt neki nagyon komolyan tavaly nyáron a gyakorlásnak.

Ronnie mellett szól, hogy ő a szezon királya. Három fontos pontszerző trófea mellett begyűjtött két fontos meghívásos címet is, és volt további két döntője. Nem mellesleg világelső lett, bár ez őt nem izgatja olyan nagyon

Ellene szól, hogy nem szereti a világbajnokságot, mert túlságosan hosszadalmas a számára. Az sem feltétlenül segíti a koncentrációját, hogy az Eurosport szakértőjeként is bőven lesz feladata a Crucible-ben. A fent taglalt szuper szezon pedig megvolt tavaly is, aztán mégis kikapott a vb második fordulójában Cartertől.

Ki fog akkor bejutni a döntőbe az alsó ágról? Innen is három játékos esélyeit érzem kiemelkedőnek: Trump, Selby, O'Sullivan. Részemről ebben a sorrendben.

Hozzászólások