Snooker - Norvég negyeddöntős a snooker világbajnokságon!
Norvég negyeddöntős a snooker világbajnokságon!
Fotó: Eurosport/ Getty

Norvég negyeddöntős a snooker világbajnokságon!

Buzás GáborBuzás Gábor
2020/08/07 09:49
Elismerem, hatásvadász a cím, hiszen Maflin csak norvég színekben versenyez, de "eredetileg" ő angol. 

De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a mindeddig istenien tehetségesnek, de fejben kevésnek tartott Maflin ezúttal megmutatta, hogy tud ő éretten is játszani. Hogy fel tudja venni a versenyt a világ egyik legjobbjával a biztonsági játék tekintetében is. És hogy nyomás alatt is meg tud oldani nagyszerű belökéseket, remek pozicionálásokat, igazi "pressure shotokat".

Pedig már úgy tűnt, hogy ki fog esni. Higgins "előélete" alapján arra számíthattunk, hogy amikor a skót 10-8-as hátrányból 11-10-re fordított, onnantól nem áll meg a gőzhenger, és elgázolja Maflint. De nem így történt. A négyszeres világbajnok elkezdett hibázgatni, és Maflin szenzációsan kihasználta a lehetőségeket. Pedig, mint elmondta, 11-10-nél már ő sem adott magának sok esélyt. De legalább kapott.

És az esélyekből összehozott egy 80-as, majd egy 75-ös breaket, és ezzel már ő vezetett 12-11-re. A következő frame-ben lökött egy 63-ast, de kevéssel a frame-ball előtt rontott, és ezzel Higgins kapott egy utolsó kis sanszocskát. De hiába, mert Maflin ezúttal kiválóan lökte a biztonságikat, és nemsokára könnyedén megindulhatott. 13-11-re legyőzte Higginst, és ezzel ő lett az első játékos, aki bejutott a 2020-as világbajnokság negyeddöntőjébe.


Ne feledjük, hogy ezt selejtezőből érkező játékosként vitte véghez. És a sors érdekessége, hogy a negyeddöntőben biztosan selejtezős ellenfele lesz McGill vagy Clarke személyében. Azaz biztosan lesz a kvaliból érkezett az elődöntőben, egyben az is biztos, hogy lesz olyan játékos az elődöntőben, aki még sosem járt ilyen szinten.

Higgins nem mellesleg lökött egy maximumot a 12. frame-ben. Ez volt a tizedik hivatalos maximuma, és az első, melyet a Crucible-ben lökött. Legutóbb 2012-ben egy másik skót, bizonyos Stephen Hendry produkált 147-es breaket a világbajnokság főtábláján. Higgins mindössze a hetedik játékos, aki véghez vitte ezt a hőstettet.

Ami az idei versenyt illeti: Maflin után a második továbbjutóra sem kell sokat várni, Williams és Bingham mérkőzése pénteken 11 órakor folytatódik az utolsó szakasszal. Trump és Yan Bingtao meccse is véget ér pénteken, valamint Selby és Saengkham közül is csatlakozik valaki a negyeddöntősökhöz. Ez utóbb párosítás egyébként eddig szenzációsan alakul, hiszen a fejenként megnyert nyolc-nyolc frame hozott hét-hét 50 feletti breaket, melyek közül tizenegy volt legalább 70-es. 

Hozzászólások