Snooker - O'Connor: irány a top 64!
O'Connor: irány a top 64!
Fotó: World Snooker

O'Connor: irány a top 64!

Buzás GáborBuzás Gábor
2019/07/25 10:54

Joe O'Connor kiválóan mutatkozott be tavaly a profik között, és remek eredményeivel kiérdemelte az Év Újonca díjat. Az új szezonban szeretne még előrébb lépni a ranglistán.

A 23 éves Leicester-i srác a világranglista 75. helyén áll, számos szép szereplése közül kiemelkedik a Welsh Open elődöntőjébe jutás. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen várakozásai vannak a 2019/2020-as szezont illetően.

Meglepett, hogy téged választottak az Év Újoncának?

Szóltak, hogy legyek ott a Crucible-ben a világbajnokság alatt, de nem mondták, hogy miért, úgyhogy meglepődtem. Csak akkor jöttem rá, hogy miről van szó, amikor interjút készítettek velem a serleg átadása előtt. Volt ugyan egy megérzésem, de egyáltalán nem voltam biztos benne. A trófeát betettem a vitrinbe, és mindig emlékeztetni fog erre a csodás szezonra.

A szezonod legnagyobb eredménye a Welsh Open döntőjébe jutás volt. Ehhez le kellett győznöd Ding Junhuit, Kyren Wilsont és John Higginst is. Végül Stuart Bingham állított meg. Mennyi önbizalmat ad számodra ez a menetelésed?

Pontosan a legyőzött játékosok nagyságától vált számomra annyira fontossá ez a torna. Az ember eljuthat egy negyeddöntőig vagy akár elődöntőig is úgy, hogy kiürül a tábla, mert kihullanak előled a nagy nevek. Cardiffban azonban nem ez történt, és nekem a világ legjobbjai közül kellett legyőznöm néhány játékost. Ettől az egekig nőtt az önbizalmam, fantasztikus élmény volt egymás után túljutni ilyen szintű ellenfeleken. Az ilyen élményekért érdemes snookerezni.

A nagyszerű győzelmek ellenére sem számítottam arra, hogy megnyerem az elődöntőt. Igyekeztem egyesével venni a meccseket, viszont minden egyes siker után egy kicsit jobban bíztam magamban. A tudatom mélyére bekúszott az a gondolat, hogy ez akár az én hetem, az én tornám is lehet.

Ahogy egyre előrébb jutsz egy versenyen, egyre többen figyelnek rád, egyre többen nézik a meccseidet és egyre több interjút kell adnod. Azon a héten éreztem, hogy én ide tartozom, és nem csak azért vagyok a versenyen, hogy meglegyen a létszám. Mindig is szép emlék lesz számomra ez a Welsh Open, akárhogyan is alakul a pályafutásom.

joe, john.jpg Fotó: World Snooker

Nem sokkal később, a China Openen ismét legyőzted John Higginst. Milyen érzés, hogy kétszer játszottál a skót nagyágyúval, és mind a kétszer te nyertél?

Jó lenne, ha soha többé nem találkoznánk, és megmaradna a hibátlan mérlegem ellene! Nem tudom, pontosan hogy van ez, de úgy érzem, hogy a legnagyobb játékosok kihozzák belőlem a legjobbamat, és ellenük oda tudok tenni egy kis extra koncentrációt. Az ilyen szintű ellenfelekkel szemben egyértelmű, hogy a legjobb játékodat kell nyújtanod, mert megbüntetik a legapróbb hibádat is. Neked is ki kell használnod minden apró lehetőséget.

Mi a célod az új szezonban? Szeretnél bejutni a legjobb 64 közé a világranglistán?

Amikor megszereztem a profi tagságomat, akkor azt tűztem ki magam elé, hogy ha két év múlva ki is esnék, addigra fejlődjek annyit, hogy azonnal vissza tudjak kvalifikálni a Main Tourra. Ez volt a legalapvetőbb célom. A jól sikerült tavalyi év után viszont egy kicsit magasabbra tehetem a lécet. Szeretnék ismét eljutni egy elődöntőig, vagy legalább egy negyeddöntőig, és szeretnék bekerülni a top 64 közé. Ez most már egy reális cél, ezt meg lehet valósítani. A korábbinál is keményebben készülök, mert valódi lehetőséget látok az előrelépésre.

Megszoktad már a profi léttel járó sok utazást?

Kezdek hozzászokni. Voltam már néhányszor Kínában, és sokkal jobban tudom már kezelni az időeltolódást, mint korábban. Csak néhány utazás kellett ahhoz, hogy fejlődni tudjak ebben a tekintetben. Utazni jó, de egyáltalán nem olyan csodálatos, mint sokan gondolják. Mi dolgozni megyünk, az a célunk, hogy meccseket nyerjünk. Nem egyszerű ilyen messzire elutazni, és felkészülten érkezni a meccsekre, de ez is a profi lét része. Jó dolog, hogy láthatunk másfajta helyeket és kultúrákat, szóval hálásnak kell lennünk ezért.

Szintén Leicester-i Louis Heathcote, akivel együtt nőttetek fel a junior mezőnyben. Ő a legutóbb Q Schoolon keresztül kvalifikált a profik közé. Azt nyilatkozta, hogy a te sikereid inspirálták arra, hogy ő is profi legyen. Örülsz neki, hogy ő is bejutott a Main Tourra?Louis Heathcote.Louis Heathcote. Fotó: World Snooker

Persze, évek óta ismerjük egymást, és örülök, hogy átverekedte magát a Q Schoolon. Nekem egy évvel korábban sikerült, és örülök, hogy figyelt engem, és hogy motivációt merített a sikereimből. Annak is örülök, hogy ismét együtt fogjuk járni a világot. 

Amikor egymás ellen játszunk, akkor persze rivalizálunk, és most már ranglista pontokért is csatározhatunk egymással. Tudom, hogy ha legyőz engem, nem fog hagyni élni, annyira büszke lesz magára!

Forrás: worldsnooker.com

Hozzászólások