Snooker - Női sznúkeres is elindul a férfi vb-n
Női sznúkeres is elindul a férfi vb-n
Fotó: Reanne Evans Facebook

Női sznúkeres is elindul a férfi vb-n


2015/03/04 16:51

A 29 éves korára tízszeres női világbajnok Evans egyedülálló lehetőséget kapott a sznúker világbajnokság szervezőitől: megméretheti magát a férfi mezőnyben!

Ez még akkor is hatalmas szó, ha 'csak' a selejtezőben indulhat el a kimagaslóan legjobb női játékos, hiszen eddig csak elvétve szerepelt férfi vb-n nő.

"Rendkívül izgatott vagyok! Ez a döntős mindenkinek megmutatja, hogy aki elég keményen dolgozik, az megkapja a lehetőséget az álmai elérésére" - lelkendezett a BBC-nek Evans, majd hozzátette, ettől függetlenül a nők helyzete nem a legjobb ebben a sportágban, hiszen mind a mai napig vannak olyan klubok, ahol nők nem játszhatnak. Ő azonban akár egy ex-világbajnokkal is játszhat a Crucible-ben.

Evans számára egyébként nem lesz teljesen ismeretlen a mezőny (és most nem arra gondolunk, hogy a tévében nyilván nézi ő is a legjobbakat...), hiszen 2013-ban a Wuxi Classicon már játszhatott, hiszen kvalifikálta magát a versenyre.

A világbajnokságot idén április 18. és május 4. között rendezik Sheffieldben, a nemzetközi szövetség most módosította a kvali szabályait, amelyben összesen 128 játékos indulhat. Ezzel jelentősen nőtt az indulók száma, a létszámot a szövetség korábbi világbajnokokkal (lásd Stephen Hendry esetleges indulása), illetve a legjobb amatőr játékosokkal duzzasztja fel.

Hogy érzékeltessük a nők és a férfiak közti különbséget ebben a sportágban: Evans 2012-ben 450 fontot kapott azért, hogy világbajnok lett a hölgyek között - ugyanebben az évben Ronnie O'Sullivan 250 ezer fontot nyert a férfiaknál...

Hogy a jobb kezes, de bal kézzel is játszani tudó Evans mennyire komolyan veszi ezt az egészet, jól mutatja, hogy Stephen Feeney edzi őt - az a szakember, aki Stuart Bingham és Martin Gould mestere volt korábban. Evans legnagyobb bréke 142, ebben a szezonban három Players Tour Championship tornán is elindult (Bulgária, Portugália, Németország).

Azt a nemzetközi szövetség (WPBSA) elnöke, Jason Ferguson és Evans is elmondta, nem látják akadályát annak, egy nő miért ne lehetne legalább olyan sikeres sznúkerjátékos, mint bármelyik férfi. "A sznúker ügyességre épülő játék, nincs benne szükség nagy testi erőre, így aztán mindkét nem egyenlő esélyekkel indul. Nem sok sportág van, amiben ennyire nem számít a sportolók neme, így hát megérdemli az esélyt, hogy játsszon a vb-n. Talán ő lesz az első nő, aki feljut a főtáblára" - mondta Ferguson, míg Evans annyit tett hozzá, hogy erre ugyan nem lát sok esélyt, de mindenki máshoz hasonlóan ő is nagyon szeretne mondjuk Ronnie O'Sullivan ellen asztalhoz állni.

A kvalifikációt (melyben az új szabályoknak köszönhetően akár olyan legendák is elindulhatnak, mint Dennis Taylor, Steve Davis, John Parrott, vagy éppen Jimmy White) április 8-15. között rendezik Sheffieldben, a Ponds Forge-ban. A 128 indulóból 16 jut a főtáblára.

Hozzászólások