Snooker - O'Sullivan és Robertson megint
O'Sullivan és Robertson megint
Fotó: Europress/AFP

O'Sullivan és Robertson megint

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/03/23 08:58

Alig két hete történt, hogy Ronnie O'Sullivan meglökte 1000. százas breakjét. Tette ezt egy döntőben, ahol, mint emlékezhetünk, Neil Robertson volt az ellenfele. Maga a meccs nyilván az ezredik miatt marad emlékezetes, egyébként igen egyoldalú volt - az egyiknek nem nagyon ment, a másiknak viszont annál inkább.

És most ismét ők ketten futnak össze egy döntőben. Mégpedig a szezon egyik legnagyobb tornájának döntőjében. Miközben a legkisebb is. A Tour Championship ugyanis a szezon nyolc legjobb játékosát vonultatta fel, tehát itt volt a legszűkebb a mezőny. Könnyű belátni, hogy cserébe itt a legerősebb is, és a verseny ennek megfelelően eddig csodás élményeket szerzett. Voltak hatalmas fordítások, és az eddigi meccsek fele, azaz hatból három mérkőzés döntő frame-mel ért véget. Mi kellhet még? Naná, hogy egy jó döntő!

O'Sullivanen aligha fog múlni, ő szuper formában játszik, a héten már hat százas braknél tart. Ennél is fontosabb, hogy Trump ellen (akitől idén két döntőben kikapott) 6-2-es hátrányból fordított, és döntő frame-es, black ball game-es ütközetet nyert.

ronnie.jpg Fotó: World Snooker

Robertson is szolgáltatott drámát, ő az első meccsén, Selby ellen szintén 6-2-ről állt fel, és szintén döntő frame-ben, szintén a feketével jutott tovább. Aztán Allent már simábban győzte le az elődöntőben. Ami azt is jelenti, hogy hétfőn már nem az északír lesz a szezon legjobbja, hanem az, aki megnyeri a tornát.

És ha már itt tartunk, ne feledjük, hogy a döntőnek ennél jóval nagyobb tétje is van. Selby ugyan nem védheti meg a világelsőségét, de az őt legyőző Robertson visszatarthatja Ronnie-t. Ha nem jön össze az ausztrál siker, akkor bizony kilenc év után megint O'Sullivan lesz a világelső. Selby pedig bő négy év uralom után veszíti el ezt a pozíciót. 

És ha így alakul, akkor egyszersmind meglesz Hendry rekordjának beállítása, azaz O'sullivan is megszerzi a 36. pontszerző trófeáját. Ha viszont Robertson győz, neki a 16. lesz. Annyi már most bizonyos, hogy az ausztrál idei ötödik pontszerző döntőjét játssza, márpedig vele ilyen még nem fordult elő. Jó lenne, ha jobban tudna játszani, mint két hete...

Ahogy a fentebbiekből kiderül, kiválónak mondható az új verseny bemutatkozása. A hosszú meccsek (a negyeddöntők 9, az elődöntők 10, a döntő 13 nyert frame-ig tart) ínyencfalatok a snooker kedvelői számára. Felüdülés ez a verseny a 4 nyert frame-ig tartó meccsek áradata után. És remek felvezetés a világbajnokságra. Arról nem is beszélve, hogy a jó pár éve elsilányított UK Championship (9 helyett 6 nyert frame, 128-as tábla) méltó versenytársa lehet a Tour Championship.

A döntőt három szakaszban játsszák, szombat este, vasárnap délután és vasárnap este.

Hozzászólások